Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4784 / Att stapla ved!

Jag börjar med bonusbilden! :)

Å så till huvudsaken!
"Det finns en gammal god regel för giftaslystna kvinnor som söker kunskap om en mans duglighet, det är att syna hans vedstapel eller hur han staplar veden. En låg stapel betyder en försiktig man, möjligen blyg, medan en kasthög utomhus bara vittnar om ev. stapelambitioner och en varning inför framtiden. Konstiga vedstaplar byggs ofta av bräckliga fritänkare, pedantiska och vinkelräta travar av inåtvända perfektionister, elegant iögonfallande av självupptagna posörer, halvfärdiga eller hoprasade staplar, eller eländiga vedhögar som ligger direkt på marken, kan på goda grunder misstänkas tillhöra viljesvaga män, okunniga, instabila, lata och troligen begivna på sprit istället för på vedhuggning och med vad där tillhör!"

.

Idag högg jag ved! För andra dagen i rad faktiskt! Bilder på vedstapeln kommer i en senare blogg!
Kanske! :)

Ha nu en fortsatt fin söndagskväll!
/Bengan

Postat 2019-10-13 19:18 | Läst 1112 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 4783 / "Much Ado About Nothing" eller Selfie! :)

(Much Ado About Nothing - William Shakespeare)

Ha nu en fin söndag!

/Bengan

Ps. Selfien är tagen för c:a tre år sedan! :)

Postat 2019-10-13 11:03 | Läst 989 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 4782 / Intressant att hitta vad jag bloggade om 2007! Och en påminnelse om att jag bloggat några år!



Å det kan nog finnas något sakfel i så här gamla grejer, så ta det för vad det är! Men jag tycker också det finns en viss aktualitet i det här även i dag! Tänker på alla nya "målarprogram" som vi fått, tex nu så är det Adobe Photoshop Elements 2020! Men här e i alla fall bild och text från 2007!

"Några ord om Straight Photography som ju ingår i Blogg-namnet, och Pictorialismen. Begreppet "Straight Photography" har funnits länge i fotohistorien, och är utsprunget av vår amatörfotografering, mao att ta ett kort "rakt av". "Straight Photography" har ofta stått på den ena kanten i fotohistorien, och på den andra kanten har den sk Pictorialismen stått. Pictorialismen, där man bygger bilder till ett slags konstverk.

Nu blir den historiska beskrivningen litet kortfattad, men Pictorialismen kallades på sent 1800-tal även Konstnärstiden i Sverige, och den riktade sig främst mot den framväxande amatörfotografin. Man experimenterade inom Pictorialismen med en mängd olika tekniker, gemensamt var att man lade ned mycket arbete på bilden/kopian, tex med softfocus, exotiska tryckförfarande, dubbelexponeringar, färgtoningar, markeringar med nålar, och man kunde även repa bilden, osv och allt gärna sedan väl synligt! Just för att tydligt skilja sig från amatörfotograferingens enkla knäppande och få fotografiet erkänt som konst.
Man nådde ganska långt, många av dessa fotografier kom på konstmuseer.

Straight Photography-fotografin strävar efter realismen, närvaro, närhet, med ett minimum av "pålägg" eller eftermanipulationer av bilden. Här måste bildinnehållet tala utan att man lägger på något extra förtydligande vid bildframställningen/kopieringen. För att nämna några sentida efterföljare i Straight Photography-andan, så är det Josef Koudelka, Robert Frank, Garry Winogrand, Bruce Davidsson, mfl."

/Bengan 

Postat 2019-10-12 09:43 | Läst 878 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 4781 / Du sköna nya värld! ;)

Mallorca 1970-tal!

Har tittat litet i funktionerna hos nya Adobe Photoshop Elements 2020!
Försöker att göra en egen sammanfattning!

Det har aldrig varit enklare att skapa otroliga foton, för att lyfta fram dina bästa bilder med en autogenererat skapande och intelligent redigering, som tex att rensa bort elledningar, fotgängare, bilar och andra distraherande element i bilden, och måla över hår, finnar, rynkor, djurpäls och andra fina men bildolämpliga detaljer och/eller skapa en bild och placera den mot en intressantare bakgrund än vad som va med från början, tex öppna slutna ögon och ändra miner för en perfekt bild, och låt dina bilder jämföras via AI med kända fotografers bilder, sedan justeras din bild aumatiskt så den liknar dessa och gör även tänder vitare, himlar blåare, ta bort dis, reducera kameraskakningarna, eller tar bort färg och rättar upp sneda bilder samt korrigera färgtoner med ett AI-verktyg som minns hur du ville ha det i dina tidigare bilder, och dina foton kurateras då automatiskt baserat på känd mängdkvalitet, som ansikten, ämnen, smarta taggar med mera, så att du inte behöver söka efter de bilder du har som tidigare stuckit ut mest på sociala media utan programmet presenterar den lämpliga bilden med den ferfekta redigeringen/kompositionen som gillas mest!  :)

En försök till en egen liten sammanfattning som sagt!
Och med hjälp av våra fantastiska självkörande digitalkameror, så kan det här nog bli bra! ;)
Lycka till!
/Bengan

Ps. Vad gäller cykelbilden, så e den tagen på Mallorca på 1970-talet som sagt! Tror jag hade en blå italiensk ram då! Växelreglagen satt nere på ramen, bakväxelreglaget på höger sida, och man måste känna att man fick rätt läge! Mest via pedalerna, där kändes det om det blev fel! ;) Det fanns inga tydliga lägen eller klicklägen på reglagen alltså! Man kunde även kasta en blick ned mellan benen, så man såg hur kedjan låg på bakkransen! Men efter en växling fick man ändå ofta justera reglaget en aning, då man hörde/kände, att växeln inte låg riktigt rätt!

Postat 2019-10-11 10:52 | Läst 1313 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Straight 4780 / "Mycket om kameror å litet om hundar i bloggen" fick jag nyss höra!

Ok sa jag, det stämmer väl, mycket kamera er'e just nu! Vad skall jag skriva om då, frågade jag? Du vet grejen vi har ihop, sa Roffe! Ok sa jag!
Roffe och jag har några grejer ihop, det blir väl så när man har levt ihop ett tag! Bla så sjunger vi tillsammans! Å på bilden här ovan så sitter Roffe och väntar på att få komma igång! Otålig, hummar, tittar på mig och hummar igen!  Du får vänta litet, säger jag! Jag hör sucken! (Jag vill vänta tills vi svänger in på en liten grusväg)
.

Ok, säger jag, nu er'e dags! Och ger ton till Roffe, och så kör vi igång!
Vi har några sånger som vi e ganska samkörda på, tex den här!
Mannen här på videon sjunger samma sång, men vi kör en litet kortare version, ungefär som dom gör i Britains Got Talent typ!

Å det här är en trevlig kompisuppvärmning inför den kommande promenaden!

Va det här bra beskrivet i bloggen, frågade jag Roffe!
Hyffsat bra, men för sällan och för kort!
Det går fler tåg, sa jag!
Jag kommer att påminna om fler tåg, sa Roffe!

/Bengan

Postat 2019-10-10 19:45 | Läst 1037 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 ... 6 7 8 ... 10 Nästa