Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4552 / Den e som en digitalkamera, fast analog!

Mycket av beskrivningar av kameror i tester brukar ofta avslutas med, "om bara den och den funktionen varit litet annorlunda, då hade kameran fått fem stjärnor!" Och så e det i nästan alla tester, och även i nästa test, osv, osv!
Man blir aldrig nöjd liksom! Man sitter bara å väntar på nästa OS! ;)

.

Men Contax G2 med Biogonen funkar alldeles utmärkt! Den va helt perfekt från början! Bra va!

Men visst händer det saker i en så'n här gammal kamera! När vi va ute i går, och jag tog en bild, så sa min fru: "Vad e det som surrar i kameran?" De va kameran som återspolade filmen! Vilken grej, den grejen hade jag nästan glömt! :)

.

Men kul att fota litet med G2 igen! Och återvinning också i stället för att köpa nytt hela tiden! ;)
Å jag har köpt kameran begagnad såklart! Tack för det Gustaf Engberg i Berlin! :)

Nog för nu, trädfällning väntar på tomten!

/Bengan

Postat 2019-03-24 09:22 | Läst 1574 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 4551 / Kul dag i går, å kunde nästan fota ut hela rullen! Bra jobbat va? ;)

Pensionärlivet e ofta rörigt, utan nå'n struktur liksom, för struktur det va det när jag jobbade! Ordning och reda, börja jobba en viss tid och så fikaraster, lunchrast och reglerad arbetstid, godkänd ventilation, kallelse till utbildningar, möten, och så hälsokontroller!
Nu flyter allt!
De e tur att tiden finns, så inte allt händer på en gång! :)

.

Försökte i alla fall fota ut en halv rulle Tri-X i går, men folk sitter ju inte stilla när jag skall fota, så jag hann inte ta så många bilder! (Nu talar jag om att fota i en radiostudio under sändning när alla pratar i munnen på vandra och fnittrar) Jag får försöka ta ut rullen i dag! För jag känner ju digtaltrycket att fota minst flera bilder per dag och sedan visa upp flera bilder per dag så folk ser att jag finns! ;)

Men måste nog försöka släppa på det där digitaltrycket litet, det blir i alla fall inga bättre bilder för att jag fotar mer, oftare och så lägger upp dom varje dag! Det tycker jag i alla fall! Som sagt, jag jobbar på det! Slow Photography!
https://en.wikipedia.org/wiki/Slow_photography

Fast en mobilbiltefonbild från i går kom det i alla fall med här i bloggen! Och som sagt, pensionärlivet e ostrukturerat, rörig men väldigt, väldigt lyxigt! Lön utan arbete!

Å i dag en massa annat! Men skall i alla fall försöka fota ut filmrullen! Flyttade ju filmrullen från M Leican till Contax G2. Å den här Planaroptiken på Contax G2, jag säger bara SKÄRPA! För er som är intresserade av skärpa! :)

/Bengan

Postat 2019-03-23 09:20 | Läst 1502 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Straight 4550 / I dag behöver jag en snabbare kamera i studion!

I eftermiddag e det fotografering i studio igen! Förra gången i studion så undrade man vad jag höll på med! Det går ju litet långsammare att ställa skärpan manuellt när det e dåligt ljus, så det va det dom undrade över!

Så jag funktionstestade en annan kamera i går kväll vad gäller autofokusen, och den autofokusen fungerade bra i dålig belysning, så då va det bara att flytta över filmrullen! Det va tjugo bilder tagna, så jag ställde räkneverket på tjugotvå i den snabba AF-kameran!

För övrig har Roffe och jag redan varit ute en runda, och en ny runda i eftermiddag i det härlig vårvädret!
Se'n till i studion!

/Bengan

Ps. Studion, det e en radiostudio, glömde att säga det! :)

Postat 2019-03-22 11:11 | Läst 1680 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 4549 / Thorsten Overgaard och boxningsbilden!

Thorsten Overgaard skrev om vårt nya sätt att se på bilder, via datorn! Ofta så förstorar man bilder man tittar på, på ett sätt som det inte gick att göra på bilder förr! Om man nu inte har en lupp i fickan! ;) Här är en bild från Hammarby Boxning, en bild som jag också gett till boxaren! (Papperskopia) Ett snapshot kan man nog säga! Men tittar man på bilden i en dator, och förstorar den, så ser man att skärpan inte ligger riktigt på huvudet! (Mycket beroende på att boxaren just såg upp när jag tog bilden)

Thorsten Odegaard har också fotograferat en boxare!

"If we check, for example, this picture that I took in a boxing place in New York, it looks fine. Everybody who's going to look at this is not going to comment on whether it is sharp or not. But the moment you zoom in on it on a computer, you can get the “actual print size in full resolution", and her face is not actually in focus:"

Läs vidare hos Thorsten Odegaard, för det här är intressant! Det här speglar vårt nya sätt att se på bilder och bedöma bilder! Och hur man bedömer bilder, det speglar nog det man är intresserad av inom fotografin också såklart!

Jag håller med Per, som jag fick länken av, jag e heller ingen stor beundrare av Odegaard, men det här han skriver runt omkring sin bild av boxaren är mycket intressant! Jag har inte tänkt på det så tydligt tidigare!

Slut för idag!
God natt!

/Bengan

Postat 2019-03-21 22:41 | Läst 1607 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 4556 / Varning för den här optiken! Den e inte skarp nog för dagens fotografi! ;)

Så kallad skärpa från en Elmar från 1932 på Fuji X-E1! Hade det varit med dagens optik, då hade ni fått se på skärpa! (Bilden e mycket delförstorad redan här, men ni kan nog förstora mer så ni ser oskärpan bättre)

Alltså, för att komma till sak, så fick jag nyss ett oroande telefonsamtal från en deltagare i Sötälje fotoklubb! Han berättade att flera av medlemmarna verkar vara ute på nätet och tittar på Elmarer! Elmar 3,5/50 mm alltså, för att ha på sin digitalkamera! Jag misstänker då såklart att man inte tagit till sig hela sanningen om den här optiken, utan man tror bara att den bara e väldigt speciell och väldigt bra typ!

Men tänk efter litet nu, det här e en gammal optik, konstruktionen/uträkningen från 1920-talet! Men visst går det att fota med, men utan den skärpa som vi e så vana med i dagens optik! Och det värsta vore ju också, om någon av era vänner kollar via sin datorn på en bild ni  tagit med tex en Elmar 3,5/50 mm! Och FÖRSTORAR bilden! 

Och inte minst, så e det bökig att fota me den här optik då man måste ställa skärpan manuellt! Manuellt e även det passerat liksom!

Och inte minst, en gång till, optiken är inte antireflexbehandlad! Bara det e ju en katastrof! Tala med någon av dagens objektivtillverkare så får ni höra sanningen om den här icke antireflexbehandlade optiken!

.

Så med det här vill jag bestämt avråda att köpa en så'n här gammal optisk konstruktion för att ha på sin digitalkamera, även om ni sett andra göra så, och kanske även läst om optiken på nätet! Det finns även skumma kamerabloggare! Å hört talas om alternativa nätfakta?

Så köp nytt i stället! Objektiven blir bara bättre och bättre för varje halvår som går!
Det e just därför det kommer nya objektiv varje halvår! ;)

Hoppas nu någon i Sötäljeklubben läser det här på nätet och vidarebefodrar varningen till berörda! ;)

/Bengan

Postat 2019-03-21 11:17 | Läst 1811 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 9 Nästa