Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3124 / Några funderingar om tunnelseende inför den nya veckan! :)

Russar 1:5,6/20 mm.

Det finns flera olika exempel på tunnelseende, tex så sa Bernd Rosemeyer när han körde på Autobahn under ett hastighetsförsök, att vägen blir så skrämmande smal när det går fort! Och flera andra har lagt till, att man hinner inte göra så mycket annat i den höga farten än att försöka ligga rätt på vägen och titta rakt fram bara när man skall under de broar som går över Autobahn! Tunnelseende på flera plan liksom! :)

Det här gäller nog det mesta vi gör, går det för fort, så hinner man inte så mycket annat än att försöka hålla kursen hjälpligt! Även om man kanske inte vet om kursen e riktigt rätt heller!
Å det här gäller nog även inom fotografin! Så ta det lugnt! ;)

Å nu e det snart Roffedags!
Och fortfarande så sitter Russaren på X-E1:an!

/Bengan

Postat 2016-01-18 09:30 | Läst 1765 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 3121 / Intressant det här med gamla fototidningar! (Tidningen FOTO från 1944)

.

Här satt jag nyss och läste, men nu står jag och fotar! Med Russaren så klart!  :)

.

Intet är speciellt nytt under solen känns det som, när jag läste en debattartikel av Arne Wahlberg, med rubriken "Frihet från dogmer under konstnärligt ansvar" i tidningen från 1944!
Hoppas ni kan läsa artikeln här på bilden ovan, bilden som e en frihandstagning med Russaren, men här kommer i alla fall några utdragna rader, liten sammanfattning, som jag tycker fortfarande stämmer bra år 2016.

"Min mening att fotokonstnären fritt får bestämma den teknik han önskar använda sig av, även om han därvid gör avsteg från den "korrekta" svärtningskurvan, fullständiga djupskärpan osv, har ofta stött på patrull och vanligen med repliken: "Så där ser det inte ut i verkligheten"

"Men vi skall komma ihåg att vår strävan inte får vara att tillfredställa en klick fototekniska finsmakare"

Å för övrigt så tror jag det e både lättare, men även svårare att vara fotograf i dag!

.



HAL 9000   ;)

Nog för idag!
Slut för idag!
Sov gott!
/Bengan

Postat 2016-01-17 22:47 | Läst 1815 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Straight 3120 / Inga nyheter precis, bara i en annan form! ;)

Det e alltid intressant att titta bakåt! Man måste kunna sin historia! De e i alla fall lättare än att titta framåt!  Och det va en Foto från 1983 som jag tittade bakåt i! Man kan väl säga att upplägget i tidningen i stort sett va detsamma som nu! Ganska mycket nyheter om teknik, och så teknik! Det e väl det som har utvecklats i nya former! 

.

Fina jazzbilder av Gunnar Holmberg! Med en del oskärpa! ;)

.

Och jag fortsätter ett tag till att fota med Russaren! Bifogar en bild från Bistron i Gnesta tagen med Russaren! Höftskott utan displayhjälp! Å bilden har en sk. mjukskärpa! ;)
Exponeringstiden va 1/10-sek på ISO 6400)
 

Och vedspisen e såklart igång! :)
Ha det!

/Bengan

Postat 2016-01-17 12:27 | Läst 1696 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 3119 / Vinterbilder med Russar 20 mm på Fuji X-E1!

.

Jag använde redan Russaren inne på Bistron i går kväll, men de va nog inte så lyckat, då jag kom ned på exponeringstider runt en 1/10-del! (Ljusstyrkan på Russaren e 1:5,6) Men nu på da'n så gick det bättre, tiderna låg nu runt en 1000-del med blädare 8! Avståndet stod hela tiden på 2 meter, för skärpedjupet e stort! Å jag tycker Russaren funkar bra!

.

Snölandskap i nästan motljus!

.

Kollade om det va någon på perrongen eller på baksidan av Godsmagasinet! Men icke, så det fick bli bilder utan människor i dag! 

.

Å den fria konstens utövare passar på!

.

Så här ser linsgrupperingen ut i Russaren!


Å vad gäller nördar som sätter underliga objektiv på Fuji X-E1!  :)  http://straysheep67.seesaa.net/category/22886943-1.html

Slut för idag!
/Bengan

Postat 2016-01-16 17:42 | Läst 1879 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 3118 / Varför inte gräva litet mera i närområdet?

När det e litet kyligt ute, ger det ofta tid för mera läsning! Läste nyss i den enda fotobok man behöver några ord av Kurt Bergengren om vårt ständiga sökande, eller resande, efter nya livsmål eller i vårt fall, nya fotomål! Fotosafaris jorden runt, eller landet runt, helst i exotiska miljöer, miljöer som man ofta inte förstår riktigt! (De e nog därför fattiga människor i utlandet blir mera exotiska) Ungefär så beskriver Kurt Bergengren det hela!

Hittade ett äldre exemplar av tidningen FOTO där John Arthur Ekebert berättar om sin gatufotografi! John fotar där han är, och där han har varit! En svår form av fotografi, den är känslomässigt nära, stark och även självutlämnande! Det e väl därför den här fotografin är så sällsynt!

För övrigt så väntar jag en stund att ta en längre promenad med Roffe pga kylan! Men Roffe har  redan varit ute och kutat på tomten slängandes en gummigris! (Och pinkat) Till slut måste jag avbryta det här kutandet då jag började frysa, och berätta för Roffe att det e -17  grader ute!

/Bengan

Postat 2016-01-16 10:22 | Läst 1651 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
Föregående 1 ... 3 4 5 ... 9 Nästa