Straight Photography!
The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!
Straight 1888 / 1949 va ett bra år! Digitalt i en Leica Standard från 1932!
Framkallade två filmer i går kväll. På en rulle va det negativ tagna med ett Zorki-objektiv från 1949! Det blir bra negativ av det här objektivet! Fina grejer dom gjorde förr! :)
Delförstoring av bild tagen på juldagen 2012. Bländare 1,5 på Zorki och en 1/30-del på M Leican
Här kommer några tidigare bilder tagna med samma objektiv
Här kanske inte skärpan e så bra, men det berodde nog mest på frihandstagningen
Å här e själva objektivet från 1949, som sagt, väl fungerande grejer trots åldern!
/Bengan
Ps. Jag gillar fritänkare och innovatörer! ;) Det finns för många motsägare och likformade som alltid säger, "Så där kan man väl inte göra! Va larvigt! Det där blir inte bra!" ;)
Även om det inte blir perfekt, så är det här avikande och kul!
Så varför inte? :) http://www.youtube.com/watch?v=UJDtmcWiaVM
Å den här e också bra! :) http://www.youtube.com/watch?v=E7mDE-jBNAg
Straight 1877 / Juldag och ingen DN! :( Och några svartvita bilder från julafton!
Så va den Julaftonen överstökad, tyvärr, måste jag säga för det va en mycket trevlig julafton! Det va julfirande hos släkten, firande e nog å ta i, men i alla fall en mycket trevlig eftermiddag och kväll, med ledig kädsel och i kära vänners sällskap, och då går tyvärr tiden alldeles för fort!
Blev det några bilder då på julaftonen? Några blev det! Men julgranar å snö å renar å tomtar har ni nog sett bilder på så det räcker, men då i-phonerna hos nästan alla kom fram på julaftonseftermiddagen, så tog jag fram min litet äldre och omodernare kamera utan telefon, Fuji X100, och tog några svartvita bilder, här e några av dom bilderna.
Med önskan om en god fortsättning på julen!
/Bengan
Ps. Men tyvärr ingen DN i dag som sagt...
Straight 1876 / Jaha, då va det litet julpysseldags igen, även tid att läsa om Jesus igen!
Vad gäller läsning, så läser jag om Jesus som sagt, och det passar väl bra just nu i Juletid!
och se'n har jag litet annat pyssel Pg, bla filmframkallning.
Det här med Jesus kan fortfarande vara litet känsligt faktiskt, för som vanligt, så gäller det inte att tänka fritt, utan att tänka rätt, mao läsa om rätt Jesus! ;)
Men först litet historia! Kyrkomötet i Nicaea år 325:
"Omkring 250 kristna biskopar från hela romerska riket deltog. Syftet med kyrkomötet i Nicaea var att skapa en gemensam troslära för hela kristenheten. Detta kyrkomöte fastställde Kyrkans lära om Jesu gudomlighet. Ett resultat av konciliet var att det som inte stod i överensstämmelse med kyrkomöets beslut därmed skulle anses utgöra en heresi i förhållande till den allmänneliga och renläriga kristna tron."
Man valde även ut de böcker eller skrifter som skulle vara tillåtna i kyrkan! Så va det med det!
Och vad är det som är så spännande, och kanske även oroande och olämpligt med Thomasevangeliet då? Som inte kom med i vår kyrkas litteratur! Till skillnad från de fyra evangelierna som kom med i vår bibel så saknar Tomasevangeliet alla berättelser om Jesu liv. I stället består evangeliet enbart av uppräknade Jesusord. Ramberättelsen är minimal. Samlingen uppgår till 114 Jesusord, så kallade logion.
"Jesus sade:" osv.
Och dom mycket fritänkade forskarna, dom vill påstå att så här skriver man bara en text då den talande personen, alltså Jesus, fortfarande lever! Att berätta om Jesus lidande och död, det gick inte att göra ännu av förklarliga skäl!
Sedan finns det andra saker, även det litet avikande och kanske oroande påståenden i Thomasevangeliet, tex som: "Himmelriket är här och nu, men människorna ser det inte..."
Och som sagt, den som vill söka, kan göra det på internet, både för att hitta en spännande Jesustext, och även hitta kommenterer om Thomasevangeliet, tex att det gäller att tänka rätt även här! ;)
Avslutar med en dikt av Jesper Svenbro om Thomasevangeliet skriven i DN den 24 december 2007.
Kamelstig.
Och det hände sig strax före den koptiska julen att Muhammads Alis kameler
satte sig i rörelse mot al-Qasr.
Jag kan se horisonten gunga där jag sitter högt uppe på min kamelrygg.
För eftersom jag aldrig kommer att få se Nag Hammadi måste jag anstränga mig
alldeles speciellt när jag föreställer mig omständigheterna kring transporten-
Liksom själva ökenlandskapet: Nilen är inte långt borta, nakna klippblock i sluttningen-
Den sena eftermiddagen i öknen är kylig.
Och på kamelryggen känner jag himlen gunga,
fast jag vet att det är kamelernas rörelse som är orsak till gungningen.
Sadelsäckarna är fulla av kväverik jord som Mohammad Ali skall använda till gödning på sina fält.
Papyrusböckerna har han lindat in i ett tygstycke.
Thomasevangeliet ligger med andra ord inlindat i egyptiskt bomull.
Det vilar i hans armar som ett lindebarn.
"Det är den koptiska julen" säger jag till mig själv och känner hur adjektivet får meningen jag yttrat att stråla. Den koptiska julen strålar.
Liksom Mohammad Ali är jag obevandrad i koptiska men känner igen några grekiska ord i texten.
Här färdas Thomas-evangeliet som ett nyfött barn i famnen på en som inte vet vem det är.
Längs koptiskans gamla kamelstig.
Det nyfödda barnet sover i famnen på honom som inte vet vem det är.
Kamelen bär en gungande himmel på ryggen.
God Jul,
önskar Bengan.
Ps. Den bok jag läser om Thomasevangeliet heter "Thomasevangeliet med Jesusorden från Oxyrhynchus" (P.Oxy. 1, 654, 655) Bo Frid & Jesper Svartvik
http://www.arcusforlag.se/91-88552-51-9.htm
Bokan kan vara litet tung att läsa, men där finns den svenska texten översatt från den koptiska texten och även ett litet textstycke om Thomasevangeliet från de sk. Oxyrhynchus papyri. http://sv.wikipedia.org/wiki/Oxyrhynchus_papyri
Och man analyserar i boken varje utsaga som Jesus säger, för att hitta liknande beskrivningar i tex Bibeln.
Den här boken om Thomasevangeliet tycker jag är mycket intressant! Julklappstips!
Länk http://sv.wikipedia.org/wiki/Tomasevangeliet
Straight 1875 / Endast för förryckta! För här kommer en nördblogg om Kiev igen!
Varning alltså, nördblogg! "Endast för förryckta! I som här inträden...."
Skyll er själva!!
Och en fortsättning på förra bloggen om Jupiter-9 från 1952!
Alltså, frågan va om objektivkroppen i den Jupiter-9 som jag visade i förra bloggen ev
kom från Zeiss i Jena EFTER kriget, och sattes i ett rysk fattning 1952.
Nu syntes det tyvärr nästan bara fyra siffror på objektivet som jag visade tidigare, den femte och sjätte siffran den skymtar bara i förra bilden om ni tittar noga, men så här skall det vara!
Med alla siffrorna blir det 839783. Det borde bli 2.839.783 (då Zeiss tidigare ofta utelämnade den första siffran på numret som satt på objektivkroppen).
Jag kollade även det här 1952-objektivet mot två andra Jupiter-objektiv från 1951 som jag har, även dom med närgräns på 1,8 meter, och det är samma objektivtyp invändigt, men såklart med olika nummer på bakre linsdelen, 2.852.301 och 2.840.095.
Men litet konstigheter finns det, objektiven från 1951 har öppna fyror på den utvändiga avståndsskalan, men objektivet från 1952 har stängda fyror, och runda fina treor, den typ att siffror som senare kom på Jupiter-objektiven med närgränsen 1,15 meter, men på det här objektivet är närgänsen fortfarande 1,8 meter!?
Tittade även på ett annat objektiv från Zeiss, ett efterkrigsobjektiv, en Sonnar 2/85 från 1948.
Sn. 3208545, som jag skruvade ur sin fattning. Men det här objektivet har ett något annorlunda utseende på flera ställen mot det som sitter i Jupiter-9 från 1951.
Och en annan serienummertyp.
Men om det hade varit en Jena Sonnar från 1948 som satt i en Jupiter-9 från 1951,
så kanske det hade varit ännu mer intressant? :)
/Bengan
Ps. Vad gäller att sätta ett objektivskydd av Leicas konstruktion på en "Jupiter-8" så underlättar det om filtret ger en springa mellan objektivet och filtret när filtret är påskruvat, och det ger det här Heliopan-filtret. Se själv! Bra va?
Och som redan sagts, det här e ett litet ovanligt "Jupiter-8" objektiv, med en väldigt snygg fyra! ;)
Ni som undrar vad det här betyder, så e det fikonspråk!
Straight 1874 / Att se det intressanta i den stora mängden!
Det här att kunna se vad som är intressant i en stor mängd, kan vara viktigt på flera områden, tex när det gäller bilder, eller även vad gäller andra saker. Jag tänker på de här programmen om antika och unika saker vi ser på Tv, där man visar upp en tavla av Zorn, men som inte e nå'n Zorn! Mao, den som köpte tavlan trodde det va en Zorn, men specialisten på Zorn kommer med dåliga nyheter!
Å vad det hela handlar om, de e att man måste ha kunnande för att hitta intressanta saker i stora mängder! I vilken mängd som helst antagligen!?
Kommer att tänka på en sak som Roland på LP-fotoauktioner berättade en gång! Nu är det här som alla historier i andra eller tredje hand att dom kan vara litet oexakta, och jag misstänkar att jag inte får sitta emotsagd om historien e helt fel!
Alltså, det va en man som va på en auktion uppåt landet, och i en låda fanns det några kameror, nå'n videokamera och en svart kamera som det stod Leica på. Mannen kände igen namnet Leica, för det hade han hört förr, så han bjöd på kameran. Videokameran gick först, det va många som bjöd på den, men på den svarta Leican så va det nog bara två som bjöd, så efter viss tvekan så slog mannen till med 800:- och fick kameran.
Vid tillfälle i Stockholm tittade han in på LP-Foto för att höra om det kunde vara nå't med kameran, och Roland sa att man kunde lägga ut den på nästa auktion med ett utrop på i alla fall minst 15.000:-
Så utan den här kunskapen om namnet Leica så hade det inte blivit nå't utrop! ;)
Nu tror jag inte att bara känna till ett namn räcker, för hur många turister i Ryssland har inte köpt Leica-kameror! ;)
Nu när jag är inne på Ryssland, så har säkert nå'n förstått att jag samlar på Kiev RF-kameror, men då det har tillverkats över miljonen Kiev-kameror så gäller det att se det intressanta även i den här stora tillverkningen! Försöka i alla fall! ;)
Jag har ju ett Jupiter-9 objektiv från 1952 för Leica, eller kanske FED, och till att börja med så låter det här inte så intressant. Kan så vara att det är ett hyffsat tidigt Jupiter-9 möjligtsvis.
Men så kommer det intressanta, inne i objektivhöljer sitter ett Zeiss-objektiv.
Och så är närgränsen på objektiven 1,8 meter, och några siffror är intressanta på avståndsskalan, nämligen fyrorna, dom är stängda, mao slutna upptill.
Jaha, vad e det som e så spännande med det här då?
Jo, att det fanns kvar Zeiss-objektiv kvar att sätta i Jupiter-9 fattning året 1952!
Och att den är en mycket tidig avståndsmarkering, 1,8 meter i stället för 1,15 meter på objektivhöljet.
Och att det är stängda fyror med den här tidiga 1,8 markeringen, då blir allt fel liksom, tidiga fyror va öppna! Ganska förvirrat, men det är det här som gör det hela intressant!
Och mycket ovanligt! Tror jag i alla fall!:)
Skulla man kunna förfalska den här optiken då, nja, men vad är vitsen, det här blir inte intressant förrän det upptäcks. Förfalskare förfalskar saker människor känner till! Tex sedlar, Zorn-tavlor osv! ;)
I dag skall jag börja ge Jupiter-8 upprättelse! Även jag har haft synpunkter på den masstillverkade Jupiter-8 optiken, men nu skall jag fota en rulle Tri-X med Jupiter-8 på en Kiev från 1963.
/Bengan
Ps. Å som i allt annat här i världen vad gäller kunskap, man måste ha bra lärare och gå i en bra skola OCH vara intresserad! "No man is an island!"