Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1696 / Idag bokhyllestädning och "objektivfynd"! :)

 

 

 

 



Det regnade i dag, så då passade vi på att tömma en bokhylla och måla om den!  Så här såg det ut när vi tömt bokhyllan. Min fru målade, för jag fastnar i de grejer som låg i bokhyllan!  :)

 

 

 

Först hittade jag en liten lapp på Ryska i ett kuvert... 
och kollade såklart om jag hade det objektivet, och det hade jag! (De e text på baksidan av lappen också. Signatur mm.)

 

 

Se'n hittade jag en slags snigelpostpåse, och kollade innehållet. Det va massor av betyg! Den som av någon anledning kollat min sk. "Jobb CV" i min profil här på Fotosidan kan nog ana en del!  :)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det fanns minst ett trettiotal betyg, intyg, kursintyg osv.

 

 

 


Se'n hittade jag en massa tidninger, LIFE, SE mfl. Och den här bokhyllan va inte stor! Någon som ser vad det är för kamera?  :)

Skall fortsätta att gå igenom bokhylleinnehållet i morgon...
Om jag får..
Jag kanske måste jobba litet snabbare då...?


/Bengan

 

 

 

Postat 2012-07-15 21:16 | Läst 2817 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Straight 1695 / Idag bara litet golf, med golfbilder, å inte så mycket annat....

 

 

 

 

 


Fick en försenad födelsedagspresent av min son i dag, som tog mig på en liten golfrunda. Perfekt väder, mulet men inget regn.

 

 

 

Kort hål, 85 meter, å hala greener, så det gäller att få stopp på bollen i tid. Då gäller det nog att lägga bollen nå'n meter innan green tyvärr, med vad det innebär. 

 

 

 Med en midwedge alltså. Nu skall vi se, lugnt och fint, inte för hårt..

 

 

 

Å de e ganska fritt fält där uppe mellan träden där bollen ska gå innan den faller ner före green, så de e lugnt!  :)

 

 

Och då vädret va så här tveksamt, så va banorna nästan folktomma. Vi körde ett uppvärmningsvarv på en liten 9-hålsbana, och se'n ett varv på en större 9-hålsbana och avslutade dagen med litet träningsspel på 9-hålsbanan som vi hade börjat på.

 

 

 

Den här lilla 9-håls banan e trång, de ser ni va, så det gällde att slå rakt som sagt, och inte för långt! Å andra sidan, det räcker ju att man ser flaggan, bollen skall ju bara komma ner bredvid flaggan!  ;)  :)

 

Se'n va da'n slut! Nästan i alla fall!

Ha en fin lördagskväll!
/Bengan

 

 

Postat 2012-07-14 21:30 | Läst 2088 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 1694 / Sommartid är repristid! Även berättelsen om en Sonnar på en M Leica! :)

 

 

 

 


Alltså, de flesta har ju semester just nu i Sverige!  För alla vill ju ha semester just nu, och då sätter man ofta in redan inspelade program på Tv. De e väl så i en del bloggar också! :) Man plockar upp nå'n gammal blogg, ändrar litet i texten, vips så är det  som nytt! Det blir som ompackning av korv och köttfärs i butiken! Man byter bara datum liksom!  :)

Men jag skriver i alla fall ny text till den här bloggen om Sonnar 1,5:an! Men det kommer nog ändå nå'n kommentar från någon "överliggare" här på Fotosidan, "Bengan, det där har jag läst om tidigare!" 
Suck....
Då brukar jag svara, "Jag vet att du sannolikt har läst nå't liknande för flera år sedan, men tiden går, och det kommer in nya och fräscha medlemmar på Fotosidan, som inte har läst det här!"  :)


Ok, då kör vi!

Det var en gång för länge sedan på 1930 (och 1940-talet) då Leica inte hade några bra ljustarka objektiv, men Zeiss hade det! Å det kom att bli mytos omkring ett av de här Zeissobjektiven, Sonnar 1,5:an!

Från början tillverkades objektivet bara för Contax-kameran, men ett antal penningstarka Leica-ägare bad Zeiss göra några objektiv i Leica-fattning redan på 1930-talet, och efter 1945 ville Ryssarna ha Sonnarer i sina FED-kameror, och de första ljusstarka objektiven efter kriget hos kamera-tillverkare som Nikon, Canon mfl, det var rena Sonnar-kopior!

Och Zeiss, både i öst och väst, fortsatte att tillverka Sonnar 1,5:an även efter kriget! Man kunde faktiskt ha räknat om objektivet, bla då man hade fått bättre glassorter och även antireflex-behandling, men optiken höll sig mycket bra i konkurensen även med nyare objektivkonstruktioner, och Sonnaren hade blivit känd för sin fina bildkvalitet och skärpa, så varför då onödigtsvis ändra ett vinnade koncept?

Men se'n på 1950-talet kom datorer för hjälp av beräkningar, fler olika glastyper, flerskiktig antireflexbehandling osv, då blev det lättare att göra ljusstarka objektiv även för andra kameratillverkare.

På den bakre inre linsdelen på det här objektivet finns ett instansat nummer, (2)860909. Det är ett Zeiss-nummer. Glaset har ett antal mycket små luftbubblor och antireflexbehandlingen är svagt blålila. Själva optiken var klar 1945.12.04.  (Källa: Fabrikationsbuch Carl Zeiss Jena.  Hartmut Thiele)  För den som undrar litet mera, så sitter den här Zeissoptiken i en rysk fattning.

Och en sådan här Sonnar 1,5:a fungerar alldeles utmärkt även på 2012-talet, både vad gäller skärpa och mytos!  Och visst är den kompakt för att ha ljusstyrkan 1,5!

 

 

Och varför inte då på en Leica, som på 1930-talet? ;) :)

Nu har jag inte sagt att jag skall göra det, fota med Sonnar 1,5:an på en M Leica, utan det här e bara ett retorisk frågepåstående!  :) Fast man kan aldrig vara säker.... det är en lockande optik...
Och snygg, med mycket mytos som sagt! 

/Bengan

 

Här e en bild som är tagen med den här optiken. Om jag inte missminner mig, så va det nära full öppning här.

Grövelsjön

 

  

Postat 2012-07-13 18:31 | Läst 2384 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 1693 / Fika vid Ryssgården och högtalare till Iphone och nya kameror!

 

 

 

 

Ny kamera!


Jag va inne i  Stockholm i ett ärende i dag och passade på att ta en fika med Micke Borg och Krister Kleréus bla. för att diskutera/planera Gnesta-Planket.

 

Efter fikat tog vi en promenad till Svenska Kort och Gert.
Mycket mer hände inte i dag...

 

 

 

 

Ny kamera!

 

 

 

 

Högtalare till Iphone!

 

 

 

 

 Som sagt, högtalare på Iphone!

 

 

 

 

Och så visade Gert en Summicron M 50:a på en Ricoh!

 

 God natt!
/Bengan

 

 

Postat 2012-07-12 22:41 | Läst 2912 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

Straight 1692 / Fotosidan e inte så viktig längre!

 

 

Väntsalen

 


Men jag skall förtydliga det hela! När jag blev medlem på Fotosidan 2003, så startade nå't nytt, även för mitt fotograferande. Jag började såklart litet trevande, man måste ju kolla leget, ta seden dit man kommer, men ganska snart så fick jag fotovänner på distans, vissa av dom blev fikavänner, och personliga vänner och även utställningsvänner, och allt det här sammantaget genererade också ett antal kontakter, som har gjort att jag fått en del att göra fotografiskt även utanför Fotosidan!
Å de e både kul och inspirerande!  :)

Jag kommer såklart att vara kvar på Fotosidan, men det som har hänt utanför Fotosidan, de e det som gör att Fotosidan inte e så viktig längre, på ett positivt sätt! :)
Fattar ni? :)

/Bengan

 

 

Moria

Postat 2012-07-11 21:58 | Läst 3159 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera
Föregående 1 ... 3 4 5 ... 6 Nästa