Sticans Fotoblogg
Stockholm en stad att minnas
I bland så ångrar man vad man skrivit och det är vad som hänt nu med rubriken till min blogg, och nu gör jag några små justeringar som bättre passar in i texten till bilderna. Jag är född och uppväxt i Stockholm, och har arbetat större delen av mitt yrkesverksamma liv där, och nästan varje bild har en liten berättelse från min ungdom, och det blir många bilder och alla är tagna under en promenad i juni 2009, utom bilden nedan som är från 2003.
Panorama över Riddarfjärden taget från Monteliusgången 2003 Lena står till vänster i bilden.
Flera gånger har jag följt Jan Ehrssons fina bilder på hans promenader runt i Stockholm, och nu senast en utblick från Gondolen på Katarinahissen. Det värmer att få ta del av hans bilder så jag fick lite inspiration att lägga upp en blogg med lite bilder jag tagit för inte allt för länge sedan.
Vy över Slussen från Munkbron 2009
När jag nu sitter här i Lindesberg så är det med blandade känslor att se förändringen som just nu sker med Slussen i Stockholm, som jag länge trodde skulle bevaras efter alla överklaganden och protester, som ett kulturhistoriskt minne, och min personliga åsikt är att den förslitning och förfall som har skett under åren, bär nog Stockholms Stad i huvudsak ansvaret för, som inte underhållit anläggningen.
När jag var ung på 50 0ch 60-talet så var jag med om, när de rev stora delar av Klara och det var ett ingrepp i det centrala Stockholm som många var emot, men pamparna i Stockholms stadsfullmäktige fick sin vilja igenom.
Här är station Danderyds Sjukhus och tåget som skall ta mig till Stockholms City
I tidigare bloggar så har jag berättat om att min hustru Lena var allvarligt sjuk och att vi åkte till Danderyds Sjukhus för att Lena skulle få en cellgiftsbehandling och vid ett tillfälle så åkte Lena hem efter behandlingen, och jag tog tunnelbanan in till Stockholm för att dels handla en liten sökare till min Lumix DMC LX3 och dels för att få några timmars egentid.
Nu kommer det att bli både bilder i svartvitt och bilder med färg. Anledningen till de svartvita är att jag var med i Dogmagruppen så en del bilder kommer därifrån, och färgbilderna kommer från andra ställen, och en del bilder har jag beskurit i underkant.
Vid tunnelbanestationen Östermalms Torg stiger jag av och här startar mitt Stockholmsbesök på Birger Jarlsgatan mot Stureplan, På höger sida av Birger Jarlsgatan låg Ostermans Marmorhallar där köpte jag min första bil en begagnad Austin A40 Somerset, med läderklädsel, 40 HP, toppfart c:a 120 Km/tim. 4 växlar framåt, och ett antal på banken, men den var väldigt fin minns jag.
Detta är inte min bil men den såg ut så här.
och sedan passerar jag Kungsgatan och Södra Kungstornet syns i bakgrunden till vänster.
På 50-talet när jag var ganska ung så låg här på höger sida Lagersons skoaffär där köpte jag mina första "myggjagare" en sko som knappast var särskilt vänlig mot fötterna, men som var väldigt inne, speciellt när man skulle ut på dans. Längre upp på högra sidan av Kungsgatan låg en av Stockholms största premiärbiografer Rigoletto som naturligtvis besöktes ganska ofta, där fanns också biografen Saga På vänster sida låg Biografen Royal, också en premiär bio, och en del konditorier som t.ex. Konditori Ogo, Vivels konditori och i södra Kungstornet låg Konditori Pagod. Det var ställen som besöktes kanske efter bio, ett annat ställe som man bara besökte i nödfall var herrtoaletten under Regeringsgatans Bro.
Här på höger sida av David Bagares Gata Låg restaurangen Dambergs där man skapade "mod" innan det var dags att gå på Nalen och dansa. Lite längre upp mot Brunkebergstunneln på höger sida låg en korvbar som jag inte minns namnet på och där kunde man äta en korv med bröd om man inte hade råd att gå på Dambergs.
Om man inte ville gå på Nalen av någon anledning så gick man genom Brunkebergstunneln ner till Norra Bantorget för att dansa på VP eller Vinterpalatset som det hette eller "valparnas paradis" i folkmun
Här ligger Dansstället Nalen är nog världsberömt för hit kom förutom svenska musiker även många amerikanska jazzmusiker till Nalen på inbjudan av Topsy Lindblom, och här tog jag nog mina första danssteg i mitten på 50-talet.
Nalen på Gata Regerings 74 va adressen och mitt emot ligger LP-foto där ja köpte min sökare. Efter mitt inköp på LP-foto så fortsatte jag min stadsvandring på Regeringsgatan mot centrum.
Södra Kungstornet från Regeringsgatans Bro
Sergels torg med Glasobelisken 2009
Promenaden fortsatte genom Kulturhuset upp till Brunkebergstorg, som genomgick en stor förändring under 50-60-talen. under båda årtiondena så var jag anställd här på flera företag. Brunkebergstorg var också ändhållplats för flera bussar bl.a. linje 79 som gick till Hammarbyhöjden, där jag bodde då. För ett par år sedan köpte jag boken "Stockholm staden som försvann" av Anders Sjöbrandt och Björn Sylvèn. Där kan man i text och bild se hur bland annat hur Stockholm såg ut innan rivningsraseriet bröt ut.
Mobilkommunikation på Brunkebergstorg 2009
Efter ett besök i Gallerian sedan gick promenaden genom Kungsträdgården
och vägen gick förbi Molins Fontän i Kungsträdgården till
Strömgatan där Vaktparaden var på väg till slottet 2009
och här kommer högvakten
Stockholms Slott och Riksdagshuset
Helgeandsholmen
Det pågick en båtutställning på Skeppsbron i samband med Volvo Ocean Race. Huset i bildens mitt är Svenska Handelsbankens huvudkontor och 1954 jobbade jag där under en större ombyggnad och det var på sommaren som det inträffade en total solförmörkelse i Stockholm då satt vi på taket med sotade fönsterglas och tittade på skådespelet.
Skeppsholmen, vandrarhemmet af Chapman och något till vänster i bilden ligger Skeppsholmskyrkan där jag gifte mig. Varför just där? Det var av praktiska skäl för bröllopsmiddagen hölls på officersmässen i Långa Raden på Skeppsholmen.
Slottsbacken och Storkyrkan
Köpmangatan i Gamla Stan och S:t Göran och Draken i bakgrunden. På Köpmangatan låg det en Elfirma som jag arbetade hos under en kortare tid på 50-talet, och det blev en del jobb i Gamla Stan.
Tin-Tin-Shop på Köpmangatan i Gamla-Stan i Stockholm 2009
Börshuset i Gamla Stan
Dags för lunch och här fanns det lediga bord på en restaurang i Trångsund i Gamla Stan så det var bara att beställa, och det blev en vegetarisk tallrik och en kall pilsner
Den lunchen ser väl inte så pjåkig ut eller hur.
Efter lunchen så fortsatte jag min promenad genom Trångsund och förbi Storkyrkan i Gamla Stan
och kommer lagom fram till vaktavlösningen på Stockholms Slotts Yttre Borggård där fanns det fler turister som fotograferade musikkåren som gick i olika formationer
Tyska Kyrkan och Tyska brinken i Gamla Stan
Prästgatan i Gamla Stan 2009
Slussen sett från Kornhamnstorg 2009
En promenad genom Gula Gången och jag började känna mig lite trött, jag hade ju gått en bit genom stan, och hade haft en lunchpaus så det var kanske något tillfälligt tänkte jag. Då anade jag inte att det var mitt hjärta som började bråka, men det skulle visa sig en månad senare.
Men jag tog mig fram till Katarinahissen och åkte upp för att beundra utsikten från Gondolen över Slussen, Gamla Stan och Saltsjön
Slussen var och är kanske fortfarande, ett av mina tidigaste minnen när jag och mamma skulle åka och hälsa på Mormor och Morfar. Då kom vi från Hammarbyhöjden med buss 79 och bytte här vid Slussen till spårvagn linje 6 som gick från Sofia till Roslagstull och Mormor och Morfar bodde på Frejgatan ett par hållplatser från Roslagstull. Resan från Slussen var en liten sightseeingresa där man fick se ganska mycket av det centrala Stockholm.
Vy över Saltsjön och Skeppsholmen från Katarinahissen
Utsikt mot Maria Kyrkan från Katarinahissen
Entrén till Katarinahissen från Mose Backe
Från Mose Backe tog jag mig ner till Hornsgatan och gå till Mariatorget och ta tunnelbanan hem.
Väl nere på Hornsgatan gick jag via Hornsgatspuckeln och Bellmansgatan till Monteliusvägen
Passerade vad jag tror är Maria Trappgränd jag är inte säker
Konst på Hornsgatspuckeln 2009
I slutet på Bellmansgatan ligger Mariahissen som inte var öppet så det var bara att fortsätta till Monteliusvägen och anledningen är att ta en ny panoramabild av Riddarfjärden.
Så här blev Panoramabilden över Riddarfjärden av fyra separata bilder hopsydda i PS Photomerge.
Nu återstår bara att gå till Mariatorgets tunnelbanestation och åka hem jag är för trött att gå längre, kanske beror det på den begynnande infarkten.
Det var allt för den här gången.
Ha det gott
Stig
En eftermiddagspromenad
I lördags efter lunch tar vi vår vanliga promenad, och jag tar med mig min Panasonic GX7, vi väljer vägen förbi Lindesby Strandängar som vi ofta brukar, kanske är det Dennis som drar oss dit möjligen på grund av att det finns spännande dofter där.
Här luktar det något spännande husse
Medan jag väntar på att Dennis skall lukta och fundera vad det är för doft, och det kan ta sin tid, så vänder jag blicken mot ett träd som står ensamt i kohagen, det blir bara som en silhuett mot den ljusa himlen och jag tar några bilder på trädet. Det är inte första gången som jag tar bilder på det trädet, och jag har funderat många gånger vad det är för träd.
Det ensamma trädet på Lindesby sjöängar
Nu är jag klar husse så nu kan vi gå vidare och vi fortsätter vår promenad till nästa uppehåll, och det blir många sådana.
Kom nu husse så går vi
Vi passerar Lindesbergs landmärke Kyrkan som ofta syns på våra promenader och det blir ofta ett fotoobjekt men det blir kanske inte alltid samma bildutsnitt, och i dag lyste inte solen, men molnen ger också lite annan karaktär på bilden. Som säkert en del märkt så syns kyrkan hemifrån mig också, jag brukar testa mina långa objektiv och kolla vad klocka är. I dag är det svårare.
Lindebergs Kyrka och Lindesjön
Nästa kisspaus blir framme vid kanothuset och då tar jag en bild ut mot en liten ö mitt i Lindesjön som heter Trallingen, och den utsikten har jag fotat lite då och då under alla årstider tror jag.
Lindesjön och Trallingen januari 2017
Lite längre bort så kommer vi fram till Bottenån, som flyter fram genom stan, men som håller på att isbeläggas, men det tar nog lite mer tid än Lindesjön för i ån så rör sig vattnet ständigt.
Loppholmsbron och Bottenån
Medan Dennis undersöker någon ny kissfläck så vänder jag mig mot Bottenåns utlopp i Lindesjön och ljuset är väldigt vackert (i mina ögon förstås) så det blir en ny bild på ett motiv som jag fotat tidigare här också, det blir ständiga upprepningar, men motivet ändrar sig lite ibland så det blir en ny bild. Den här gången tog jag bilden från bron.
Bottenåns utlopp i Lindesjön
Efter vi gått över bron så hör vi ett väldigt tjattrande från stans alla Gräsänder och Kajor som blir utfordrade med bröd från någon förbipasserande dam med barnvagn.
Fågelmatning vid Strandpromenaden i Lindesberg
Vi stannar en stund och tittar på skådespelet med alla fåglarna men Dennis är mest intresserad av nyheterna i form av kissfläckar.
Några Gräsänder och Kajor vid Strandpromenaden i Lindesberg
En Gräsand och några Kajor och Kråkor på Strandpromenaden
Nu återstår bara att traska hemåt och det går om än motvilligt för det finns ju så mycket mer att kolla, men det blir ändå som husse vill och hemma är det ändå ganska skönt med lite värme och kanske en godbit. Husse sätter på vattenkokaren för en god kopp te och en liten skön paus i läsfåtöljen.
Senare på kvällen när vi tar vår kvällspromenad, så sjunker temperaturen till under 10 minusgrader, och det är stjärnklart så när vi är hemma igen efter kvällsrundan så plockar jag fram min Nikon med Tamron 150/600 mm. och går ut på altanen och tar några bilder på månen som är något mer än halv.
En dryg Halvmåne den 7 januari 2017
Jag har inte blivit mångalen, men det har blivit lite intressant att testa Tamronobjektivet för att se vad det är kapabelt till, eller rättare vad jag kan åstadkomma med det. Månen är ett kul testobjekt så därför har det blivit några mer eller mindre bra bilder på sistone. Nu ändrade jag tiden till 1/800 sek. F/8 , ISO-1000 och 600 mm.
Övriga bilder är som jag nämnt tagna med Panasonic GX7, och jag har märkt att det är ett blåstick i snöbilderna och det är ju inte kul, vet inte om det beror på att det var halvmulet väder.
Det var väl allt för nu.
Ha det gott
Stig
Ny profilbild
För en tid sedan blev vi uppmanade att ändra våra profilbilder, och jag var inte sen att följa uppmaningen. Min bild togs av min vän Margaret, när vi var på resa i ett någorlunda lugnt Turkiet, och då var vi någonstans i Kapadokien.
Originalbilden som Margaret tog med en Panasonic GF1
Här har jag beskurit bilden lite grand.
Slutresultatet av Stig i Turkiet som ny profilbild.
Ha det gott
Stig
En tur till Järleån
I söndags så åkte Margaret och jag till Naturreservatet Järleån som ligger i Nora kommun, och då hade jag med mig min Nikon D7200 och ett Nikkor 18/200 mm. Samtidigt så provade jag min nya bärrem, en Peak Design Slide, och det var en ny upplevelse att bära kameran på, så den kan jag rekommendera. Min egentliga avsikt var att rekognosera, för jag hade läst att det skall finnas Strömstare där. Något fågelliv upptäckte jag inte men det kanske kommer. Jag tog ganska många bilder och här är några av dem.
Margaret med hundarna vid Järleån 1 januari 2017
Järleån 1 januari 2017
En del av Långforsen i Järleån 1 januari 2017
Långforsen i Järleån 1 januari 2017
Har nu haft min Tamron 150/600 mm. 1:5-6,3 i en dryg månad och jag har inte varit helt nöjd med resultatet alla gånger, för det har varit lite si och så med skärpan. Det kan man ju skylla på att bildstabiliseringen kanske inte fungerar till 100 %. Sedan tyckte jag att det blev onödigt höga ISO-tal, jag lade märke till det första gången när jag lyckades ta en bild på en Talgoxe vid fågelautomaten.
Testar Tamron (2016-11-23) på en Talgoxe vid fröautomaten 1/160 sek. F/6,3 ISO-1250
I måndags så var det alldeles klart när Dennis och jag tog vår kvällspromenad, och nymånen lyste så klart att jag plockade fram kameran och Tamronobjektivet och tog en serie bilder men det var ingen som jag tyckte var OK.
Nymåne den 2 januari 2017 på stativ 1/1000 sek. F/6,3 ISO-8000
Två dagar senare den 4 januari 2017. Nymåne Handhållen 1/1000 sek. F/8 ISO-1000. Felet med de höga ISO-talen var att jag hade ställt känsligheten på max. Som vanligt så är det nog bra att läsa på i menyn och bruksanvisningen. Nu är det ändrat till max 1000 ISO, och resultatet blev mycket bättre med en skarpare bild. Båda bilderna är något beskurna, ingen annan justering.
Tack Jan Ehrsson för tipset om en bättre bärrem.
Det var allt för tillfället.
Ha det gott
Stig
Längtan till våren
Under tiden vi väntar på vintern och eventuella vintergäster till min trädgårdsrestaurang så kan jag bjuda på några andra fåglar utanför trädgården. Här intill Operakällaren fanns 1987 en fin restaurang för fåglar som var mycket populärt tillhåll för Stockholms sjöfåglar.
Stockholmsbilder 1987
Norrbro i Stockholm 1987
Matdags för Strömmens alla vintergäster
Svanar på-Stockholms Ström 1987
Här gjorde jag ett försök att fota en Hackspetthona utanför boet med en Nikon D70 och ett Nikkor 80-200 mm 1:2,8 utan bildstabilisator 2004
Lite senare under försommaren såg jag ett Hackspett par vid boet 2007
Koltrasthane sjunger in våren 2008
På vårvintern 2008 gjorde jag ett besök på Angarnsjöängen (efter ett upprop av Arne Berneklint BF) och försökte fota några tidiga flyttfåglar, men jag märkte snart att min utrustning var lite för undermålig, det hade nog behövts minst ett 400 mm. objektiv för att nå fram till flera av fåglarna. I början så höll vi till i ett fågeltorn som låg intill själva våtmarken. Under vintern hade jag gjort en dyr affär genom att köpa ett nytt Nikkor 70-200 mm. 1:2,8 objektiv med VR. Det var väl i och för sig inte så tokigt köp, men det räckte ju inte särskilt långt när det gällde att fota fåglar utanför min trädgård.
Fågeltornet på Angarnsjöängen 2008
Sothöns som jagar varandra
Grågäss på Angarn 2008
Grågäss på Angarnsjöängen 2008
Kanadagäss på Angarnsjöängen 2008
Brun Kärrhök över Angarnsjöängen 2008
Kärrhök på Angarn 2008
Skrattmås på Angarn 2008
Tofsvipa på Angarnsjöängen 2008
Under den här dagen så tog jag väl omkring 150 bilder och av dessa så är kanske 15 st. som är något att visa upp med lite efterbehandling i PS. Något jag lärde mig var att ta med ett par handskar, för det glömde jag, och har man ett Gitzo stativ av stål så rekommenderar jag benvärmare, för det var iskallt att bära omkring på stativet utan handskar.
Utflykten till Angarnsjöängen var ett trevligt arrangemang av Arne Berneklint, men det kom väldigt få Biofotingar så vi blev bara tre personer. Väder och vind kan man inte göra något åt utan det är bara att gilla läget, för det var gråkallt och ljusförhållandena var väl inte heller de bästa. men efter vår fågelfotografering så bjöd Arne på en god och värmande Chili con carne (tror jag att det var). där efter blev det bildvisning av både fåglar och andra djur i vår herres hage. Tack igen Arne efter drygt 8 år.
Vi gjorde några resor till Borlänge för att få min hund Doglas trimmad och i närheten fanns en liten fågelsjö eller våtmark som heter Bysjön och hade en del sjöfåglar och vid några tillfällen så gick jag dit med kameran i hopp om att kunna ta några bilder.
Kanadagås blir bortjagad av en Knölsvan vid Bysjön i Borlänge 2008
Hackspett vid Bysjön i Borlänge 2008
Tranor i Borlänge våren 2008
I mars 2015 tog min vän Margaret med mig till Tysslingen där jag fick möjlighet att ta några bilder av bland annat Sångsvanar
Svanar på Tysslingen 2015
Sångsvanar på Tysslingen 2015
Nu hoppar vi både bakåt i tiden till den 6 juni 2003 och framåt till lite varmare väder. I en annons i tidningen Foto kunde man anmäla sig till en fototävling som hette "En dag i Sverige". Temat skulle vara något om arbete. Jag och några tusen andra skickade in anmälan, samt en del proffsfotografer. Chansen att få med sitt bidrag i en bok som kom ut efter att en jury tagit ut "vinnande bidrag" var nog ganska liten, och det visade sig att mitt bidrag inte kom med.
"Renhållningsarbetarna på Hagby sopstation" kallade jag den här bilden, som föreställer Gråtrutar på Hagby 2003. Bilden är tagen med Olympus Camedia 720 UZ.
Under en utflykt till Norröra med en Waxholmsbåt passerade vi en ö som var invaderad av skarvar, och det är nog mängden av fåglar som gjorde att jag försökte ta en bild på dem. Kameran var även denna gång Olympus Camedia 720 UZ.
Det var lite mer av mina gamla bilder i väntan på ett nytt år och förhoppningsvis lite nya fågelbilder, och avslutningsvis vill jag önska alla på Fotosidan ett Gott Nytt År
Ha det gott/Stig