Sticans Fotoblogg
Gamla och nya nyheter
Angående hundar som just nu är aktuellt på FS, och då bland andra framavlade blandraser, har jag en gammal nyhet som berör ämnet. För tolv år sedan bodde jag i Täby en liten kommun nordost om Stockholm och där träffade jag på en "Cocopoo", som är en blandning mellan Cocker-Spaniel och Pudel se denna länk: https://cockerpoosverige.weebly.com/om-cockerpoo.html
På en sommarpromenad mötte vi denna Cocopoo i Vallatorp 2007
Vi hade nyligen skaffat vår första hund som hette Doglas och det är han som står lite halvskymd bakom Cocopoon.
Min hustru Lena med Doglas och två damer med en Cocopoo och en Bichon Frisè
Det var de gamla nyheterna, nu över till lite färskare
Midsommaren har passerat och det gick mycket stillsamt till här på Villagatan, jag hämtade min vän Margaret på midsommarafton och vi förberedde vår lite förenklade midsommarsupé som bestod av matjessill med gräslök och gräddfil, och ägghalvor, några goda ostar samt några "Svenska Nubbar" som återstod sedan jul och påsk. Sedan satte vi oss till bords och lät oss väl smaka av dessa delikatesser
Vår midsommar supé
Välkommen till bords och glad midsommar
Skål och gutår
För ett år sedan så hade vi besök av min son med familj och då blev det lite mer på bordet men det här räckte gott och väl för oss
Midsommarsupen med Trine Margaret Peter och August 2018
På Midsommardagen planterar Margaret fyra st.Trädgårdsnäva, Geranium som ersätter de som strukit med under vintern
och på Klätterrosen slår det ut nya rosor dagligen
En nyutslagen ros
Pionerna är som vackrast nu vid midsommar och doftar fantastiskt
Djävulsbusken(Diabolo) blommar också
Lammöronen har tagit sig fint också
En Prästkrage håller på att veckla ut kronbladen
Dennis gottar sig i solen
Det var allt för den här gången
Ha det gott
Stig
Fiber
För några år sedan låg ett stort kuvert i brevlådan och det var ett erbjudande att teckna avtal med Telia om installation av Öppen Fiber i mitt hus och då tackade jag nej till erbjudandet. Sedan kom en ny förfrågan 2016 men jag var inte så intresserad då heller och tackade nej.
I höstas tog Telia kontakt med mig angående Öppen Fiber igen, och det var tredje gången som man försökte övertala mig om fördelarna med ett snabbare internet bland annat, och att värdet på huset skulle stiga. Så efter ett ganska långt säljsnack föll jag till föga och beställde en fiberinstallation, som skulle utföras under våren 2019.
Så här ser broschyren från Telia ut
På Pingstaftonen ringer telefonen och det är en representant från Skanova ett företag som samarbetar med Telias fiberprojekt Öppen Fiber, och berättar om att ett par "gubbar" väntar vid mitt staket för att gräva ned fiberkabeln.
Dennis och jag går ut och mycket riktigt där står ett par "gubbar" och väntar på besked.
Dennis hälsar på de som skall gräva ned fiberkabeln
Dennis tittar intresserat på när man försöker hitta robotklipparens begränsningsledning, sedan jag givit besked om var kabeln skall in i huset sätter man igång att gräva.
Här grävs ett par dm. djupt spår där kabeln skall ligga och bakom ryggen på mannen så syns var kabeln skall gå in i huset
Dennis inspekterar rännan i gräsmattan som inte är helt återfylld lite dåligt tyckte jag som ringde till den som är ansvarig, och till svar fick jag att kunden d.v.s. jag får ombesörja det själv, ok. hämtade en kratta och återfyllde så gott det gick, sedan kommer väl gräset tillbaka hoppas jag.
Här ligger fiberkabeln som skall in i huset så småningom och någon vecka senare så skall man göra slag i saken och dra in fibern i huset.
och här är de som skall göra jobbet
och här har fibern dragits i rör på husväggen och in i mitt vardagsrum
Inne i rummet blir det en del montagejobb, den tunna tråden innehåller tre fibertrådar som nästan är lika tunna som ett hårstrå
Fastsättning av väggmaterial
Här är fiberinstallationen på plats och två gröna lampor indikerar att det är kontakt med Telia, om en vecka kommer en tekniker från Telia och kopplar in en Wifi-router och en tvbox till min dator och TV. Just nu ser det ganska rörigt ut med alla sladdar som ligger på golvet, men det får jag snygga till när allt är klart.
Med en liten Midsommarbukett önskar jag och Dennis en trevlig midsommar
Det var allt för nu
Ha det gott
Stig
Trädgården vaknar
Nu börjar det hända lite i mina rabatter
En panoramabild av mina rabatter
Sommarens första Ros slog ut för några dagar sedan
Årets första Doftpion slog ut i går
Ogräs eller inte men Humlan verkar intresserad
Nu börjar det slå ut fler Rosor
En liten Tovsippa tittar fram men vintern har gått hårt åt dem så jag har beställt några nya att plantera
Dennis ständigt spanande på vad som händer på gatan
Det var allt för i dag
Ha det gott
Stig
Lite om ämnet fotobok
Nu blir det som omväxling några skärmklipp och lite vanliga bilder
Presentation och förord till min första Fotobok Landskap
Min förra blogg handlade inte så mycket om innehållet i boken "Landskap" utan det var mer om en del landskapsbilder som dels finns i boken men också finns publicerade på FS.
Men nu skall det handla om några andra bokprojekt jag håller på med.
Här är ett skärmklipp på den nya bok jag håller på med, men det kommer väl att ta ett tag innan den är klar för tryck, så mycket kan jag ändå avslöja att den bygger på de fyra bloggar som varit publicerade här på FS för tre år sedan. Den handlar förstås om mina vandringar i den svenska fjällvärlden, och titeln blir liknande som på en av bloggarna "Några nedslag i den svenska fjällvärlden". Nu är det faktiskt snart tre år sedan jag började på den här boken i augusti 2016 så det är väl hög tid att avsluta projektet. Den här boken liksom de tidigare har jag gjort med förlaget Blurbs hjälp, men trots att förlaget påminner om att kolla stavningen så smyger det in några fel ändå. Nedan följer några bilder från de olika resorna och mellan bilderna för den som är intresserad så finns det länkar till de fyra resorna.
Båtresan från Ritsem till Padjelanta Nationalpark 1985
https://www.fotosidan.se/blogs/sticans-blogg/ett-nedslag-i-den-svenska-fjallvarlden.htm
Med båt på Kamajokk i Kvikkjokk och Sarek syns i bakgrunden 1987
https://www.fotosidan.se/blogs/sticans-blogg/nikon-501-och-om-en-resa.htm
Vy över Kebnekaise och Tolpagorni från båtfärden på Ladjojaure 1991
https://www.fotosidan.se/blogs/sticans-blogg/kebnekaise-den-10-till-15-juli.htm
Kebnepakteglaciären och den delvis isbelagda Tarfallasjön 1997
https://www.fotosidan.se/blogs/sticans-blogg/sista-resan-till-kebne.htm
Här ovan syns det jag kallar för arbetsfältet och till vänster kan jag välja olika sid-layout och där under laddar jag upp bilder från min dator och texten kopierar jag från bloggen och klistrar in under eller över bilden. Verkar det krångligt? Det var det i början men efter ett tag lär man sig de olika arbetsmomenten. Tidigare har jag berättat att mina kunskaper i engelska är rätt begränsade så det har ibland vållat lite bekymmer men det har ändå på något sätt fungerat.
Läser ju i bland om andra FS-kollegor som gör fotoböcker och bland andra Bob Bovin, som jobbar på ett mycket proffsigare vis, med ISBN-registrering, verkar på mig som lite krångligare och kanske dyrare, eftersom man måste beställa en viss mängd böcker, och jag har inte tänkt att sälja mina böcker. Björn Thundal har också gjort ett antal fotoböcker på ett mycket proffsigt sätt, med ISBN-registrering och jag hade förmånen att köpa en mycket fin bok av honom vid ett besök i Korsheden för ett par somrar sedan. ISBN Sverige - en del av Kungliga biblioteket här är en länk för den som vill vete mer https://isbn.kb.se/
Hjärtats röst av Björn Thundal
Men den som inspirerade mig från början var Bernt Carlzon när han presenterade sin första fotobok så tänkte jag att kan han så kanske jag också kan, och på den vägen är det.
"Några bloggar från Fotosidan" är en bok som redan ligger hos Blurb för tryck. Så vad väntar jag på? Bättre tider??
Sångsvanar på Tysslingen 2015
Den här boken finns inte som någon blogg här på FS
Nej, det finns en förklaring förstås, och det är att av någon anledning så kunde jag inte göra beställningar på grund av att jag inte hade uppdaterat programvaran och där jag slutligen gör beställningen av boken, blev det stopp, men efter ett antal mail med Blurbs tekniker så fick jag rätsida på problemet.
Nu kanske jag får skämmas ett tag igen, för jag upptäckte att det finns ytterligare en bok som ligger klar för beställning till Blurb, och jag har ingen bra förklaring till varför jag underlåtit att låta beställa den. Den heter "Nya rader från mig", och är den senaste fotoboken av fyra jag skrivit, den handlar om en brevväxling med mail, som blev ett mailprojekt mellan mig och Inga-Lill en kvinna i Stockholmstrakten, och jag känner att jag är nog skyldig henne att låta trycka boken och leverera ett exemplar till henne. Bättre sent än aldrig.
Brandgul-lilja 1988
Den här boken finns inte heller som någon blogg här på FS
Just nu har jag inte så mycket att tillägga men om det visar sig så får det bli en ny blogg.
Ha det gott
Stig
Om en fotobok
Landskap
I bland så står det still i mitt huvud när det gäller nya blogguppslag, men så plötsligt väcks hjärnan till liv, det är klart att jag kan berätta om mitt första bokprojekt, och det handlar om en fotobok som jag gjorde 2012, och den kallar jag för "Landskap", nog delvis som terapi efter min hustru Lenas bortgång. Som titeln anger handlar det uteslutande om landskapsbilder både från Sverige och våra resor utomlands, det blev både analoga och efter millenniumskiftet digitala bilder. Totalt innehåller boken 170 bilder men så många tänker jag inte visa här, utan det blir ett litet urval analoga bilder från Sverige som alla finns i "Mina bilder" här på FS. Om man klickar på bilderna så visas lite teknisk information.
Utsikt över Färila från Vallåsen 1965
Min bror Lasse kommer från Lillåkern 1966
Infarten till Lillåkern 1965
Vedboden och hemlighuset på Lillåkern i bakgrunden syns Vallåsen 1965
Västerbron Stadshuset och Gamla Stan 1972
Vår vandring i Padjelanta började här i Ritsem med utsikten mot Akka 1 sep. 1985
En bild från min vandring i Padjelanta 1985 Vuojaätno och Sameläger i bakgrunden
Vy från bron över Miellätno i Padjelanta 1985
Virihaure i Padjelanta 1985
På kvällen kunde vi se genom fönstret ut över sjön Virihaure med en vacker färgsprakande himmel, men det förebådade sämre väder tyvärr, jag öppnade fönstret och ställde kameran på fönsterkarmen och tog bilden på c:a 30 sek. Det var första gången jag testade att använda så lång tid och bilden blev nog inte rätt exponerad, men den duger åt mig.
Täby Höstbild från Ullnasjön 1987
Vy över Ullnasjön en vacker höstdag 1987
Höst vid sjön Hersen 1987
Här är jag på väg med båt på Kamajokk, en del av Kvikkjokks floddelta. I bakgrunden syns Sarek 1987
Ljusnan och Laforsen i Hälsingland 1988
Vandring uppför mot Tarfala 1991
Kebnekaise Kebnepakteglaciären och Tarfallasjön 1991
Stenstrand på Öland 1992
Ale-stenar i Kåseberga 1992
Stockholms-skärgård Nortäljeviken 1995