Sticans Fotoblogg
Några Mobilbilder
Det förekommer ibland bloggar med bilder tagna mobilkamera och det har ifrågasatts om det är med en "riktig" kamera. I dag så är ju mobilkameran utrustad med mycket avancerad teknik som mycket väl konkurrerar med både kompaktkameror och enklare systemkameror, dess svaga punkt är väl i så fall objektivet.
Men jag är inte rätt person att bedöma vad som är bra eller dåligt med en mobilkamera det får andra göra som är bättre på det, utan jag tänkte berätta något om mina mobilkameror och de bilder jag tagit under några år.
Jag har bara haft två mobilkameror, den första var en Sony-Ericson Cyber-Shot med 3,2 megapixel och 2 tum display och min nuvarande är en Sony Xperia LT25i med 13 megapixel och 4,3 tum display. Som synes så är det stor skillnad mellan mobilerna.Men hur står det i relation till bildresultatet?
Djurgårdsbrunsviken med Kaknästornet i bakgrunden 2006
Djurgårdsbron och Oscarskyrkan sett från Djurgården 2006
Ett par av de första bilderna tog jag under en promenad vid Djurgårdsbrunsviken 2006 med en Sony-Ericson Cyber-Shot för ungefär 10 år sedan.
Lena och Doglas i allén på Strandvägen i Stockholm 2006, lite utfrätta högdagrar till höger i bilden.
När det gäller kvalitén på bilderna så har det nog skiftat under åren, så många bilder är inte något vidare att visa upp. Men ibland så har det lyckats, om det beror på kameran eller fotografen skall jag låta vara osagt.
Mobilkameran finns ju alltid med och om det dyker upp något lämpligt motiv då är det enkelt att ta en bild, om det sedan blir något att spara till eftervärlden få jag se när jag laddar över bilden i datorn.
Här testade jag att ta en bild på regnmolnen genom vindrutan på vår bil
Sony-Ericson kameran hade blygsamma 3,2 mega pixel men producerade vid gynnsamma ögonblick ganska bra bilder, men jag tror inte att det håller för att skriva ut i större format.
Min gode vän Janne på en golfresa till Skåne men som tyvärr inte finns bland oss längre, jag hade vid det tillfället ingen annan kamera med mig. Men den bilden med sina brister betyder ändå mycket, ett minne av en god golfkompis.
Här poserar Doglas i Hagbyskogen 2007
Nu när jag gått igenom alla bilder så är det nog tyvärr så att det är få som är något att visa upp men det som är lite utmärkande är att närbilder är som regel dålig upplösning på medan bilder på lite avstånd som t.ex. landskap blir bättre.
Mängder av Liljekonvaljer i Hagbyskogen våren 2007
Lövbrunna Allé i Täby 2006
Lena några dagar efter operation på Huddinge sjukhus 2008
Loppholmsbron tagen från "Gröna Bron" över Bottenån i Lindesberg 2011, en liknande bild har jag tagit senare med en "riktig kamera" en Panasonic LX3 och skillnaden är inte så stor(tycker jag). Efter att jag flyttat hit till Lindesberg så har jag inte tagit så många bilder från Lindesberg med Sony-Ericson, jag försökte att använda mig av min LX3:a i stället.
Men ibland var jag lite bekväm och lämnade LX3:an hemma, då kom mobilkameran fram igen, och här har ja gjort ett försök med ett panorama över Lindesjön som ses i bakgrunden och mitt hus syns längst till vänster i bilden en vintermorgon 2012
Samma här, jag började "glömma" min LX3:a hemma oftare, och plötsligt kom ett motiv framför mig, vad göra jo det får bli Sony-Ericson igen, som när vi hittade Vitsippor i vårt närområde 2012. Det var den andra våren i Lindesberg.
Det var is på vår damm i skogen våren 2013 som var lite senare det året. Antagligen var detta den sista bilden med Sony-Ericson.
Sony-Ericson-mobilen hade jag fram till våren 2013 när jag tyckte att batteriet höll på att säcka i hop. Då bestämde jag mig för att satsa på en ny mobiltelefon, och efter moget övervägande så blev det en Sony Xperia, en så kallad Android, eller "Smartphone" som de också kallas.
Den var större än Sony-Ericson med en drygt dubbelt så stor bildskärm och många fler megapixlar, men jag vet inte om bildkvaliteten var så mycket bättre.
Första bilden med mobilkameran på Doglas 2013 (något beskuren)
Första vårblommorna den första maj 2013 taget med Sony Xperia LT25i
Jag är ledsen att Doglas aldrig kom med på någon bild av min och Doglas skogsväg, för här gick vi många gånger både vår, sommar, höst och vinter och här är en bild från våren 2013.
Men här är Doglas sommaren 2013 hemma på gräsmattan
På våra promenader så dök det upp motiv som här, när träden speglar sig i Bottenån Lindesberg sommaren 2013
Tidig morgon på Kungsgatan hösten 2013
Utsnitt av Bottenån i Lindesberg i oktober 2013
Höstmorgon där dimman ligger kvar på den lilla ön Trallingen i Lindesjön 2013
Vi tog en promenad till Parkudden i december 2013, och då fick jag den här vyn över Lindesjön.
Så härvackert blommade Syrenhortensian i augusti 2114
En av flera fasadmålningar i Lindesberg 2014
Från balkongen hos Margaret kunde jag få se den här solnedgången i mars 2015
Pälsen och klorna växer på Dennis så här är han på trimning hos Linda 2015
Det är dags att göra en sammanfattning av mina mobilkameror och de bilder jag tagit, och så värst imponerad är jag inte, för jag hade nog en större förhoppning att kamerorna skulle leverera lite bättre resultat. Men allt skall inte skyllas på kamerorna utan fotografen, d.v.s. jag, har också en roll i hur resultatet blir.
När det gäller bilderna i den här bloggen så har jag efterbehandlat i stort sätt alla i PS med justering av skugga och högdagrar samt lite lätt skärpning där det har behövts. Det kanske räknas som manipulering, och då får jag erkänna att jag har gjort det.
Tidig morgon vid Bottenån 2016
Som jag skrev i början om att det förkommer mobilbilder lite då och då här på FS, så har jag nu bidragit med några till. Nu har jag funderingar på en ny mobiltelefon och då handlar det om en Iphone 6, som enligt många är en trevlig apparat med en bra kamera, fler av mobilbilderna jag nämner är tagna av just en Iphone.
Det var all för nu
Ha det gott
Stig
Återblick åttonde delen
Hej igen och God Fortsättning på det nya året.
Nu börjar jag närma mig slutmålet på min långa foto-odyssé. Det har tagit ett par månader att avverka femtio år av foto, och det har varit ganska roligt och spännande att se om jag skulle kunna genomföra det här projektet. Men nu skall jag ge mig i kast med det här avsnittet och jag har en liten aning om vad det skall handla om.
Årets första bildcollage är när min yngsta dotter Helén, som under några år läst till sjuksköterska, som här firas när hon avlagt sin examen i januari 2008.
På våra dagliga promenader i Hagbys omgivningar stöter vi på en koltrast som liksom vi säkert funderar över var snön håller hus när det är den 16 januari 2008.
Det kom några snöflingor i mitten på februari men de töade snart bort. Vi tog våra "mitt på dagenpromenader" med Doglas och de kunde bli mellan en till två timmar långa. Kameran hängde med och motiv saknades sällan. Här nedan ett sådant där det ser ut som "kappflygning".
Någon gång under hösten 2007 sökte jag och blev medlem i bildpoolen" Bio-Foto" och det kom ständigt inbjudningar till sammankomster runt om i landet och även till Norge men det passade tyvärr inte alltid att tacka ja till dem. Under vintern 2008 så kom en inbjudan till ett besök på "Angarnsjöängarna" den 12-13 april. "Angarnsjöängarna" är ett naturreservat och en våtmark som hyser många fågelarter i Vallentuna komun, och inte så långt hemmifrån mig. Det lät intressant så jag tackade ja, och det var en hel del andra "Biofotingar" som hade gjort det samma. Men vi blev till slut bara tre som träffades tråkigt nog, och vädret var inte det allra trevligaste det var mulet, kallt och regnet hängde i luften. Senare på eftermiddagen, kvällen åt vi hemma hos arrangören Arne Berneklint en god middag och avslutades med att vi tittade på lite bilder.
Grågäss på Angarn 2008 Nikon D80 Nikkor 70-200 mm. + 1,4 ggr Converter
I samband med detta så beslöt jag att köpa ett något ljuskänsligare tele och jag hade funderat på ett Nikkor 300 mm. 1:2,8, men det ställde sig alltför dyrt(c:a 40000 kr) så det blev en Nikkor 70-200 mm. 1:2,8 zoom i stället + en 1,4 ggr Coverter av märket Kenko. Det fungerade väl så där, men det blev några bilder ändå. Det blev trots convertern bara 280 mm. så det hade behövts ett tele på c:a 400 mm. för att få lite storlek på fåglarna.
Kärrhök på Angarn 2008 Nikon D80 Nikkor 70-200 mm. + 1,4 ggr. Converter
I packningen hade jag även mitt 70-300 mm. 1:4,5 med mig och jag tog lite bilder med den gluggen också, och den är inte alls så tokig, men en aning för ljussvag.
Skrattmås på Angarn Nikon D80 Nikkor 70-300 mm
En relativt sällsynt gäst svävade ovanför vårt hus, en havsörn skulle det visa sig, jag hade lite tur för kameran hade mitt 70-200 mm. 1:2,8 på, men det hade inte skadat med ett ännu längre tele.
Vårenes första utrop sitter utanför sovrumsfönstret och håller konsert varje morgon med sina klämkäcka drillar.
Våren fortsatte och övergick till försommar och i maj var det dags för min andra dotter Susanne att ta sin examen inom det sociala (kanske socialassistent) och det kom en inbjudan till oss från Lindesberg. Vi åkte dit en riktigt vacker försommardag, och det samlades en hel del folk både nya och gammla bekanta och naturligtvis lite släkt.
I början av augusti köper jag ett Sigma 120-400 mm. 1:4,5-5,6 DG OS HSM objektiv, och det var med tanke på att komma fåglar och insekter lite närmare. Det hade funnits en tid men endast för Canon, men så någon gång under juni eller juli så såg jag att det nu också fanns för Nikon. Men oftast så var det slut när jag skulle beställa, beroende på att tilldelningen var ganska sparsam till butikerna. Men den 4 augusti såg jag på Scandinavian Photos hemsida att det fanns ett ex. i Stockholmsbutiken, så jag slog till direkt, och den 5 juli fanns det hos mig.
Hur var då objektivet? Jo det är ganska tungt 1750 g. men sedan är det nog inte så mycket mer nackdelar, utan jag upplever det som en gedigen konstruktion, OS(bildstabilisering), skarpa bilder ända ut i kanterna även fullt öppen (1:5,6) vid 400 mm, bra balans, zoomlåsning. Det var närmast tänkt att fota fåglar med, men det kom av sig under hösten p.g.a. sjukdom. Men i trägården har jag tagit lite bilder på fjärilar och andra insekter.
"Påfågelsöga" i trädgården 2008 Nikon D80 Sigma 120-400 mm.
Här en annan bevingad varelse en "Blodröd ängstrollslända" 2008 Nikon D80 Sigma 120-400 mm.
Vi har bott i Täby i många år men vi har aldrig åkt en tur för att titta på våra fornlämningar men den 20 september så tog Henrik med oss på en biltur runt Vallentunasjön och tittade på en del runstenar.
I slutet av september köper jag en Nikon D90. Vadå, efter bara två år med D80??? Ja man kan ju undra varför. Kanske något utslag av prylfixering. Men hur som helst så föll jag för några nya inovationer som förbättrad bildkvalitet, dynamiskt omfång (Active D-lighting), live-visning.att spela in film i hd-kvallité, egen programmerbar snabbmeny, 4 bps. och den nya 3 tums skärmen med 920000 bildpukter, och blinkande överexponeingsvarning. Så det fanns en del nytt som saknades på D80:an, jag hade haft funderingar på en D300 ända sedan besöket på "Angarnsjöängen" där Arne Berneklint hade en sådan. Men det blev inte aktuellt kanske beroende av priset.
Hösten fortsätter med lite nya bilder och jag gör ett försök med HDR igen men jag märker att det krävs lite mer för att det inte skall verka alltför onaturligt, men det är kul att experimentera med nya tekniker. Tidigare hade jag köpt ett program som heter Photomatix Pro som jag är nöjd med.
Vy över Hagby 4 oktober 2008 Nikon D90 Nikkor 18-200 mm.
Här är ett annat exempel med HDR-teknik, jag har inte tagit med mig något stativ som egentligen är ett måste om man skall lyckas till 100%. Utan jag har handhållit kameran och ställt in kameran i gafflingsläge(BKT) med tre bilders olika exponering.
Höstfärger på Hagby 24 oktober 2008. Nikon D90 Nikkor 18-200 mm.
Det börjar att närma sig jul och jag ville ha en liten smidig kamera som komplement till min Nikon och som man kan ha med sig överallt. För det är alltid lite besvärligare med Nikon som är ganska otymplig att ha med när man är bortbjuden. Min fru har en Panasonic Lumix TZ5 och den presterar mycket bra bilder, och när jag läste om Panasonic Lumix DMC-LX3, såbeslöt jag mig för att köpa en DMC-LX3 som verkligen är en smidig liten kamera som lätt får plats i en ficka, och som också tar mycket bra bilder. Bländare 2.0, gediget byggd, svenska menyer, vidvinkel 24 mm, och hög upplösning på skärmen 460000 bildpunkter.
Här nedan några exempel på ett par bilder som jag tog i slutet av 2008.
Koltrast på vägen till ICA 23 december 2008 Panasonic Lumix DMC-LX3 200 ISO
Sista bilden 29 december 2008 Panasonic Lumix DMC-LX3 80 ISO
Nu slutar jag med detta avsnittet som bara har handlat om ett år, 2008, men fyllt av olika händelser och även en del förändringar i mitt fotograferande. Några nyinvesteringar av kameror och objektiv har jag gjort. Det var min avsikt att försöka klämma in även 2009 i det här avsnittet, men det skulle ha blivit alltför långt så det får bli i nästa avsnitt i stället som då kommer att handla om år 2009, och kanske en sammanfattning av serien "Återblick", vi får se vad det blir.
Ha det gott.
Stig
Återblick sjätte delen
Nu skall jag fortsätta att berätta om mitt liv med mina kameror och datorer, men det kan vara en omöjlig uppgift, för mitt största problem är att försöka minnas årtal på datortillbehör och kameror när dom köptes och när dom blivit utbytta samt att leta efter bilder på dom. Sedan är det så att jag inte alltid kan utrycka mig så väl som jag önskar, men ni förstår säkert vad jag menar, så med mycket envishet så fortsätter jag nu med nästa avsnitt.
Året är 1998 och här är kortversionen om när datorn kom in i mitt liv. Under flera år var jag motståndare till datorer för jag såg inget vettigt användningsområde för en sådan, men tänk hur fel jag hade, och idag skulle det vara svårt att vara utan. Så till slut föll jag för trycket och vi köpte en IBM-dator med Windows 95. Det var inte den häftigaste datorn utan en ganska ordinär sådan. Bildskärmen var 17 tum (tror jag) och hårddisken på endast 3 gigabyte, och med ett telefonmodem på 56 k-bit. så var den inte så snabb att surfa med heller. Detta var någon gång under 1998, och jag tror datorn hette IBM-Aptiva.
Tyvärr så har jag inte hittat någon bättre bild av vår första dator än den här, den är delvis dold bakom en skrivbords lampa och en halvöppen dörr.
Till datorn köppte vi även en skrivare och det blev en HP kontorsskrivare för hemmabruk, HP Deskjet 895 cxi Printer. Nu började jag att fundera lite på att datorköpet kanske inte var så dumt ändå, för jag hade läst i en tidskrift som hette "Photodo" av fotojournalisten Lars Kjellberg där han beskrev det digitala mörkrummet. Det gick väl i stort sätt ut på att man kunde med digitaltekniken framställa bilder nära nog lika bra som i ett vanligt mörkrum. Tidskrifterna Photodo har jag inte kvar längre, men senare fick jag den här artikeln från Lenas dotter Christin.
I många år drömde jag om att inreda ett mörkrum i garaget, som är avdelat med en vägg så det fanns alla möjligheter att inreda det till ett mörkrum, men det blev inte så utan det fick bli en liten verkstad istället. Men när jag läste den här artikeln så tändes ett hopp om ett digitalt mörkrum istället.
Men för att kunna scanna bilder behövdes en scanner, det blev så småningom en HP Photosmart S20. Nu kunde jag börja scanna in bilder från både dia och neg samt påsiktsbilder max 10x15 cm. Nu var mitt digitala mörkrum nästan klart för att tas i bruk. men det fattades ett bildbehandlingsprogram också, och jag hade hört talas om ett program som hette Adobe Photo De Luxe 2.0 och det införskaffades också. Det var med dagens mått ett mycket enkelt program, men det dög åt mig som inte visste bättre, jag kunde nu börja bildbehandla och skriva ut bilder.
Här nedan är en bild på Daisie som är bland dom första bilder jag scannade in från ett dia och skrev ut med HP-skrivaren(som hade endast 3 färger + svart) och den är utskriven på vanligt akvarellpapper enligt ett tips från Lars Kjellberg. Han experimenterade en del med att bestryka pappret med någon emulsion, men det gjorde inte jag, och bortsett från skavankerna så har bilden klarat sig ganska bra efter 11 år. Bilden är ganska brusig och i bildens högra kant är det lodräta linjer, om detta berodde på scannern eller skrivaren skall jag låta vara osagt.
Den scannade kopian är fotograferad med Lumix LX3. Orginalet är nog taget med Nikon F 801
Men det skulle snart visa sig att skrivaren inte riktigt höll måttet för att skriva ut bilder utan det var nödvändigt att så småningom skaffa en riktig fotoskrivare. Även om Lena och jag kommer överens om det mesta så beslöt vi oss för att vi måste ha var sin dator. Så det blev både en ny dator och en ny skrivare. När det gäller datorn så föll valet åter på IBM Aptiva den här hade 6 gigabite hårddisk,Windows 98 och bildskärmen var på 19 tum, skrivaren blev den här gången en Epson Stylus Photo 700. Min HP scanner blev senare utbytt mot en Epson Perfection 1640SU Photo 2001.
Mitt kombinerade arbetsrum och sovrum som det såg ut år 2001-2002 med IBM dator, Epson Stylus Photo 700 och Epson Perfection 1640SU Photo, det såg ungefär likadant ut 1999 med undantag av scannern som då var HP S20
Mitt digitala mörkrum 2002 taget med Olympus Camedia C-720
Nu började jag fatta lite av hur det hela fungerade och det här enkla Photoshop-programmet bytes snart ut mot det något mer avancerade Photoshop 4.0, och jag gick en kurs, som Medborgarskolan anordnade, för att få lära mig lite mer. Det var i och för sig en bra kurs för dom som inte hade någon erfarenhet alls och bra för andra som fick lära sig att arbeta med lager.
Det här programmet visade sig vara fullt med buggar för det krachade flera gånger när jag bearbetade bilder så jag tröttnade på det och skaffade istället Photoshop Elements 2.0 som i och för sig var mycket enklare men defenitivt pålitligare. När jag köpte en ny scanner Epson Perfection 1640SU Photo så följde det med en version av PS 5.0, en s.k." limited edition". Men vid ett tillfälle så fick jag låna en ny PS 7.0 som jag testade, och den versionen hade utvecklats ännu mer, så jag beslöt att skaffa ett sådant program.
Bilden på Cedric nedan är från 1999 och bildbehandlad i PS Elements 2.0
Bilden på Drabo nedan är från 1987 och bild behandlad i PS 7.0
Datorer är ju inte några evighetsmaskiner och det var inte IBM-datorn heller utan den blev också utbytt efter ett par år, p.g.a. att den var långsam och att utrymmet på hårddisken började ta slut. Det fanns en liten datorbutik i Täby Centrum där jag hittade min nästa dator som hade 41 GB hårddisk, en snabbare processor och Windows XP. detta var i slutet av 2001. men telefonmodemet fungerade dåligt och ibland inte alls och detta berodde på ett fel i moderkortet. Det fanns ju garanti på datorn, så jag lämnade in den för att dom skulle åtgärda felet, det gjorde dom efter 14 dagar fick jag tillbaka datorn. Men med tiden så lärde jag mig att mecka med datorn själv, för det tar avsevärt mycket kortare tid.
2002 blev jag så trött på telefonmodemet som tog en fruktansvärd tid varje gång man skulle ut på nätet och jag tog kontakt med Tele2 som då var vår nätleverantör och undrade om dom kunde erbjuda något snabbare än 56 kb. Jo dom hade ett bredband som hade en hastighet på c:a 500 kb. Det lät ju ganska bra tyckte jag som inte visste bättre, och jag tecknade ett bredbandsavtal med Tele2, men det skulle visa sig att höjningen på nästan 10 ggr. inte var så mycket bättre, men det fick duga tillsvidare.
Samma år så köpte jag min första digitalkamera en Olympus Camedia C-720 Ultra Zoom. Den hade 3 mega pixlar och 10 ggr. Zoom. Med ett så långt zoomobjektiv skulle det varit bra med bildstabilisator, men det fick jag klara mig utan. "Olympusen" hade 1,5 tum skärm och 114000 pixel. I dag har min Nikon D90 en 3 tum skärm och 960000pixel.
Ett guldäpple taget med Olympus Camedia C-720
Nu blev det en ny period i det fotografiska, men det som var "Olympusens" svaghet var att den var ju så lååångsam, både när det gälde uppstarten och i tagningsögonblicket. Man skulle ha en hel del tålamod och lite tur om det fastnade något objekt (som rörde på sig) på minneskortet. Stillastående motiv som blommor t.ex gick ju utmärkt att fota. Min tanke var att "Olympusen" skulle vara ett komplement till min Nikonutrustning, men det blev nog så att Nikonkameran fick vila ett tag för det var ju ganska kul att fota digitalt.
I augusti tog livet slut för vår lilla Cedric och han blev 18 år, och vi saknade honom väldigt mycket.
2003 köpte jag ett uppgraderingspaket från Komplett Data som bestod av moderkort snabbare processor och mer internminne. Nu fick jag lite mer fart på datorn för bildfilerna från "Olympusen" tog mycket mer datorkraft än vad jag trodde. En ny Epsonskrivare blev det också en A3+ skrivare Epson Stylus Photo 1270 som hade fått mycket goda omdömmen. Bredbandsproblemet fortsatte, och jag läste om att det skulle gå att uppgradera till 8 eller 24 Mb. Men Tele2 kunde inte erbjuda detta eftersom vår telestation var Telias, och samarbetet mellan Telia och Tele2 var ganska frostigt.
Under året togs det mycket bilder med "Olympusen", framför allt på sommaren då vi åkte på en semesterresa till Karlstad och gjorde en skärgårdsutflykt till Norröra. Men även vinterbilder från både början och slutet av året.
Året därpå kom en ny liten familjemedlem till oss från Borlänge och han heter Doglas och här är han 10 veckor. Doglas är en hund av rasen Griffon Bruxellois och matchvikten ligger i dag på 4,5 kg.
Doglas i mattes famn 2004 Olympus Camedia C-720 Ultra Zoom
2004 blev det dags att byta till en ny Nikon D70, jag hade tittat och funderat länge på en Nikon D100, men när D70:an kom så slog jag till. Men det var lång väntetid, säkert ett par månader, och jag var tvungen att köpa ett paket med ett Sigma 18-50 mm. 3,5 4,5. Det gjorde i och för sig ingenting för jag hade andra Nikkorobjektiv som jag varierade med. Nikon D70 var blixtsnabb jämfört med Olympus C-720, och det behövdes om jag skall kunna ta några bilder på Doglas.
Här är det full fart på Doglas Nikon D70 Obj. 28-105 1:3,5-4,5
Det blev mycket bilder första året med Nikon D70 och det blev nog mycket hundbilder. Men jag försökte även att rikta kameran mot något annat ibland.
Det är återigen dags att runda av med en sammanfattning av denna blogg. Under dom här fem åren har datorn och mina första digitalkameror Olympus och Nikon gjort sin entré och blivit en ny milstolpe inom fotografin för mig. Följande fem år blir en vidareutveckling med lite nya investeringar både med kameror, objektiv och datortillbehör. Men det får jag återkomma till i nästa blogg.
Med en önskan om ett riktigt Gott Nytt År
Stig