Sticans Fotoblogg
2009 Ett annorlunda år
Året 2009 började med förhoppningar men slutade illa, därför valde jag den här bilden igen som får illustrera hur orosmolnen tornade upp sig över oss.
När jag gjorde mina utflykter till Ulriksdal och Hammarbyhöjden i mina föregående bloggar, så glömde jag att berätta att Lena och Doglas åkte med väninnan Britt till hennes lantställe i Hedemora. Så jag var med andra ord ensam en vecka och kunde göra de där utflykterna, jag berättade för Lena vad jag gjort under veckan, och då ville hon att vi skulle åka till Ulriksdal igen och så blev det.
Här strövar Lena och Doglas på Ulriksdal
Ulriksdals Slottsträdgård
Ulriksdals Slott
En bro över Igelbäcken i Ulriksdal
Här mynnar Igelbäcken ut i Edsviken
Sommardagarna fortsatte med dagliga promenader i vårt när område och jag fick allt oftare känningar av smärtor i bröstet, men av någon anledning så avfärdade jag det som brist på kondition.
Lena och Doglas på skogspromenad
Här har Lena hittat mogna blåbär
Doglas får lite belöningsgodis av matte
Hemma finns det mogna svarta vinbär att plocka.
Det var dags för Lenas sista cytostatikabehandling, och den gjordes på Karolinska Sjukhuset i Solna på grund av att Onkologavdelningen på Danderyds Sjukhus hade semesterstängt. Eftersom vi hade Doglas med fick han och jag vänta ute, och då gick vi en promenad runt i sjukhusets omgivningar. Eftersom Lena mått mycket bra under den 6 månader långa behandlingen så trodde vi att allt var bra.
Huvudentrén till Radiumhemmet på Karolinska Sjukhuset
På vår promenad på Karolinska Sjukhuset så upptäcker vi att det ligger massor av byggnadsmaterial över allt.
Här funderar vi på vad dessa betongblock skall användas till, jag fick så småningom reda på att det byggdes nytt på Karolinska. Efter en dryg timme så kommer Lena ut och vi kan åka hem.
Veckan därpå den 25 juli så var det dags att hämta en valp från Griffiadens Kennel i Borlänge som drevs av Britta och Sven Strandberg samt Johanna Gustavsen. Om när vi hämtade valpen som hette Vanja skrev jag om i en tidigare blogg "Återblick nionde delen".
Vi gjorde ett besök i Borlänge och här en utsikt mot Dalälven
Britta och svärsonen(jag har tyvärr glömt hans namn) klipper ner en förvuxen häck, och jag försöker hjälpa till med att kratta ihop alla klipprester, men jag får ganska ont i bröstet och jag börjar ana vad som är på gång.
Vi återvände hem och på måndagsmorgon mår jag sämre med smärtor i bröstet och då ringde jag sjukvårdsupplysningen, berättade hur jag mår och det kom ett rakt besked "Åk genast till akuten".
Lena körde mig till Danderyds Sjukhus där jag fick något propplösande medel, och på intensivvården kopplade de in EKG som säkert visade att det var fråga om en hjärtinfarkt. Sedan kördes jag till en avdelning där de provade en s.k. ballongutvidgning av kranskärlen, men det var för trånga kärl så det blev transport till Thoraxkliniken och där gjorde de en kranskärlsoperation(bypassoperation).
Operationen gjordes den 28 eller 29 juli jag minns inte säkert, men dagen efter operationen så var jag uppkopplad med EKG, dränageslangar, automatisk smärtlindring, kateter, syrgas genom näsan och dropp, jag var ganska orörlig och omtöcknad där jag låg.
Så småningom så ringde jag och bad att Lena skulle ta med laddaren till min mobil, kameran och min necessär. När Lena besöker mig hade hon med sig min Lumix LX3 så jag kunde dokumentera min vistelse på Thorax. Oftast så hade jag inte så ont för jag fick mycket smärtlindring(antagligen var det någon typ av morfin), men däremot kändes det när jag hostade och då fick jag hålla och krama en kudde mot bröstet. När det gällde min promenadkamera så blev det inte så mycket promenerande de första dagarna, men jag tog lite bilder från sängen.
Här tog jag en selfie fyra dagar efter operation och ansiktet svällde upp som om jag fått påssjuka. Det hade samlats en massa vätska i kroppen var förklaringen.
Utsikt från vår sal på Thorax det är Siemenshuset på Norrastationsgatan som syns.
Peter och Giovanna hälsar på
Syster Therese tar blodprov på mig Thoraxkliniken i Solna 2009
Efter ett samtal med avdelningsläkaren(har glömt hennes namn) återremitterade hon mig till Danderyds Sjukhus. Det blev transport med ambulans till Danderyd och jag blev inlagd på en vårdavdelning tills vidare.
Utsikt från mitt rum på Danderyds Sjukhus över Edsviken och i bakgrunden Ulriksdals Slott. Efter några dagars vistelse på vårdavdelningen så fick jag flytta till patienthotellet, som ligger i anslutning till sjukhuset. där fick jag tillgång till läkare, sjuksyster, sjukgymnast, kurator med mera. Sjukgymnasten träffade jag varje dag då det var sjukgymnastik i grupp med andra hjärtopererade.
Här är vi på väg ut på promenad med en av våra sjukgymnaster, och vi gick en tur i sjukhusets park och det gick i ett ganska lugnt tempo.
Promenaden gick ned till Edsviken och långt bort syns Ulriksdals Slott.
I sakta mak är vi på väg tillbaka till hotellet.
På väg genom en kulvert som går mellan patienthotellet och Danderyds Sjukhus.
Ett par till av mina medpatienter och tyvärr så har jag ingen kontakt med någon.
Rehabiliteringen på Danderyds Patienthotell varade i en vecka därefter skrevs jag ut men var på en del återbesök på både Danderyd och Thoraxkliniken. Men det tog ungefär 3 månader innan jag var något så när smärtfri efter ingreppet i bröstkorgen.
Nu är bilderna slut för år 2009 men tråkigheterna tog tyvärr inte slut för under hösten så började Lena få ont i magen och vi tog kontakt med hennes läkare på Danderyd som undersökte och lät göra en datortomografisk under sökning, och dagen före julafton fick vi besked om att flera organ var angripna av metastaser.
Så det blev ett år av hopp och förtvivlan, för mig slutade det väl, men för Lena gjorde det inte trots nya försök med cellgiftbehandlingar.
Det var allt för den här gången
Ha det gott
Stig
En liten promenadkamera
I min förra blogg skrev jag att jag tagit med mig min Panasonic LX3 på vår promenad, och Stefan kommenterade att små kameror är bra vid promenad, då kan jag visa några bilder jag tagit tidigare på promenader bland annat.
Täby kyrka 8 maj 2009
Det är inte första gången jag skriver om kameror i min blogg och säkert inte den sista gången heller, men jag är inte ensam om att tjata om dessa våra älskade prylar.
Panasonic Lumix DMC LX3
När jag köpte min Nikon D90 för ungefär 10 år sedan så upptäckte jag att det fanns en grupp här på Fotosidan som gick under namnet Dogma och det lät ju intressant, så jag blev medlem där, det blir en del Dogmabilder här, och då kändes plötsligt min Nikon D90 tung som bly.
Min fru Lena hade en Panasonic Lumix TZ5 och den presterade mycket bra bilder, så jag läste på om Panasonic Lumix DMC-LX3, då beslöt jag mig för att köpa en, och det var en smidig liten kamera som lätt fick plats i fickan, och den tog mycket bra bilder.
Nu skall jag inte tjata mer om min Panasonic Lumix LX3 om någon vill veta mer följ då länken.
En av de första bilderna tog jag på Lena på Huddinge Sjukhus 2008
Lena får cellgiftbehandling på Danderyds Sjukhus
Under 1977-78 installerade jag 3 hissar i Tibblekyrkan men det dröjde ända till 2009 innan jag besökte kyrkan och då gick jag runt och tog några bilder både utvändigt och på insidan.
Tibblekyrkan 2009
Entréhallen i Tibblekyrkan i Täby 2009
Interiör av Tibblekyrkan i Täby 2009
Samtidigt tog jag en promenad till Täby Centrum
Interiör från Täby Centrum
Maskrosor i massor
Det gick även att ta närbilder som nästan är som makro här en bild av Maskrosfrön
Maskrosfrön konverterad till svartvit sepia och med skugglist
Efter ett besök på Danderyds Sjukhus såg jag denna Dodge-Picup-1935 Still going strong på parkeringen.
Regntunga skyar över Vallatorp 2009
Före detta trädgårdsmästarbostaden på Bogesunds slott 2009
Bogesunds Slott
Sommaren 2009 var lite växlande när det gäller vädret och fredagen den 3 juli fick jag ta emot en ny diskmaskin och med mycket möda hade jag tagit loss den gamla och baxat ut den vid entrén. Elgiganten kom som de lovat och lämnande den nya och hämtade den gamla.
Så långt var allt gott och väl, men sen skulle den nya maskinen på plats och det var lättare sagt än gjort för nu var det lite andra slangar, som dessutom hade en elektrisk överströmningsventil som var lite större än det gamla hålet i väggen mellan diskmaskinsutrymmet och diskbänksskåpet. Så det blev till att borra och såga tills det passade, nå väl det lyckades så småningom.
Dagen därpå så tog jag bilen åkte till Ulriksdals Slott och promenerade runt en stund innan regnet kom, för mörka moln började torna upp sig.
Ulriksdals Slott
Närbild på en Krollilja i Ulriksdals Slottspark
Lagom hemma igen från Ulriksdal så kom det en rejäl regnskur i Vallatorp
Ha det gott
Det var allt för tillfället och ha en trevlig helg.
Ha det gott
Stig
En lördag i Januari
Våra morgonrutiner börjar mellan 5 och 6 på mornarna, då orkar inte min kropp ligga kvar i sängen längre även om mitt huvud vill något annat, men Dennis är glad som en lärka och proppsar på att det är hög tid att stiga upp. Motvilligt gör jag som Dennis och min ömmande rygg vill, sätter på en kopp te och brer mina 2 smörgåsar tassar in i morgonrock och sätter mig i läsfåtöljen och äter min frukost till lite musik från radion, det är nattprogrammet Notturno i P2, som står för underhållningen.
Lördagsmorgon i Lindesberg 21 jan 07:41
Efter frukosten blir det att klä sig och ta dagens första promenad med Dennis, och den blir inte så lång, men nödvändig om jag vill slippa torka upp på golvet. Det är ganska behagligt att gå ut så tidigt för vi är ganska ensamma och Dennis kan uträtta sina behov i lugn och ro.
Hemma igen så ser jag genom fönstret en blodröd himmel sedan upptäcker jag nästa himlafenomen en måne, som är i "nedan" tror jag att det heter, och jag hämtar kameran med mitt Tamron 150/600 mm. går ut på altanen och tar några bilder på den röda himlen och månen.
Månen den 21 jan 07:42
Efter fotosessionen så är det dags att fixa Dennis frukost, som består av en djupfryst "köttbulle", som innehåller malda inälvor och formade som köttbullar, det luktar inget vidare, men det tycker Dennis för han äter med god aptit. Själv lagar jag till en kopp kaffe och värmer en bulle i "mikron" sedan kopplar jag av en stund till i min fåtölj, och lyssnar vidare på P2 som nu har bytt program till Klassisk förmiddag.
Morgon har nu övergått till förmiddag och efter en del göromål och en lättlunch, som är hälsofil och müsli, så är det dags för nästa promenad med Dennis och den brukar bli något längre, men det är halt ute, så vi går försiktigt på de isiga vägarna ner till Lindesby Sjöängar. I dag har jag plockat fram min lilla Panasonic LX3 som är lagom att hänga runt halsen så den får hänga med på promenaden.
Vyn över Lindesjön bjuder på ett annorlunda ljus i dag, men jag har inte kollat vad kameran har för inställning. Men som tidigare så blir det lite blåstick i den vita snön.
Nu blir det ett dacapo på några bilder som jag tagit tidigare, men som jag sa i ett tidigare inlägg så blir bilderna aldrig riktigt desamma utan de skiljer sig åt beroende på ljuset bland annat.
Ensamma trädet på Lindesby Sjöängar på f.m.
Vi fortsätter på den isiga vägen med viss försiktighet för det går snabbt när man halkar omkull och det har hänt en gång för några veckor sedan, men då klarade jag mig utan några blessyrer.
Dennis på lördagspromenad
Dennis har inga problem med halkan för han har naturliga dubbar och för övrigt så har han andra intressen. Nu är vi framme vid kanothuset och bryggan som löper ut i Lindesjön och det är is på sjön men den är säkert inget att lita på. Det blir en bild i dag också.
Kanotbryggan och Lindesjön
Nu närmar vi oss Bottenån och den förändrar sig ständigt med snö och is och nu är det inte mycket kvar av den varan
Bottenån vid Lindesjön
Vi hälsar på några Gräsänder som vilar vid Bottenån
Sedan går vi hemåt för att ta en liten men nödvändig vila och efter den lilla siestan så ser jag att solen har tittat fram och då är det synd att inte ta vara på den. Så på med jacka och mössa igen men nu väljer Dennis att gå en annan väg och det är bara att följa med, men vi kommer så småningom tillbaka till Bottenån och Lindesjön.
Nu ser man en bit av en bastu som flyter i Bottenån och kyrkspiran speglar sig i ån
Ensamma trädet på Lindesby Sjöängar på e.m.
Vi återvänder till det ensamma trädet som får ett annat ljus liksom vassen av den lågt stående solen. Åter en dag att minnas, det blev en fin dag för våra promenader trots det hala väglaget, och det blev ändå några bilder i nytt ljus och det är alltid något. Nästa gång kanske det blir några andra bilder.
Ha det gott
Stig
I väntan på vinterfåglar
Nu blir det lite gammal skåpmat i brist på färskare bilder, men det kommer kanske det också så småningom
Talgoxar i fågelbordet vintern 2004
Som jag skrivit om tidigare, så har jag preparerat ett äppelträd med en fröautomat och några talgbollar för att försöka locka fram några småfåglar, men det har inte varit så lyckat hittills. Så för att fördriva väntetiden så vill jag presentera några fåglar som besökte vår trädgård när jag var bosatt i Täby.
Nötskrikan undrar kanske vart maten tagit vägen
Nötskrikan blev en flitig gäst vid fågelbordet och den var ganska glupsk så den rensade både bland talgbollar och på fågelbordet till andra fåglars förtret.
Men här finns det fortfarande mat kvar
Det är väl bäst att förse sig då
Det smakade inte så dumt det här
Bilderna på Nötskrikan och Talgoxarna har jag tagit med min första digitalkamera och det var en Olympus Camedia 720 Ultra Zoom, Den hade en brännvidd som motsvarade med fullt utdrag c:a 320 mm. Under vintern köpte jag en Nikon d70, till den hade jag ett längre zoomobjektiv ett Nikkor 80/200 mm. 1:2,8 och med det kunde jag fota fåglarna med lite bättre skärpa. Ett annat Nikkorobjektiv som jag hade införskaffat tidigare, var ett fast tele på 300 mm. 1:4,0 som också var mycket skarpt. Med dessa båda objektiv kände jag mig ganska nöjd.
Talgoxe i trädgården 2006
Talgoxe 26 jan 2006
Talgoxe vid matstället 2006
Det kom många Talgoxar och Blåmesar som glatt kalasade på vad som bjöds på vår trädgårdsrestaurang, Koltrasten var en ganska flitig besökare också, men den höll oftast till på marken under talgbollarna för det föll mycket smulor ned i snön.
Koltrast i trädgården 2006
Koltrast utanför vardagsrummet 20 jan. 2006
Koltrasthona utanför vardagsrummet 2006
Koltrast den 14 jan 2008
En annan matgäst som hade stor aptit var förstås Hackspetten men den var ändå välkommen, det var bara att handla hem fler talgbollar och det gjorde vår ICA-handlare också glad.
och här är Hackspetten i vår trädgård den 26 jan. 2006
Till de sällsynta fåglarna hörde Stjärtmesarna de kom inte så ofta men var väldigt söta små varelser.
Stjärtmes 2006
Stjärtmesar och Blåmes 2006
Pilfinkar var dagliga gäster och här kalasar de på en talgboll i trädgården 29 januari 2006
Blåmesar kalasar på en talgboll i Syrenen 4 januari 2006
Blåmes utanför vardagsrummet 18 jan 2006
Blåmes i syrenbuskaget 19 jan. 2006
Blåmes utanför vardagsrummet 4 feb.-2006
Utanför vår trädgård har jag tagit en del bilder tidigare men de tänkte jag kanske visa vid ett annat tillfälle. Igår kom det faktiskt besök från några Talgoxar och tre Gräsänder gick och plockade frön som fallit ned från fröautomaten.
Gräsänder i trädgården december 2016
Det var allt för tillfället och jag ber att få önska all en riktigt GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR
Ha det gott
Stig
Oskarpa trastar
Nu blir det en samling bilder med oskärpa.
I torsdags så fick jag besök av ett gäng trastar(jag tror det var Björktrastar) utanför mitt köksfönster och för att hinna med att ta några bilder så var det inte tid att springa ut med kameran utan jag testade att fota dem genom fönstret. Efteråt kan jag konstatera att resultatet inte blev så som jag önskat men av c.a. 40 bilder så blev det inte någon som blev bra. Det är ju inte optimalt att fota genom ett fönster som dessutom inte var rent och utomhus blåste det rejält.
Trastar i Rönnen
Trastar i Rönnen
Detalj av Trastar i Rönnen
Kanske är det en Sidensvans bland Trastarna i högra övre hörnet
Trastar i grannens Rönn
Utsnitt av Trastar i grannens Rönn
Bilderna är tagna med Nikon D7200 och Nikkor 70-300 mm. 1:4,5-5,6. och 1/640 sek. och kanske skulle jag haft lite snabbare exponering för att motverka blåsten. Men det är som vanligt att det är lätt att vara efterklok. Sedan har jag försökt att efterbehandla bilderna något med lätt skärpning i PS.
Ha det gott
Stig