Sticans Fotoblogg
En liten promenadkamera
I min förra blogg skrev jag att jag tagit med mig min Panasonic LX3 på vår promenad, och Stefan kommenterade att små kameror är bra vid promenad, då kan jag visa några bilder jag tagit tidigare på promenader bland annat.
Täby kyrka 8 maj 2009
Det är inte första gången jag skriver om kameror i min blogg och säkert inte den sista gången heller, men jag är inte ensam om att tjata om dessa våra älskade prylar.
Panasonic Lumix DMC LX3
När jag köpte min Nikon D90 för ungefär 10 år sedan så upptäckte jag att det fanns en grupp här på Fotosidan som gick under namnet Dogma och det lät ju intressant, så jag blev medlem där, det blir en del Dogmabilder här, och då kändes plötsligt min Nikon D90 tung som bly.
Min fru Lena hade en Panasonic Lumix TZ5 och den presterade mycket bra bilder, så jag läste på om Panasonic Lumix DMC-LX3, då beslöt jag mig för att köpa en, och det var en smidig liten kamera som lätt fick plats i fickan, och den tog mycket bra bilder.
Nu skall jag inte tjata mer om min Panasonic Lumix LX3 om någon vill veta mer följ då länken.
En av de första bilderna tog jag på Lena på Huddinge Sjukhus 2008
Lena får cellgiftbehandling på Danderyds Sjukhus
Under 1977-78 installerade jag 3 hissar i Tibblekyrkan men det dröjde ända till 2009 innan jag besökte kyrkan och då gick jag runt och tog några bilder både utvändigt och på insidan.
Tibblekyrkan 2009
Entréhallen i Tibblekyrkan i Täby 2009
Interiör av Tibblekyrkan i Täby 2009
Samtidigt tog jag en promenad till Täby Centrum
Interiör från Täby Centrum
Maskrosor i massor
Det gick även att ta närbilder som nästan är som makro här en bild av Maskrosfrön
Maskrosfrön konverterad till svartvit sepia och med skugglist
Efter ett besök på Danderyds Sjukhus såg jag denna Dodge-Picup-1935 Still going strong på parkeringen.
Regntunga skyar över Vallatorp 2009
Före detta trädgårdsmästarbostaden på Bogesunds slott 2009
Bogesunds Slott
Sommaren 2009 var lite växlande när det gäller vädret och fredagen den 3 juli fick jag ta emot en ny diskmaskin och med mycket möda hade jag tagit loss den gamla och baxat ut den vid entrén. Elgiganten kom som de lovat och lämnande den nya och hämtade den gamla.
Så långt var allt gott och väl, men sen skulle den nya maskinen på plats och det var lättare sagt än gjort för nu var det lite andra slangar, som dessutom hade en elektrisk överströmningsventil som var lite större än det gamla hålet i väggen mellan diskmaskinsutrymmet och diskbänksskåpet. Så det blev till att borra och såga tills det passade, nå väl det lyckades så småningom.
Dagen därpå så tog jag bilen åkte till Ulriksdals Slott och promenerade runt en stund innan regnet kom, för mörka moln började torna upp sig.
Ulriksdals Slott
Närbild på en Krollilja i Ulriksdals Slottspark
Lagom hemma igen från Ulriksdal så kom det en rejäl regnskur i Vallatorp
Ha det gott
Det var allt för tillfället och ha en trevlig helg.
Ha det gott
Stig
Stockholm en stad att minnas
I bland så ångrar man vad man skrivit och det är vad som hänt nu med rubriken till min blogg, och nu gör jag några små justeringar som bättre passar in i texten till bilderna. Jag är född och uppväxt i Stockholm, och har arbetat större delen av mitt yrkesverksamma liv där, och nästan varje bild har en liten berättelse från min ungdom, och det blir många bilder och alla är tagna under en promenad i juni 2009, utom bilden nedan som är från 2003.
Panorama över Riddarfjärden taget från Monteliusgången 2003 Lena står till vänster i bilden.
Flera gånger har jag följt Jan Ehrssons fina bilder på hans promenader runt i Stockholm, och nu senast en utblick från Gondolen på Katarinahissen. Det värmer att få ta del av hans bilder så jag fick lite inspiration att lägga upp en blogg med lite bilder jag tagit för inte allt för länge sedan.
Vy över Slussen från Munkbron 2009
När jag nu sitter här i Lindesberg så är det med blandade känslor att se förändringen som just nu sker med Slussen i Stockholm, som jag länge trodde skulle bevaras efter alla överklaganden och protester, som ett kulturhistoriskt minne, och min personliga åsikt är att den förslitning och förfall som har skett under åren, bär nog Stockholms Stad i huvudsak ansvaret för, som inte underhållit anläggningen.
När jag var ung på 50 0ch 60-talet så var jag med om, när de rev stora delar av Klara och det var ett ingrepp i det centrala Stockholm som många var emot, men pamparna i Stockholms stadsfullmäktige fick sin vilja igenom.
Här är station Danderyds Sjukhus och tåget som skall ta mig till Stockholms City
I tidigare bloggar så har jag berättat om att min hustru Lena var allvarligt sjuk och att vi åkte till Danderyds Sjukhus för att Lena skulle få en cellgiftsbehandling och vid ett tillfälle så åkte Lena hem efter behandlingen, och jag tog tunnelbanan in till Stockholm för att dels handla en liten sökare till min Lumix DMC LX3 och dels för att få några timmars egentid.
Nu kommer det att bli både bilder i svartvitt och bilder med färg. Anledningen till de svartvita är att jag var med i Dogmagruppen så en del bilder kommer därifrån, och färgbilderna kommer från andra ställen, och en del bilder har jag beskurit i underkant.
Vid tunnelbanestationen Östermalms Torg stiger jag av och här startar mitt Stockholmsbesök på Birger Jarlsgatan mot Stureplan, På höger sida av Birger Jarlsgatan låg Ostermans Marmorhallar där köpte jag min första bil en begagnad Austin A40 Somerset, med läderklädsel, 40 HP, toppfart c:a 120 Km/tim. 4 växlar framåt, och ett antal på banken, men den var väldigt fin minns jag.
Detta är inte min bil men den såg ut så här.
och sedan passerar jag Kungsgatan och Södra Kungstornet syns i bakgrunden till vänster.
På 50-talet när jag var ganska ung så låg här på höger sida Lagersons skoaffär där köpte jag mina första "myggjagare" en sko som knappast var särskilt vänlig mot fötterna, men som var väldigt inne, speciellt när man skulle ut på dans. Längre upp på högra sidan av Kungsgatan låg en av Stockholms största premiärbiografer Rigoletto som naturligtvis besöktes ganska ofta, där fanns också biografen Saga På vänster sida låg Biografen Royal, också en premiär bio, och en del konditorier som t.ex. Konditori Ogo, Vivels konditori och i södra Kungstornet låg Konditori Pagod. Det var ställen som besöktes kanske efter bio, ett annat ställe som man bara besökte i nödfall var herrtoaletten under Regeringsgatans Bro.
Här på höger sida av David Bagares Gata Låg restaurangen Dambergs där man skapade "mod" innan det var dags att gå på Nalen och dansa. Lite längre upp mot Brunkebergstunneln på höger sida låg en korvbar som jag inte minns namnet på och där kunde man äta en korv med bröd om man inte hade råd att gå på Dambergs.
Om man inte ville gå på Nalen av någon anledning så gick man genom Brunkebergstunneln ner till Norra Bantorget för att dansa på VP eller Vinterpalatset som det hette eller "valparnas paradis" i folkmun
Här ligger Dansstället Nalen är nog världsberömt för hit kom förutom svenska musiker även många amerikanska jazzmusiker till Nalen på inbjudan av Topsy Lindblom, och här tog jag nog mina första danssteg i mitten på 50-talet.
Nalen på Gata Regerings 74 va adressen och mitt emot ligger LP-foto där ja köpte min sökare. Efter mitt inköp på LP-foto så fortsatte jag min stadsvandring på Regeringsgatan mot centrum.
Södra Kungstornet från Regeringsgatans Bro
Sergels torg med Glasobelisken 2009
Promenaden fortsatte genom Kulturhuset upp till Brunkebergstorg, som genomgick en stor förändring under 50-60-talen. under båda årtiondena så var jag anställd här på flera företag. Brunkebergstorg var också ändhållplats för flera bussar bl.a. linje 79 som gick till Hammarbyhöjden, där jag bodde då. För ett par år sedan köpte jag boken "Stockholm staden som försvann" av Anders Sjöbrandt och Björn Sylvèn. Där kan man i text och bild se hur bland annat hur Stockholm såg ut innan rivningsraseriet bröt ut.
Mobilkommunikation på Brunkebergstorg 2009
Efter ett besök i Gallerian sedan gick promenaden genom Kungsträdgården
och vägen gick förbi Molins Fontän i Kungsträdgården till
Strömgatan där Vaktparaden var på väg till slottet 2009
och här kommer högvakten
Stockholms Slott och Riksdagshuset
Helgeandsholmen
Det pågick en båtutställning på Skeppsbron i samband med Volvo Ocean Race. Huset i bildens mitt är Svenska Handelsbankens huvudkontor och 1954 jobbade jag där under en större ombyggnad och det var på sommaren som det inträffade en total solförmörkelse i Stockholm då satt vi på taket med sotade fönsterglas och tittade på skådespelet.
Skeppsholmen, vandrarhemmet af Chapman och något till vänster i bilden ligger Skeppsholmskyrkan där jag gifte mig. Varför just där? Det var av praktiska skäl för bröllopsmiddagen hölls på officersmässen i Långa Raden på Skeppsholmen.
Slottsbacken och Storkyrkan
Köpmangatan i Gamla Stan och S:t Göran och Draken i bakgrunden. På Köpmangatan låg det en Elfirma som jag arbetade hos under en kortare tid på 50-talet, och det blev en del jobb i Gamla Stan.
Tin-Tin-Shop på Köpmangatan i Gamla-Stan i Stockholm 2009
Börshuset i Gamla Stan
Dags för lunch och här fanns det lediga bord på en restaurang i Trångsund i Gamla Stan så det var bara att beställa, och det blev en vegetarisk tallrik och en kall pilsner
Den lunchen ser väl inte så pjåkig ut eller hur.
Efter lunchen så fortsatte jag min promenad genom Trångsund och förbi Storkyrkan i Gamla Stan
och kommer lagom fram till vaktavlösningen på Stockholms Slotts Yttre Borggård där fanns det fler turister som fotograferade musikkåren som gick i olika formationer
Tyska Kyrkan och Tyska brinken i Gamla Stan
Prästgatan i Gamla Stan 2009
Slussen sett från Kornhamnstorg 2009
En promenad genom Gula Gången och jag började känna mig lite trött, jag hade ju gått en bit genom stan, och hade haft en lunchpaus så det var kanske något tillfälligt tänkte jag. Då anade jag inte att det var mitt hjärta som började bråka, men det skulle visa sig en månad senare.
Men jag tog mig fram till Katarinahissen och åkte upp för att beundra utsikten från Gondolen över Slussen, Gamla Stan och Saltsjön
Slussen var och är kanske fortfarande, ett av mina tidigaste minnen när jag och mamma skulle åka och hälsa på Mormor och Morfar. Då kom vi från Hammarbyhöjden med buss 79 och bytte här vid Slussen till spårvagn linje 6 som gick från Sofia till Roslagstull och Mormor och Morfar bodde på Frejgatan ett par hållplatser från Roslagstull. Resan från Slussen var en liten sightseeingresa där man fick se ganska mycket av det centrala Stockholm.
Vy över Saltsjön och Skeppsholmen från Katarinahissen
Utsikt mot Maria Kyrkan från Katarinahissen
Entrén till Katarinahissen från Mose Backe
Från Mose Backe tog jag mig ner till Hornsgatan och gå till Mariatorget och ta tunnelbanan hem.
Väl nere på Hornsgatan gick jag via Hornsgatspuckeln och Bellmansgatan till Monteliusvägen
Passerade vad jag tror är Maria Trappgränd jag är inte säker
Konst på Hornsgatspuckeln 2009
I slutet på Bellmansgatan ligger Mariahissen som inte var öppet så det var bara att fortsätta till Monteliusvägen och anledningen är att ta en ny panoramabild av Riddarfjärden.
Så här blev Panoramabilden över Riddarfjärden av fyra separata bilder hopsydda i PS Photomerge.
Nu återstår bara att gå till Mariatorgets tunnelbanestation och åka hem jag är för trött att gå längre, kanske beror det på den begynnande infarkten.
Det var allt för den här gången.
Ha det gott
Stig