Sticans Fotoblogg
Stockholm en stad att minnas
I bland så ångrar man vad man skrivit och det är vad som hänt nu med rubriken till min blogg, och nu gör jag några små justeringar som bättre passar in i texten till bilderna. Jag är född och uppväxt i Stockholm, och har arbetat större delen av mitt yrkesverksamma liv där, och nästan varje bild har en liten berättelse från min ungdom, och det blir många bilder och alla är tagna under en promenad i juni 2009, utom bilden nedan som är från 2003.
Panorama över Riddarfjärden taget från Monteliusgången 2003 Lena står till vänster i bilden.
Flera gånger har jag följt Jan Ehrssons fina bilder på hans promenader runt i Stockholm, och nu senast en utblick från Gondolen på Katarinahissen. Det värmer att få ta del av hans bilder så jag fick lite inspiration att lägga upp en blogg med lite bilder jag tagit för inte allt för länge sedan.
Vy över Slussen från Munkbron 2009
När jag nu sitter här i Lindesberg så är det med blandade känslor att se förändringen som just nu sker med Slussen i Stockholm, som jag länge trodde skulle bevaras efter alla överklaganden och protester, som ett kulturhistoriskt minne, och min personliga åsikt är att den förslitning och förfall som har skett under åren, bär nog Stockholms Stad i huvudsak ansvaret för, som inte underhållit anläggningen.
När jag var ung på 50 0ch 60-talet så var jag med om, när de rev stora delar av Klara och det var ett ingrepp i det centrala Stockholm som många var emot, men pamparna i Stockholms stadsfullmäktige fick sin vilja igenom.
Här är station Danderyds Sjukhus och tåget som skall ta mig till Stockholms City
I tidigare bloggar så har jag berättat om att min hustru Lena var allvarligt sjuk och att vi åkte till Danderyds Sjukhus för att Lena skulle få en cellgiftsbehandling och vid ett tillfälle så åkte Lena hem efter behandlingen, och jag tog tunnelbanan in till Stockholm för att dels handla en liten sökare till min Lumix DMC LX3 och dels för att få några timmars egentid.
Nu kommer det att bli både bilder i svartvitt och bilder med färg. Anledningen till de svartvita är att jag var med i Dogmagruppen så en del bilder kommer därifrån, och färgbilderna kommer från andra ställen, och en del bilder har jag beskurit i underkant.
Vid tunnelbanestationen Östermalms Torg stiger jag av och här startar mitt Stockholmsbesök på Birger Jarlsgatan mot Stureplan, På höger sida av Birger Jarlsgatan låg Ostermans Marmorhallar där köpte jag min första bil en begagnad Austin A40 Somerset, med läderklädsel, 40 HP, toppfart c:a 120 Km/tim. 4 växlar framåt, och ett antal på banken, men den var väldigt fin minns jag.
Detta är inte min bil men den såg ut så här.
och sedan passerar jag Kungsgatan och Södra Kungstornet syns i bakgrunden till vänster.
På 50-talet när jag var ganska ung så låg här på höger sida Lagersons skoaffär där köpte jag mina första "myggjagare" en sko som knappast var särskilt vänlig mot fötterna, men som var väldigt inne, speciellt när man skulle ut på dans. Längre upp på högra sidan av Kungsgatan låg en av Stockholms största premiärbiografer Rigoletto som naturligtvis besöktes ganska ofta, där fanns också biografen Saga På vänster sida låg Biografen Royal, också en premiär bio, och en del konditorier som t.ex. Konditori Ogo, Vivels konditori och i södra Kungstornet låg Konditori Pagod. Det var ställen som besöktes kanske efter bio, ett annat ställe som man bara besökte i nödfall var herrtoaletten under Regeringsgatans Bro.
Här på höger sida av David Bagares Gata Låg restaurangen Dambergs där man skapade "mod" innan det var dags att gå på Nalen och dansa. Lite längre upp mot Brunkebergstunneln på höger sida låg en korvbar som jag inte minns namnet på och där kunde man äta en korv med bröd om man inte hade råd att gå på Dambergs.
Om man inte ville gå på Nalen av någon anledning så gick man genom Brunkebergstunneln ner till Norra Bantorget för att dansa på VP eller Vinterpalatset som det hette eller "valparnas paradis" i folkmun
Här ligger Dansstället Nalen är nog världsberömt för hit kom förutom svenska musiker även många amerikanska jazzmusiker till Nalen på inbjudan av Topsy Lindblom, och här tog jag nog mina första danssteg i mitten på 50-talet.
Nalen på Gata Regerings 74 va adressen och mitt emot ligger LP-foto där ja köpte min sökare. Efter mitt inköp på LP-foto så fortsatte jag min stadsvandring på Regeringsgatan mot centrum.
Södra Kungstornet från Regeringsgatans Bro
Sergels torg med Glasobelisken 2009
Promenaden fortsatte genom Kulturhuset upp till Brunkebergstorg, som genomgick en stor förändring under 50-60-talen. under båda årtiondena så var jag anställd här på flera företag. Brunkebergstorg var också ändhållplats för flera bussar bl.a. linje 79 som gick till Hammarbyhöjden, där jag bodde då. För ett par år sedan köpte jag boken "Stockholm staden som försvann" av Anders Sjöbrandt och Björn Sylvèn. Där kan man i text och bild se hur bland annat hur Stockholm såg ut innan rivningsraseriet bröt ut.
Mobilkommunikation på Brunkebergstorg 2009
Efter ett besök i Gallerian sedan gick promenaden genom Kungsträdgården
och vägen gick förbi Molins Fontän i Kungsträdgården till
Strömgatan där Vaktparaden var på väg till slottet 2009
och här kommer högvakten
Stockholms Slott och Riksdagshuset
Helgeandsholmen
Det pågick en båtutställning på Skeppsbron i samband med Volvo Ocean Race. Huset i bildens mitt är Svenska Handelsbankens huvudkontor och 1954 jobbade jag där under en större ombyggnad och det var på sommaren som det inträffade en total solförmörkelse i Stockholm då satt vi på taket med sotade fönsterglas och tittade på skådespelet.
Skeppsholmen, vandrarhemmet af Chapman och något till vänster i bilden ligger Skeppsholmskyrkan där jag gifte mig. Varför just där? Det var av praktiska skäl för bröllopsmiddagen hölls på officersmässen i Långa Raden på Skeppsholmen.
Slottsbacken och Storkyrkan
Köpmangatan i Gamla Stan och S:t Göran och Draken i bakgrunden. På Köpmangatan låg det en Elfirma som jag arbetade hos under en kortare tid på 50-talet, och det blev en del jobb i Gamla Stan.
Tin-Tin-Shop på Köpmangatan i Gamla-Stan i Stockholm 2009
Börshuset i Gamla Stan
Dags för lunch och här fanns det lediga bord på en restaurang i Trångsund i Gamla Stan så det var bara att beställa, och det blev en vegetarisk tallrik och en kall pilsner
Den lunchen ser väl inte så pjåkig ut eller hur.
Efter lunchen så fortsatte jag min promenad genom Trångsund och förbi Storkyrkan i Gamla Stan
och kommer lagom fram till vaktavlösningen på Stockholms Slotts Yttre Borggård där fanns det fler turister som fotograferade musikkåren som gick i olika formationer
Tyska Kyrkan och Tyska brinken i Gamla Stan
Prästgatan i Gamla Stan 2009
Slussen sett från Kornhamnstorg 2009
En promenad genom Gula Gången och jag började känna mig lite trött, jag hade ju gått en bit genom stan, och hade haft en lunchpaus så det var kanske något tillfälligt tänkte jag. Då anade jag inte att det var mitt hjärta som började bråka, men det skulle visa sig en månad senare.
Men jag tog mig fram till Katarinahissen och åkte upp för att beundra utsikten från Gondolen över Slussen, Gamla Stan och Saltsjön
Slussen var och är kanske fortfarande, ett av mina tidigaste minnen när jag och mamma skulle åka och hälsa på Mormor och Morfar. Då kom vi från Hammarbyhöjden med buss 79 och bytte här vid Slussen till spårvagn linje 6 som gick från Sofia till Roslagstull och Mormor och Morfar bodde på Frejgatan ett par hållplatser från Roslagstull. Resan från Slussen var en liten sightseeingresa där man fick se ganska mycket av det centrala Stockholm.
Vy över Saltsjön och Skeppsholmen från Katarinahissen
Utsikt mot Maria Kyrkan från Katarinahissen
Entrén till Katarinahissen från Mose Backe
Från Mose Backe tog jag mig ner till Hornsgatan och gå till Mariatorget och ta tunnelbanan hem.
Väl nere på Hornsgatan gick jag via Hornsgatspuckeln och Bellmansgatan till Monteliusvägen
Passerade vad jag tror är Maria Trappgränd jag är inte säker
Konst på Hornsgatspuckeln 2009
I slutet på Bellmansgatan ligger Mariahissen som inte var öppet så det var bara att fortsätta till Monteliusvägen och anledningen är att ta en ny panoramabild av Riddarfjärden.
Så här blev Panoramabilden över Riddarfjärden av fyra separata bilder hopsydda i PS Photomerge.
Nu återstår bara att gå till Mariatorgets tunnelbanestation och åka hem jag är för trött att gå längre, kanske beror det på den begynnande infarkten.
Det var allt för den här gången.
Ha det gott
Stig
Åttio Plus
Nu är åttioårsdagen passé.
Entrén till mitt hem
Är det kanske lite förmätet att berätta om sin senaste födelsedag? Vet inte om det är någon som är särskilt intresserad av det så det är något att blogga om, men jag tog några bilder på min lilla fest, och då tänkte jag visa några av dem.
För ett antal månader sedan frågade mina barn vad jag önskade mig när jag fyller år. Först svarade jag att det var ingenting som jag önskade, men efter flera omgångar av frågor så sa jag att en god middag vore väl en bra present. Sedan kom en följdfråga om det skulle vara på någon restaurang, men om jag fick bestämma så vore det trevligast att ha middagen hemma hos mig med bara min familj samlad.
Eftersom jag fyllde på en måndag så föreslog jag att vi kunde ha middagen på lördagen innan eftersom mina barn och deras respektive fortfarande jobbar. Då blev det bestämt att på lördagen kl. 14.00 skulle det bli.
Tidigt på förmiddagen så dukade jag middagsbordet för min födelsedagsfest
En timme innan så kom min dotter Susanne med en stor låda och den innehöll mat och en kylväska med drycker.
Susanne förbereder förrätten
Vid tvåtiden började mina gäster anlända och jag serverade ett glas champagne som välkomstdrink.
Min dotter Helene och mitt barnbarn Mathias
Födelsedagsbukett från Helene med familj Födelsedagsbukett från Margaret
Min bror Lasse
Margaret
Lasse
Peter, August och Thomas
Helène, Mathias och Susanne
Nu har vi satt oss till bords och förrätten är serverad
och alla verkar vara lite frånvarande???
Men August drog till sig lite uppmärksamhet
August har roligt på festen
Full i skratt
Mathias, Helène och Lasse vid kaffebordet
Det är V75 på TV och August, Peter, Anika, Susanne och Thomas ser intresserat på händelserna
medan Mathias och Helène skickade en gruppselfie till "Fejan"
Så småningom blev det presentutdelning och det blev Whiskey från min bror Lasse och viner från Helène med familj och Peter med familj, av Susanne och Anika fick jag den goda middagen och från Margaret fick jag ett presentkort på en resa till Lars Lerins Sandgrund i Karlstad och boken Naturlära av Lars Lerin.
Det var en fin födelsedag och roligt att träffa mina barn och barnbarn även om det fattades några men alla hade inte möjlighet att komma, men jag hoppas få se dem vid något senare tillfälle.
En dryg vecka efter min födelsedag så åkte vi till Karlstad och Sandgrund.
Entrén till Lars Lerins konstutställning i Karlstad
En vägg med akvareller föreställande böcker och pärmar
Ett annan akvarell av Lars Lerin
och ännu en akvarell av Lars Lerin
Det var en stor utställning med många bilder med skiftande motiv
Margaret dukar upp medhavd matsäck i parken utanför Sandgrund
Efter en tids promenad inne på utställningen så slog vi oss ner i parken utanför och drack kaffe med en god smörgås och hembakta bullar, Dennis fick sin mat och vatten så var även han nöjd.
Naturlära av Lars Lerin
Boken Naturlära av Lars Lerin köpte Margaret i presentshopen som fanns inne på Sandgrund vi hade hoppats att Lars Lerin hade varit där och signerat boken, men man kan inte få allt.
Det blev en fin resa med fint höstväder och sol, kanske lite kyliga vindar, men med lämpliga kläder så gick det bra.
Ha det gott
Stig
När vi träffade "Båtsman" på "Saltkråkan"
För ett par dagar sedan hittade jag en mapp som hade namnet "Digitala bilder från resan till Norröra (Saltkråkan) 2003", dem hade jag tagit med min första digitalkamera en Olympus C720UZ. och av detta blev det följande bildberättelse.
En vacker sommardag 2003 gjorde vi en utflykt till en ö i Stockholms skärgård vid namn Norröra, mer känd som Astrid Lindgrens Saltkråkan.
Vi, det vill säga Lena, Henrik, Julia, Ellen och jag, åkte till Waxholm för att ta en skärgårdsbåt till Norröra.
En konvoj av segelbåtar kanske på väg till ett seglarläger
Julia läskar sig ombord på båten på väg till Norröra
och Ellen gör en grimas mot fotografen
Här passerar vi Ängsö och jag tar bilden genom fönstret därav speglingarna.
Här har vi anlänt till Norröra
Första mötet med Båtsman (som hette George "Jojje") på Norröra
Vi passerar en gammal lada under vår utforskning av Norröra
Det fanns många pilar och skyltar och dit skall vi nog
Framme vid Snickargården där det fanns servering och souvenirförsäljning
Julia och Lena får hälsa på Båtsman utanför "Snickargården" huset där familjen Melkersson bodde.
Snickargården eller fru Sjöbloms stuga enligt Astrid Lindgren
Gruppbild av Lena, Henrik, Julia och Ellen på trappan till Snickargården
Dags för Ellen och Julia att bada på Norröra
Båtsman ville förstås också bada
Julia, Ellen och Båtsman med matte badar
Nu har pappa Henrik anslutit sig till badet
Porträtt på George, Jojje Båtsman på Norröra
En gaffelriggad fritidssegelbåt fick jag en bild på
Det börjar bli dags för hemfärd mot Waxholm och Täby igen
Lena och Julia spelar ett spel medan Henrik och Ellen tar en tupplur
Lena och Julia poserar på däck
Slutligen en bild på Skarvar i Stockholms Skärgård
Det var några bilder från en utflykt i Stockholms Skärgård för 13 år sedan, att vi dessutom fick träffa "Båtsman" var en trevlig händelse. Nu är det i alla fall slut på berättelsen.
Ha det gott
Stig
Några Mobilbilder
Det förekommer ibland bloggar med bilder tagna mobilkamera och det har ifrågasatts om det är med en "riktig" kamera. I dag så är ju mobilkameran utrustad med mycket avancerad teknik som mycket väl konkurrerar med både kompaktkameror och enklare systemkameror, dess svaga punkt är väl i så fall objektivet.
Men jag är inte rätt person att bedöma vad som är bra eller dåligt med en mobilkamera det får andra göra som är bättre på det, utan jag tänkte berätta något om mina mobilkameror och de bilder jag tagit under några år.
Jag har bara haft två mobilkameror, den första var en Sony-Ericson Cyber-Shot med 3,2 megapixel och 2 tum display och min nuvarande är en Sony Xperia LT25i med 13 megapixel och 4,3 tum display. Som synes så är det stor skillnad mellan mobilerna.Men hur står det i relation till bildresultatet?
Djurgårdsbrunsviken med Kaknästornet i bakgrunden 2006
Djurgårdsbron och Oscarskyrkan sett från Djurgården 2006
Ett par av de första bilderna tog jag under en promenad vid Djurgårdsbrunsviken 2006 med en Sony-Ericson Cyber-Shot för ungefär 10 år sedan.
Lena och Doglas i allén på Strandvägen i Stockholm 2006, lite utfrätta högdagrar till höger i bilden.
När det gäller kvalitén på bilderna så har det nog skiftat under åren, så många bilder är inte något vidare att visa upp. Men ibland så har det lyckats, om det beror på kameran eller fotografen skall jag låta vara osagt.
Mobilkameran finns ju alltid med och om det dyker upp något lämpligt motiv då är det enkelt att ta en bild, om det sedan blir något att spara till eftervärlden få jag se när jag laddar över bilden i datorn.
Här testade jag att ta en bild på regnmolnen genom vindrutan på vår bil
Sony-Ericson kameran hade blygsamma 3,2 mega pixel men producerade vid gynnsamma ögonblick ganska bra bilder, men jag tror inte att det håller för att skriva ut i större format.
Min gode vän Janne på en golfresa till Skåne men som tyvärr inte finns bland oss längre, jag hade vid det tillfället ingen annan kamera med mig. Men den bilden med sina brister betyder ändå mycket, ett minne av en god golfkompis.
Här poserar Doglas i Hagbyskogen 2007
Nu när jag gått igenom alla bilder så är det nog tyvärr så att det är få som är något att visa upp men det som är lite utmärkande är att närbilder är som regel dålig upplösning på medan bilder på lite avstånd som t.ex. landskap blir bättre.
Mängder av Liljekonvaljer i Hagbyskogen våren 2007
Lövbrunna Allé i Täby 2006
Lena några dagar efter operation på Huddinge sjukhus 2008
Loppholmsbron tagen från "Gröna Bron" över Bottenån i Lindesberg 2011, en liknande bild har jag tagit senare med en "riktig kamera" en Panasonic LX3 och skillnaden är inte så stor(tycker jag). Efter att jag flyttat hit till Lindesberg så har jag inte tagit så många bilder från Lindesberg med Sony-Ericson, jag försökte att använda mig av min LX3:a i stället.
Men ibland var jag lite bekväm och lämnade LX3:an hemma, då kom mobilkameran fram igen, och här har ja gjort ett försök med ett panorama över Lindesjön som ses i bakgrunden och mitt hus syns längst till vänster i bilden en vintermorgon 2012
Samma här, jag började "glömma" min LX3:a hemma oftare, och plötsligt kom ett motiv framför mig, vad göra jo det får bli Sony-Ericson igen, som när vi hittade Vitsippor i vårt närområde 2012. Det var den andra våren i Lindesberg.
Det var is på vår damm i skogen våren 2013 som var lite senare det året. Antagligen var detta den sista bilden med Sony-Ericson.
Sony-Ericson-mobilen hade jag fram till våren 2013 när jag tyckte att batteriet höll på att säcka i hop. Då bestämde jag mig för att satsa på en ny mobiltelefon, och efter moget övervägande så blev det en Sony Xperia, en så kallad Android, eller "Smartphone" som de också kallas.
Den var större än Sony-Ericson med en drygt dubbelt så stor bildskärm och många fler megapixlar, men jag vet inte om bildkvaliteten var så mycket bättre.
Första bilden med mobilkameran på Doglas 2013 (något beskuren)
Första vårblommorna den första maj 2013 taget med Sony Xperia LT25i
Jag är ledsen att Doglas aldrig kom med på någon bild av min och Doglas skogsväg, för här gick vi många gånger både vår, sommar, höst och vinter och här är en bild från våren 2013.
Men här är Doglas sommaren 2013 hemma på gräsmattan
På våra promenader så dök det upp motiv som här, när träden speglar sig i Bottenån Lindesberg sommaren 2013
Tidig morgon på Kungsgatan hösten 2013
Utsnitt av Bottenån i Lindesberg i oktober 2013
Höstmorgon där dimman ligger kvar på den lilla ön Trallingen i Lindesjön 2013
Vi tog en promenad till Parkudden i december 2013, och då fick jag den här vyn över Lindesjön.
Så härvackert blommade Syrenhortensian i augusti 2114
En av flera fasadmålningar i Lindesberg 2014
Från balkongen hos Margaret kunde jag få se den här solnedgången i mars 2015
Pälsen och klorna växer på Dennis så här är han på trimning hos Linda 2015
Det är dags att göra en sammanfattning av mina mobilkameror och de bilder jag tagit, och så värst imponerad är jag inte, för jag hade nog en större förhoppning att kamerorna skulle leverera lite bättre resultat. Men allt skall inte skyllas på kamerorna utan fotografen, d.v.s. jag, har också en roll i hur resultatet blir.
När det gäller bilderna i den här bloggen så har jag efterbehandlat i stort sätt alla i PS med justering av skugga och högdagrar samt lite lätt skärpning där det har behövts. Det kanske räknas som manipulering, och då får jag erkänna att jag har gjort det.
Tidig morgon vid Bottenån 2016
Som jag skrev i början om att det förkommer mobilbilder lite då och då här på FS, så har jag nu bidragit med några till. Nu har jag funderingar på en ny mobiltelefon och då handlar det om en Iphone 6, som enligt många är en trevlig apparat med en bra kamera, fler av mobilbilderna jag nämner är tagna av just en Iphone.
Det var all för nu
Ha det gott
Stig
Sista resan till Kebne
Sex år efter min första resa till Kebnekaise så blev det dags igen och denna gången med min svärson Thomas som är gift med min yngsta dotter Heléne.
Under våren var Thomas, Heléne och deras son Martin på besök hos mig och Lena, efter middagen så visade jag bilder från första resan till Kebne och Thomas blev intresserad och undrade om jag kunde tänka mig att resa igen till Kebne med honom. Det kunde jag naturligtvis, för Kebnekaises sydtopp och jag hade ett ouppklarat möte, så jag svarade ja.
Eftersom det snart blir fulltecknat på Kebnekaises fjällstation så ringde jag och bokade in oss i början av juli. Sedan var det dags att se över utrustningen igen, och med tanke på mina ömtåliga fötter så tänkte jag investera i ett par kängor i stället, och Thomas hade en kompis som jobbade i en sportaffär på Kungsgatan i Stockholm så dit åkte vi och inhandlade ett par Salomon. Från början hade jag tänkt mig ett par Lundhags Kängor, men efter en diskussion med försäljaren så blev det Salomon, och kängorna kändes sköna i affären och jag provgick hemma med dem så det var nog OK.
Salomon Känga Micro Nikkor 60 mm. 1: 2 8
Kodachrome 200 Haglöv-ryggsäck 60 liter
För övrigt så blev det samma utrustning som resan 1991 med ett undantag jag hade skaffat mig ett Makroobjektiv, Micro-Nikkor 60 mm. 1:2,8, några rullar Kodachrome, och min Haglöv-ryggsäck. Men kameran var laddad med Negativ film Fuji 24x36 HG 400 ASA så bilderna i början är skannade från Fujinegativ. En del är kanske inte vad jag hade hoppats på, men efter att ha suttit i en negativpärm i 19 år så får jag vara nöjd. Vad Kodachromefilmen beträffar så är jag inte säker på om det är 200 eller 400 ASA.
Den sista juni åkte vi igen från Stockholm till Kiruna med tåg och det var en lika trevlig resa som 1991.
Thomas som är en glad och utåtriktad kille var ett trevligt resesällskap, här sitter han i vår tågkupé på väg till Kiruna som på natten blev sovkupé. Men vi tillbringade större delen av kvällen och en bit in på natten i restaurangvagnen. Vi kom att dela kupé med en kille som skulle vandra i Sarek och han hade naturligtvis en del att berätta om sina tidigare besök i Sarek.
Thomas står framför Stadshuset i Kiruna som snart kanske är ett minne blott, jag vet inte vad som kommer att hända med byggnaden, kanske monterar man ned klocktornet för att återmontera det vid ett nytt Stadshus.
Thomas i busskön till Nikkaluokta
Framme i Nikkaluokta Thomas justerar remmarna på ryggsäcken
Nu så är vi på väg till Båtlänningen där skall vi åka med en båt på sjön Ladtjojaure c:a 6 km. så det sparar en del steg
Thomas går på bron över Tjeurajokka
Väntan på båten vid Ladtjojaure
Här är båten som förde oss över Ladtjojaure och turen tog ungefär en halvtimme.
Leden till Kebnekaise Fjällstation och den var bitvis ganska stenig att gå.
Väl framme på Kebnekaise Fjällstation så installerade vi oss på vårt rum, och efter middag på restaurangen så blev det dags att sova.
Efter en god nattsömn och frukost i restaurangen, så blev det dags för lite rekognosering och vi laddade ryggsäckarna med lunchmat och gav oss iväg i ett dimmigt landskap och man såg inte skymten av några fjälltoppar som vi gjorde dagen innan.
På förmiddagen så var det ett dimmigt landskap som mötte oss i Kebnekaise
Thomas står på bron över Kittelbäcken och vi pratade med ett par som skulle vidare mot Singi
Vy över Ladtjovagge och molnen hängde lågt över dalen i Kebnekaise, vi fortsatte vår tur ned i dalen och hamnade nedanför Savotjåkka där en del stora stenblock hade rasat ned.
Här står Thomas i sprickan på ett jätteblock i Ladtjovagge som någon gång i det förflutna lossnat från bergväggen på fjället Savotjåkka.
Utsikt mot Savotjåkka från Kebnekaise fjällstation, och nu börjar man se topparna på bergen, man kan också se rasbranten med klippblock, och det pågår en ständig erosion genom vatten och kyla.
Nästa dag valde vi att ta en tur till Tarfala, och här har vi kommit fram till Tarfalajåkka som brusar mäktigt på grund av mycket smältvatten. Kebnetjåkka lilltopp med sina 1531 m.ö.h syns till vänster.
I början går vi genom ganska tät vide och här fanns det gott om mygg, men efter ett tag så blir vi av med både vide och mygg men möts av dimmorna som ligger lågt över Tarfaladalen.
Dimmorna börjar lätta i Tarfaladalen
Tarfalajaure är nästan täckt av is, för 6 år sedan så var sjön helt isfri, vi träffade stugvärden på Tarfalastugan och han hade en annan uppfattning för han påstod att sjön aldrig var isfri någon gång. Det var inte lönt att diskutera med honom vidare, men bilderna jag tog 1991 visar att det inte fanns någon is på sjön. I bakgrunden syns Kaskasatjåkka 2076 m.ö.h.
Det var dags för lite lunch vid Tarfalasjön och det blev något från Blå Bands delikatesser igen.
Isranunkel eller fjällsippa på Tarfala, jag tror att jag använde mitt makroobjektiv här för det blev en skaplig skärpa på blommorna, det har jag inte lyckats med tidigare.
Det var inte något stort utbud av djur och växter under vår vistelse på Kebnekaise men en liten fjäril av okänd art fångade jag på bild i alla fall. Efter lunchuppehållet så var det dags att vandra tillbaka till fjällstationen.
På väg ned från Tarfala
Plötsligt så var dimmor och moln borta och vi kunde se sydtoppen på Kebnekaise mot en knallblå himmel. Det är väl ganska typiskt hur vädret i fjällvärlden kan slå om från en minut till en annan.
Av två bilder sammanfogade jag ett panorama över Kebnekaisemasivet som jag publicerade för 8 år sedan i mina landskapsbilder.
Efter att vi beundrat det vackra landskapet så fortsätter vi vår vandring nedför Tarfalavagge
Utsikten från vårt sovrumsfönster på Kebnekaise talade bara om att det var regnigt och disigt så vår planering att försöka ta oss upp på Kebnekaises sydtopp grusades, men om vi väntade ett tag så kanske det blev bättre väder.
Tidsfördriv på Kebnekaise i väntan på bättre väder. Efter vår långa frukost så gjorde vi oss i ordning . Vi hade planerat att gå västra leden eftersom den östra inte var rekommenderad att gå utan ledare.
Men det går inte alltid som man planerar, vi gav oss iväg trots det dåliga vädret och det gick väl ganska bra till en början. Men vi måste ha läst kartan fel för vi klättrade upp för en rasbrant och jag insåg att vi hade hamnat totalt ur kurs, så vi stannade och kokade lite kaffe, och plötsligt försvann dimman och jag såg att vi befann oss rakt nedanför en glaciär, och där skulle vi inte vara
Då insåg jag att den här vägen var totalt fel så det var bara att retirera och ge upp försöket att nå sydtoppen den här gången, så vi började att gå tillbaka till fjällstationen, jag sade till Thomas att det blir fler tillfällen, men inte på den här resan för nästa dag skulle vi åka hem, och när vi kommit till baka så bokade jag en helikoptertransport till Nikkaluokta.
På kvällen åt vi middag på restaurangen och sedan var det dags för lite nattsömn.
Efter frukost så var det dags att packa och göra oss klara för avfärd, här står Thomas utanför "Gorni" som vårt boende hette på Kebnekaise fjällstation 1997
En sista bild från vårt boende på Gorni mot Singi sedan promenad ner till helikoptern som flyger oss till Nikkaluokta
Bilder från helikopterflygningen till Nikkaluokta 1997
Efter ankomst till Nikkaluokta så blev buss till Kiruna och där blev det en tids väntan på att tåget mot Stockholm skulle avgå så vi tog en tur på stan och nu kunde vi inte klaga på vädret.
Annorlunda skyltar stöter man på ibland och här är en Parkeringsplats för sparkstöttingar i Kiruna. Så småningom blev det dags att kliva på tåget och det avgick säkert på utsatt tid och vi gick väl efter ett tag till restaurangvagnen när det var dags för middag, och vi gjorde kanske en liten sammanfattning av dagarna på Kebnekaise över ett par pilsner till sena natten.
Här står vi under ett strömavbrott på tågresan mot Stockholm 1997
När vi så småningom vaknade på morgonen så stod tåget stilla på en plats som heter Nyland i Ångermanland och det hade det tydligen gjort en längre tid, för problemet var att det var strömlöst någonstans längre söder ut.
Men efter några timmar så fortsatte vi vår resa mot Stockholm. Thomas hade ringt sin far som har sommarställe i Hälsingland så Thomas klev av vid någon lämplig station så hans far kom och hämtade honom där.
Men jag fortsatte ensam mot Stockholm och Täby och var väl hemma några timmar senare än beräknat. Men vad gör det borta bra men det var skönt att komma hem igen.
Min Rubrik var "Sista resan till Kebne, och så blev det fast jag hade tankar på att göra någon mer resa till fjällvärlden t.ex. en vandring från Abisko till Kebnekaise eller något annat resmål. Men det kom annat emellan, min hustru ville att vi skulle börja spela golf igen, så småningom blev det så , då kom mina fjälldrömmar att hamna på undantag.
Utsikt över Golfbanan Parque de Floresta i Portugal från terrassen på mitt rum
Det blev istället några golfresor till Portugal, Italien och Spanien, men de är dåligt bilddokumenterade, det är svårt att både spela och samtidigt ta bilder, jag har provat men det går inget vidare, så där har jag inte något att blogga om.
Det var allt för den här gången
Ha det Gott
Stig