Stenbergs fotografiska blandning
Tornseglare - stadsfågeln som jag tagit för givet
Det finns en del fågelarter som har anpassat sig till människans sätt att bosätta sig. Tornseglaren är en av dessa arter, där dess ursprungliga sätt att häcka i trädhål har bytts ut mot språng, takpannor och håligheter i städernas betongmiljöer. Tyvärr har de senare decenniernas "förtätningar" av mänskliga bostäder gjort att tornseglaren har mist många möjligheter att hitta häckplatser.
För mig som är uppvuxen i närheten av huvudstaden har tornseglaren varit en symbol för den urbana naturen; där städernas asfalt, betong och allmänna sorl under några sommarmånader blandats med skriandet från missilsnabba omkringflygande tornseglarflockar. Det är så pass förknippat med sommaren i staden att jag tagit det för givet. Så verkligheten inte ut i dagens Stockholm - visst ser du tornseglare, men det är långt ifrån den mängd som jag vill minnas.
I sommar har jag under två veckor besökt Provence i södra Frankrike Här är tornseglaren fortfarande mycket vanlig i städer och byar. I staden Mazan(där dessa bilder är tagna) bodde vi under tre nätter och precis utanför hotellet fanns ett hus som hyste en rätt ansenlig koloni tornseglare. Här fick man en förnimmelse om hur det skulle kunnat se ut i svenska städer innan tegeltaken försvann och håligheter i fasaderna täpptes till. Det går dock att hjälpa tornseglaren på traven genom att sätta upp specialdesignade holkar.
Bilderna är tagna med Nikon D4 och 24-70/2.8
2 år med Images of Nordic Nature
Idag har naturfotobloggen Images of Nordic Nature fyllt 2 år. Ytterligare ett år med massor av läckra naturbilder har alltså gått. Vill du ta del av bildskatten är det bara att klicka på länken.
Här nedan är fyra smakprov av de bider jag presenterat på bloggen under året:
Stare, Öland 2010
Silvertärna, Gotska Sandön 2010
Rådjur, Stockholm 2012
Ekorre, Värmdö 2013
Images of Nordic Nature finns även på Facebook, om du vill följa oss är det bara kolla här:
https://www.facebook.com/ImagesOfNordicNature?ref=hl&ref_type=bookmark
Enjoy!
760 stycken
Utklippans fågelstation har av Naturhistoriska riksmuséet fått i uppdrag att regelbundet räkna sälarna som uppehåller sig i ögruppen. Under veckan vi var på ön detta år var inte räkningsförutsättningarna de bästa, men vi hade en kväll då det var så pass lugnt att det gick riktigt bra att räkna de sälar som solade sig ute på de låga skären utanför de två huvudöarna Södraskär och Norraskär. Denna eftermiddag fick vi vid räkningstillfället räkna hela 760 gråsälar - jag har då aldrig sett så många på en och samma gång.
Det är riktigt härligt att få erfara gråsälens ökande antal i Östersjön, det är riktigt charmiga djur som är ordentligt nyfikna av sig om man närmar sig dem i till exempel en roddbåt med försiktighet. Att ha ett gäng pigga sälhuvuden upppoppande i vattnet runt om sig är en naturupplevelse av klass.
Dessa bilder är tagna några dagar efter vi räknade sälarna med Nikon D700 och AF-S VR 200-400/4.
Skit ska du ha...
Silvertärnor är väldigt beskyddande av sig. Kommer något i närheten av deras bo med ägg eller ungar ska man vara beredd på aggressiv uppvaktning. Det var i alla fall något som denna gråtrut bittert fick erfara, bara den rörde sig lite då den inte hade gjort tillräcklig research om var den själv skulle bosätta sig - kanske inte så smart att ha sitt bo endast 5 meter från tärnorna :-)
Bilden är tagen med manuellt inställd skärpa på truten. När den gjorde huvudrörelsen uppåt (alltså när tärnan var på väg ner mot den), drog jag iväg en serie bilder - detta blev ett av resultaten.
Tagen på ön Utklippan i Blekinge för en vecka sedan.
Storlomsmorgon
Storlom är en av de fåglelarter jag försöker få en plåtning med varje vår, så även i år. Läget inför morgonen var perfekt - vindstilla, klart och kallt. Jag åkte ut till min vanliga lomsjö, där jag studerat dem ända sedan jag började skåda fågel i början av 1980-talet och fick direkt stora förhoppningar. Vid klockan 04.20 var jag i fotoläge under mitt gömsle och kunde avnjuta en trast- och rödhakekonsert av högsta rang. Över den helt spegelblanka sjön reste sig skira dimslöjor och borta på andra sidan ropade lommen till.
Det blir ju inte alltid som man vill och fåglar är allt som oftast lite nyckfulla. Efter att lommarna kort visat sig på distans så lyfte de och drog iväg. Som tur var fick jag med mig just denna bild som jag tycker ger en härlig känsla av denna härliga vårmorgon i slutet av april.