Stenbergs fotografiska blandning
Ett år med Images of Nordic Nature
Idag är det ett år sedan jag och 14 andra fotografer drog igång naturfotobloggen Images of Nordic Nature.
Bloggen, som har som har ett övergripande syfte i att inspirera natur- och fotointresserade personer samt visa svenskt naturfoto och nordisk natur i ett internationellt perspektiv, glädjande nog puttrat sakta men säkert framåt med en visad bild om dagen.
Guckusko
Apollofjäril
Under våren har dock Nic Kruys valt att lämna gruppen och Jan-Peter Lahall har därför tillkommit som ny deltagare. Vi är också glada att besökare har kommit från alla världens kontinenter och responsen utifrån har i vårt sätt att se det varit minst sagt positiv.
Nu jobbar vi på mot ytterligare ett år med förhoppningsvis inspirerande bilder från den nordiska naturen. De fyra bilder jag visar här är under året publicerade på bloggen.
Kungsängslilja
Vinterhämpling
Så här presenterades Images of Nordic Nature på Fotosidan under den första publiceringsdagen:
http://www.fotosidan.se/cldoc/ett-foto-om-dagen.htm
Kamera & Bild skrev så här:
http://www.kamerabild.se/nyheter/fotografer/nytt-projekt-visar-svenskt-naturfoto-1.508906.html
Det går även att följa oss på Facebook:
Hornøya - fågelön i nordostligaste Norge
I mitten av april besökte jag fågelön Hornøya på Varangerhalvön tillsammans med vännerna Tomas Lundquist och Edvard Wendelin. Anledningen till att vi åkte ända upp dit var för att fotografera de klassiska fågelbergsarterna i en miljö som man inte riktigt kan få någon annanstans - nämligen i snö.
Hornøya från Vardø (varifrån båten till ön utgår).
Hornøya hyser en av de största kolonierna av havslevande fåglar i Norge och man beräknar att någonstans runt 40000 fågelpar häckar på ön. Hit anländer fåglarna redan i slutet av mars, troligtvis på grund av den rikliga tillgången på föda. På dessa breddgrader är det vid denna tid fortfarande till största delen snötäckt och rätt bistra förhållanden, men det verkar inte avskräcka fåglarna nämnvärt.
Lunnefågel är förstås stjärnan i fågelberget, men som fågelintresserad fotograf är det, förrutom miljön, möjligheten att stifta intim bekanskap med resten av innevånarna i fågelberget som lockar mest här. Eftersom möjligheten att röra sig relativt fritt (men väldigt försiktigt) på ön vid denna tid på året gör att man som fotograf genast får ett behov av hela sin objektivarsenal. Jag fotade våra bevingade vänner med brännvidder från 24mm till 850mm under de dagar vi besökte ön - vilket verkligen säger något om Hornøyas möjligheter när det gäller fågelfoto.
Toppskarv fotad med 24-70mm/2.8 @24mm.
Toppskarv fotad med 600/4 och 1.4x TC.
Förutom nämnda stjärna så finns här som jag tidigare skrev mer eller mindre alla klassiska fågelbergsarter som sillgrissla, tordmule, tobisgrissla, tretåig mås, toppskarv och spetsbergsgrissla. Vilka alla utom kanske den sistnämnda är rikligt förekommande och enkla att arbeta sig nära. Dessutom gör jaktfalk mer eller mindre dagliga räder utmed öns branter och för den trutintresserade finns det stora antal övervintranden vittrutar att fota i olika dräkter.
Edvard och Tomas in action (Vardø och Varangerhalvön i bakgrunden).
Dagarna blir lätt långa och en trött fågelfotograf är äntligen på väg till välförtjänt vila.
Att spendera några dagar på Hornøya gör att man som fotograf får möjlighet att få en bredd av bilder på arter som man sällan kommer nära inpå livet vid andra fågelberg. Kombinationen mängd, miljö och artdiversitet gör att man kan ta ut svängarna rejält rent fotografiskt och fylla sina minneskort med många olika sorters bilder. Förrutom oss tre var det endast en övernattande fotograf samtidigt på ön, vilket också gör att man inte behöver inruta sitt fotograferande efter andra.
Grottan - tretåiga måsar och toppskarvar.
Konstigt nog är det få svenska fågel- och naturfotografer som hittat hit. Finländare, tyskar, engelsmän och holländare besöker Varanger i allt större utsträckning och förrutom Hornøya så är halvön en riktigt magnet för intressanta fåglar både vinter (bland annat alförrädare och praktejder) och sommar (vadare och andra häckfåglar).