Fåglar, djur och natur. Ibland även lite annat...

Fågelfotografen som tröttnade

När jag var i tidiga tonåren hade jag tecknandet och målandet som huvudsakliga sätt att bildligt uttrycka mig. När jag idag tänker tillbaka på mina försök med blyertspennan och akvarellfärgerna får jag alltid ett leende på läpparna då jag ofta tränade på att teckna av bilder ur böcker från Gunnar Brusewitz eller Lars Jonsson, som då och likväl än idag är stora inspirationskällor och favoriter. 

Morgonskuggor. Death Valley NP, Kalifornien, USA 2012 

Camouflage. Utklippan, Blekinge, Sverige 2015.

Resultatet blev nästan alltid långt ifrån vad jag hade tänkt mig. Så det är inte konstigt att jag inte kom längre än så i mitt tecknande förrän systemkameran kom in i mitt liv och helt och hållet ändrade mitt sätt att se på bildskapande. Jag var då en fotografisk novis helt utan kunskaper och egentliga inspirationskällor, mer än de bilder jag såg i tidskrifterna Vår Fågelvärld och Sveriges Natur, med bilder från fotografer som jag aldrig tidigare hört talas om. 

När jag tänker tillbaka var det nog också där, i brytpunkten mellan tecknad och fotografisk bild, som fröet såddes till mitt intresse för olika mönster, kontraster, linjer och former. Det har dock varit ett frö som har haft en långsam grotid och det var faktiskt inte förrän en viss fågelfotografisk trötthet och fotografisk vilsenhet visat sig under de senaste åren som jag åter hittat detta sätt att uttrycka mig bildligt.

Silvertärna. Utklippan, Blekinge, Sverige 2015.

Erosion. Adventsdalen, Svalbard, Arktis 2010.

Vad då fågelfotografisk trötthet? Vad menar han? Jo, faktiskt lite som det låter - för låt oss säga runt fyra år sedan blev det "klassiska" sättet att fotografera fåglar inte tillräckligt kreativt utmanande och jag kände att några års fotografisk utveckling någonstans stagnerade i en soppa av liknande bilder som alla andra fågelfotografer där ute.

Missförstå mig inte, det finns en massa läckra fågelbilder och ett gäng duktiga fågelfotografer - och jag uppskattar bra och intressant fågelfoto, men tycker samtidigt att likriktningen i bildmaterial, fotografisk stil och olika fotoplatser är för stor. Med det sagt så är det faktiskt så att jag långt ifrån helt har gett upp den "klassiska" fågelfotograferingen - jag älskar fortfarande att planera besök vid storlomsjön, hitta de där låga perspektiven hos svarthakedoppingarna eller sitta i gömsle vid fågelmatningen - det blir dock inte lika frekvent som tidigare.
 

Oskarp. Värmdö, Sverige 2013

Ormbunke. Värmdö, Sverige 2014
 
För mig som håller på med fotografering på hobbynivå är form- och kreativitetssvackor som dessa inte något som varken är konstigt eller hotande, jag har den ekonomiska tryggheten att överhuvudtaget inte ens lyfta kameran på flera månader. Exakt så har det då och då blivit under denna process, det har dock aldrig varit aktuellt att lägga ner fotograferandet helt och hållet - mitt fågel-, natur- och fågelintresse brinner fortfarande, men det har idag tagit en liten annan väg än tidigare.  

Någonstans började jag tillslut rota efter ny inspiration och andra sätt att se på fågelfotografi - genom stilbildande fotografer som till exempel Vincent Munier och Stefano Unterthiner hittade jag alternativa vägar med starka kompositioner och exponeringar som huvudingredienser. Sedan har jag letat mig vidare och funnit många fotografer som gett mig idéer och bildlösningar.

Det är dock långt ifrån något fotografiskt nyskapande i det jag håller på med, men för mig har det varit en behövlig vitamininjektion och lite av en nystart i att tänka på former, kontraster, linjer och mönster än att mer eller mindre rakt avbilda "a bird on a stick" som de säger i USA. 

 

Fiskmås. Lilla Essingen, Stockholm, Sverige 2015.

Innan lövsprickning. Värmdö, Uppland, Sverige 2014.

Bilderna i denna post är inte manipulerade eller på något annat sätt ändrade utöver gängse normer i efterbehandlingen. 

Inlagt 2015-10-08 21:02 | Läst 847 ggr. | Permalink
Intressant läsning Daniel och jag känner igen mig i mycket av dina iakttagelser. Jag tror det är nyttigt att då och då reflektera över vad man håller på med och då menar jag inte enbart fotograferandet. Risken är väl annars att man stagnerar och för mig känns alltid utveckling som mer positivt än stagnation :-). Mvh Mikael
Svar från Birdman 2015-10-14 08:57
Tack för din kommentar, Mikael!

Roligt att du känner igen dig. Utveckling är definitivt roligare än stagnation :-)

/ Daniel
Tror det är en vanlig känsla, inte minst idag när man konsumerar så otroligt mycket bilder. Att man dels tröttnar på motiven och dels inser att allting redan har fotograferats i absurdum. Videon "An Instagram short film" av Thomas Jullien är ett klockrent exempel på det:

https://vimeo.com/79207239
Svar från Birdman 2015-10-14 09:01
Bra filmsnutt som verkligen sätter fingret på bildflödet av idag. Tack för att du länkade!

Även jag tror att det är en vanlig känsla, speciellt hos många som fotograferat ett tag och samlat på sig erfarenhet och kunskaper i sitt bildskapande. Mina motiv har jag dock inte tröttnat på, men däremot sättet att fotografera dem :-)

/ Daniel
Håller med dig i mycket här.
Tror många av oss har målat och tecknat tidigare.
Det som jag tycker är roligast att fota är det som jag brukar kalla "just ingenting".
Men för det krävs ett visst ljus, det är inte alltid det finns och det gör det hela lite mer spännande och utmanande.
ing-marie
Svar från Birdman 2015-10-14 09:04
Tack för din kommentar! Roligt att du känner igen dig och håller med. Att fota ingenting - alltså att hitta detaljer och utsnitt är inte alltid helt enkelt, det kräver en hel del av fotografen och självklart omständigheterna omkring, såsom till exempel ljus.

/ Daniel
Sant! Därför har jag för egen del alltmer börjat plåta andra motiv i spenaten utöver fågel och med andra brännvidder. Nu plåtar ju var å varannan fågel och på "samma" ställen, vilket givetvis tar udden ur det hela lite grann....

Flera kalasbilder ovan för övrigt!

/Oscar
Svar från Birdman 2015-10-14 09:15
Så klart att resandet till olika platser där fotointresserade tar bilder av samma fåglar/djur någonstans tar udden av det hela. Om jag ska vara kritiskt så kan man rätt enkelt följa säsongen med kungs/havsörn på åtel, praktejdrar och alförrädare på Varanger, orre (och till viss del tjäder), björnar i Finland och lunnefåglar på Runde. Självklart härliga upplevelser och så, men fotografiskt är det nu för tiden rätt oinspirerande. Samtidigt är det ju förstås ett bra sätt att få fokus på naturskydd och pengar in till lokalsamhället.

/ Daniel
Jag sitter och småler när jag läser. Det är ett igenkännande leende. Bildflödet på nätet är enormt och kvaliteten är hög. Tyvärr också likriktningen. Jag gillar detaljer, linjer och mönster. De finns överallt och har blivit en allt större inspiration för mig. Kul att läsa att du gör inspirationssvackan till en utförsbacke att ta ny fart i. Fina bilder!
Svar från Birdman 2015-10-14 09:17
Tack och bock! Småleende är alltid trevligt, kul att du känner igen dig :-)

/ Daniel
Säger som Arne, ett igenkännande leende. Det du beskriver är väl så som det även började för mig. Brusewitz tillhörde även en av mina förbilder när det gäller bildseendet. När jag första gången såg hans bild på tretåig i boken skog tänkte jag att " så där vill jag fotografera hackspetten ".
Håller för övrigt med dig om dagens naturfotografering. Mycket hög kvalitè på bilderna men det är inte roligt att bläddra i en bok med närbilder på örnar på åtel. Det måste vara variation i bildmatreialet för att det ska tilltala mig.
All naturfoto är ändå av god tycker jag, även om du och jag tycker det är tråkigt så tycker andra annorlunda. Är det spännande med björnfoto från gömsle så ska man ägna sig åt det. Allt för väcka intresse för våran skövlade natur. Man kan hoppas de här fotograferna tittar på sidan om vägen och ser hur det ser ut efter vägen mellan gömslena.
Fina bilder du bjuder på. Orkidèrna i förra bloggen var mycket fina.
Sten
Svar från Birdman 2015-10-14 09:20
Tack för dina ord! Håller med dig på flera punkter - speciellt att allt naturfoto är av godo för naturen i stort - det belyser att det finns naturvärden som är hotade och att det finns ekonomiska lösningar för lokalsamhällen. Det är viktigt!

/ Daniel
Mycket trevlig läsning och klart inspirerande och som du säger försöker man att hitta på något annat prova lite nya tekniker, infallsvinklar som bryter av mot det vanliga även om man får lite återfall emellanåt =)
Njut hösten och inga dåliga förebilder du har =)
Mvh Anders.
Svar från Birdman 2015-11-08 08:53
Roligt att du läste och att du blev inspirerad! Tack för orden.

/ Daniel