Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

Varm vårdag i trädgården

Det är som att vara i ett kylskåp med inbyggd kalldusch ute, men var ändå ute i går med minsta barnbarnet, 1 år. Vi såg på djur och gungade, sen gick vi och åt på restaurang. 

Bilderna däremot, de är från några dagar sedan, när det var varmt ute.  

Fasantuppen, vakar stolt över hönorna. Kallar fram dem när det är mat, och vakar över dem när de äter, står tillbaka själv. Han är som finast nu.  Från ryggen    och framifrån.    Hönorna ligger och trycker tills det är mat. Köpte en säck värpfoder idag.    Sedan upp över marknivån.    En gråsparv i körsbärsträdet.    Och en grönfink.    Här syns det hur gråsparven hackar i en blomma. Det är i plommonträdet Herman de gör så, på en rått, klumpigt sätt. Blombladen ligger i en ring under trädet.    Sylvia sångarna däremot, här svarthättan, hackar i blommorna mycket diskret. Inte en darrning i trädet, till skillnad från gråsparv och pilfink där grenarna rister.    Här syns pollenet tydligt kring näbbroten.    En annan Sylvia, de ser likadana ut tycker jag, de 3 Sylvia. Jag måste lyssna på dem för att skilja dem åt.   Trädgårdssångare, ärtsångare, törnsångare.  

Inlagt 2017-05-11 16:44 | Läst 974 ggr. | Permalink
Fasantuppen är verkligen grann och den liksom talgoxe och gråsparv är jag rimligt bekant med även om jag inte lägger märke till hur den senare behandlar sina blommor. Trädgårdssångare, eller i varje fall trädgårdssångare alt lövsångare, känner jag igen på sången men knappast utseendet, ännu mindre dom andra varianterna du nämner. Men peu om peu lär jag mig lite genom egna observationer, titta i fågelböcker och så naturligtvis genom att titta på alla fina fågelbloggar här på FS! Tack!/ björn T
Svar från Vibybo 2017-05-11 19:07
Tack Björn, jag gör ungefär likadant. För 10 år sedan var det bara "grågröna spolformade" , men nu börjar de få namn, en efter en. Har också börjat lära mig att känna igen läten, så jag vet vilka fåglar som finns runt mig, de hörs ju ofta mer än de syns.
Fasanhannen er vel en af vores mest farvestrålende fugle og støjende? Fine foto på dem.
Mvh. Erik.
Svar från Vibybo 2017-05-11 21:34
Tack Erik, den är väldigt vacker, särskilt nu på våren då den ska imponera på hönorna. Och den hörs över hela kvarteret när den vill ha mat.
Länge sen jag såg en fasan på så nära håll, fina bilder fick du!
Svar från Vibybo 2017-05-11 21:40
Tack, jag har dem i kvarteret om dagarna, oftast ligger de och trycker i någon buske på tomten. De får maten alldeles utanför fönstret, och jag kan stå och se på dem. Faktiskt är det ofta så, att om jag står i fönstret eller går ut genom dörren, så vet de att mat kan vara på gång, och ställer sig och kikar fram.
Rätt kul att se att även en del fåglar är med och pollinerar! Har själv sett Ärtsångare som var alldeles gul vid näbbroten..
Hälsn!
Svar från Vibybo 2017-05-11 22:24
Tack Jan, det är kul att stå och studera fåglarna, och ännu bättre om det går att upptäcka saker på bilderna sedan, viket händer en och annan gång.
Det var då väldigt vilka poseringsvilliga fasaner du har. De jag träffar på rinner iväg som en avlöning och vill inte alls posera. Många fina fåglar i dag också.
Såg idag att nu har stenknäcken kommit till fågelbordet. Om det inte var så kallt skulle man nästan kunna tro det är sommar.
Svar från Vibybo 2017-05-11 22:28
Tack Margareta, det har varit förvirrande väder; vackert att se på men bäst att ses genom fönstret de flesta dagarna.
Fasanerna blir tillvanda som andra höns när de matas verkar de som, beter sig och låter lika. Hoppas jag får kycklingar i trädgården!
Stenknäck har jag bara sett en gång här för något år sedan, den verkar gilla körsbär och dess kärnor.