Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

Tosteberga ängar 13 Maj - 1

Tillbaka till vårblommorna på Tosteberga ängar. Där är allt från öppen torrbacke till beteshage, från havsstrand till lundar. Givande med andra ord. Startar med själva lundarna, ofta hassel, getapel och andra mindre träd och buskar, men även stora som ek och bok. 

fann denna blomma i lunden, nu har jag fått hjälp med arter denna gång. 

det är tandrot (dentaria bulbifera) den är flerårig och förökar sig med groddknoppar vanligtvis, eller via jordstammen. Har tydligen inget större behov av genetisk diversifiering. Namnet kommer av tandlika knoppar på jordstammen. 

gulsippor växer också i lundarna

på en mandelblomsäng kan man känna tonerna av Evert Taube, nästan så det rycker i benen

blandat med gullvivor

någon kattfot fick jag inte med, och blå viol borde jag haft med bild på

gullvivans blomma är svårfotograferad, men så här ser den ut

orkidéerna smög sig in överallt

brunörten är vanlig, av många sedd som ogräs i trädgården, en ört som anpassar sig till det mesta, egentligen fin att se på 

jungfrulinet växte långt ned i gräset, såg så fint ut att det bara måste bli en bild. Hette från början jungfru Marie lin. Färgen kan variera från rödaktigt till vitt. Blomman är myrmekofil, dvs myror gillar fröna och bär iväg med dem så de sprids, fröna innehåller energirik olja och liknar till det yttre en liten insektslarv. Samma med t.ex. vitsippor. Heter på latin polygala - mycket mjölk - för att man trodde korna gav mer mjölk om de åt blomman.  Tillhör ärtsläktet - inte lin.

 

till sist skörbjuggsört som växte i strandkanten där korna trampade lera. Det är en städsegrön kustväxt. Bladen har en egen kryddig smak till matlagning. Den innehåller mycket c-vitamin, grön året om, växer vid havsstränder, och hjälper mot skörbjugg. 

Inlagt 2022-06-13 19:19 | Läst 270 ggr. | Permalink
Kattfot och blåviol har jag men inte sett nån mandelblom.
Vackert med slåtterängar och vildblommor på blomsterängar
/N
Svar från Vibybo 2022-06-13 20:53
Tack Nini, det är ett naturvårdsområde, helt ogödslat, förutom vad korna lämnar efter sig. Vackert hela året.
Intressant och lärorikt. Det är en äng i min smak
Svar från Vibybo 2022-06-14 09:16
Tack Peter, den är bra året om.
Gillar den genomgående skirheten i serien..
HaD/Gunte..
Svar från Vibybo 2022-06-14 09:18
Det är väl på sitt sätt försommaren - skirheten, det magiska livets återkomst efter vintern.
Informativa bilder och intressant text. Den där skörbjuggsörten kan man ju förstå hur den fått sitt namn. Vintergrön med c-vitamin, måste ha varit värefull före brustabletterna och apelsinernas intåg. Jungfrulin vet jag att jag har fotograferat en gång, men då var det mer rödlila blommor. Det var på en vandring genom betade hagar där jag också lyckades få alla Taubes arter (från den sången i alla fall).
Hälsningar Lena
Svar från Vibybo 2022-06-14 09:21
Tack Lena! Drog iväg kl 05 denna morgon med mc:n för att kolla fågelskyddsområdet, det är lugnet, skönheten som lockar, och lite händelser som dyker upp då och då. Hemma kl 07 för att servera frun frukost.
Vackra bilder som visar vilken fin natur vi har i Sverige. Vi får hoppas att vi, och våra efterlevande, får ha den kvar. Håller med om det är svårt att skapa bra bilder av gullvivor, men jag tycker att du lyckades väl med din närbild.
/Sven
Svar från Vibybo 2022-06-14 14:44
Tack Sven, det är blommor som är helt enfärgade i skarpt gult eller rött som kamerasensorer har problem med enligt min erfarenhet, till skillnad från ögat, man får dra på rejält med kontrast. Och visst, så stora områden som möjligt skall vara i fred, eller brukas gammeldags.