Sommarmakro
Promenad på isen idag, men de bilderna är inte klara ännu. Fortsätter med årets bildlager, kommit till slutet av Augusti. Det blev mycket makrofotgrafering, några kvadratmeter äng är en hel liten värld med makrooptik. Först något som ser ut som en vanlig blomfluga, men de här lite slankare med liknande mönster är av underarten sländflugor, i detta fall nog en fläcksländfluga. Det blå i mönstret är ju en signalfärg hos många insekter och syns inte på bilder av artbestämningar, jag tror det är en effekt av ljus, kamera och möjligen att insekten just då signalerade med denna färg.
ängshaverrot, en av alla dessa gula blommor i ängar, den vänder sig mot solen och fäller ihop blomkorgen vid regn. Läste flera bloggar som gillade den och åt den under säsong från blomma till rot, men jag är försiktig. Den är i släkt med svartrot.
honungsfacelia finns normalt i västra USA men finns att köpa som frö bl.a. och är en förvildad importerad nyttoväxt.
och här passerade en ladusvala
småhaverrot vill ha närhet till människor
gulsporre (norska: torskemun) har av utseendet placerats bland lejongapsväxter, men detta har ändrats till grodbladsväxter, trivs också i människans närhet, har bl.a. använts till att locka flugor, det säger något om dess doft
fårtunga trivs också nära människor, är strävbladig
kavelhirs, en gräsart, landets enda bofasta hirsart. Kräver människors närhet, blir annars utkonkurrerad. Människor har ju en tendens att röra runt i marken sedan vi blev bofasta odlare.
på en kulle växte dessa fina potatisblommor, så vackert ett blommande potatisfält är, men just här hade nog en bonde dumpat gammal potatis
rågvallmo (akartulpan på Gotland) troligen
till sist vanlig padda, en liten en
Första bilden är ju så skön. Vilken skönhet, som borde symbolisera vår vårat land .
Ha det väl
Bob
Hälsningar Lena
HaD/Gunte..
Även om jag gillar snön å minusgraderna som kommit nu.
Ha det gott/Stig