Makro
Att se på insekter har jag gillat sen en dag när jag var liten, då jag lade mig på mage i gräset och upptäckte en ny värld. På den tiden kunde jag höra gräshopporna också, men den delen av hörseln försvann redan i tonåren efter fabriksarbete och lerduveskytte. Men synintrycket är kvar.
Jämfört med andra år har jag sett väldigt lite insekter i år. Har ingen aning om varför.
Först blomflugan det finns så många arter av. Förvånande många tror de är getingar, och det är väl därför de ser ut som de gör. Laddade upp en del bilder i större format i dag, men de gick bara att publicera i förminskat. Inte ens en bild på 1oMB gick. Det finns 6000 flugarter i landet, detta liknar en köttfluga. Blomflugans framhuvud, där det går att se uppbyggnaden av flughuvudet. Alla flugor har de där mystiska sakerna som sticker ut i pannan, och här är det bakomliggande synligt, hjärnan månne? Har försökt finna digital läsning om fluganatomi, men inte lyckats.Gillar det guldglänsande. Funderar på vad de olika delarna är, men förstår inte mycket.En orange bagge, vanlig i år.Ser ut att livnära sig på något på blomman, pollen?Den bild jag gillar mest i dag, synd den inte gick att få upp i sina fulla 10MB. Flugan låter sugsnabeln dammsuga blomman, denna snabel är lite hårig framtill, kan få ut spott som löser upp, sen suger den upp det goda. Tycker den ser ut som en alien i skinande rustning. Ännu en liten flickslända. Ögonen är intressanta. Bakom sitter motorn till helikoptern, så fantastiskt att allt detta kan fungera. En humla, möjligen backhumla? Ser sliten ut, hur kan dessa korta vingar flyga?Och till sist en mobilbild från i somras, min storblommiga favoritclematis som klänger i ett äppelträd.
Tack för ditt beröm Björn.
Jeg har ingen forstand på insekter overhovedet. Men dine billeder er fascinerende og superskarpe. 7Deren og det berømte og meget roste Tamron 90mm udgør et perfekt par.
Med fotohilsen fra Erik.
Det som också hjälper, är att jag alltmer börjat använda hjälpbelysning, som blixt, för att kunna öka bländare och därmed skärpedjup. Och korta exponeringstider eftersom jag är en darrgubbe. Det hjälper avsevärt. Kör vid dessa tillfällen med manuell inställning, kameran i ena handen (tungt om det tar tid!) blixten i andra, där avståndet bestämmer ljuset. Diffusor så klart. En gång satt jag inkrupen vid buskarna i ett naturvårdsområde och fyrade av blixten gång på gång i den mörka grönskan. Ett äldre par kom gående, men vände när de fick se mig, en misstänkt figur.
Ha det gott/Stig
Hälsningar Lena