Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

Insekter och växter - från slutet av maj månad

Sista bilderna från Maj, hinner inte med de nya. Första riktiga sommardagen idag känns det som, det var på tiden, nog långa köer till badstränderna idag, nöjde mig med en kort tur med kameran till en hamn, härligt att bara känna brisen, se havet, höra fisktärnorna när de fångat något. Eftermiddagen blev vilstol i skuggan. 

Först gissar jag på hane av vårtbitare

större tistelstjälkvecklare, satte sig på en tröja

jungfrulin

göknycklar

näbblomfluga, har näbben för att lättare komma åt nektar på vissa blommor, visst ser den kul ut!

sedan dödgrävaren, kanske krumbent dödgrävare (ja, den heter så!), den var snabb och svårfotograferad - här kommer mer information https://www.makrofokus.se/blogg/2013/12/17/dodgravare-ar-omsorgsfulla-foraldrar.html

sedan någon art av vargspindel

den här ser spännande ut! En rovfluga, där det finns alldeles för många arter för att säga något säkert

stor flugbagge, sitter på blommor, ganska vanlig, och äter av både blommor och besökande insekter

intressanta mundelar har den

en tordyvel har lämnat in

någon ormbunke, träjon kanske, men fin i massupplaga

trift

kärrtistel, vanlig, men rätt stilig, älskas av insekter

tror denna något bedagade skönhet är ängsnycklar

Inlagt 2024-07-20 19:25 | Läst 290 ggr. | Permalink
Finfina bilder Stefan! Nu är det ju verkligen tid för blommor och småkryp. De är ju så fina och det är ju så roligt att fota smått! Gillar Näbblomflugan lite extra, den var fin! :) /Tommy.
Svar från Vibybo 2024-07-22 11:02
Tack Tommy! Det är som du säger, rätt tid ett tag till, sen försvinner allt för att nästa år till synes magiskt återuppstå.
Fina bilder, roliga insekter du hittat i gröngräset och du visar dom bra. Fina blommor också, bra och lärorikt inlägg tycker jag.
Svar från Vibybo 2024-07-22 11:02
Tack så mycket Morgan, det här är ju beskrivande foton, inte konstnärliga.
Både känna brisen från havet och vilstol i skuggan lät skönt.
Vackra blommor och lite läbbiga insekter som jag inte skulle vara så nära, jo vårtbitaren gillar jag. De är fina, fin bild på dina kryp.
Visste du att tiseln är Skottlands nationalblomma.
En lokalguide som vi hade på en utflykt där beklagade sig lite över att de fått tisteln som blomma och ett djur som inte finns son nationaldjur, nämligen enhörningen.
Svar från Vibybo 2024-07-22 11:07
Jo, tisteln känner jag till, vanlig på skotska smycken, silver m.m. Vanlig och härdig. Men enhörningen? Det är ju allt märkligt, men den ska tydligen symbolisera skottarna liksom tisteln, sedan medeltiden. Vårtbitaren tycker jag är läskig, den största modellen bet sig fast i min hand när jag var barn, minns det exakt ännu.
Väldigt fint från vårtbitare till ängsnyckel. Intressant med artbestämning också. Tänkte just på det, att denna helgen är man tillbaka till det väder man hade i perioder i maj och början av juni.
Svar från Vibybo 2024-07-22 11:11
Tack Peter! Det här är ju deskriptiva bilder (visa som det är utan diverse tolkningar) till skillnad från konstnärliga bilder som kan tolkas fritt. Påminner mig om att jag borde ta fler konstnärliga bilder ute.
Du visar mycket intressanta insekter och näbblomfluga och stor flugbagge, två arter jag inte hade en aning om att de fanns. Trift är en vacker och lite underskattad blomma. Tistlar är rena rama insektsskafferiet har jag sett på mina turer i skogen.
Hälsningar Lena
Svar från Vibybo 2024-07-22 11:15
Det har du rätt i om tistlar, går jag ut och letar insekter och tistlarna är insektsfria, då känns det uppgivet. Mina bilder här är väldigt beskrivande, men kanske borde jag börja ta mer konstnärliga? Någon gammal optik. Något att fundera på.