Stefans bilder
Igår
Ja igår blev det promenad vid ålakusten, som varit känd för sitt ålfiske. Tyvärr är det ont om ål numera av olika skäl. Ynglen kallade glasål har fiskats i förfärande mängd i bl.a. sydeuropa, när de kommit hit mals de i bitar i vattenkraftverken, så det blir inte mycket över till de enstaka yrkesfiskare som ännu har tillstånd. På första bilden här en traditionell bild av ålakusten, där en riktig ålafiskare verkar.
som ni ser på bilden ovan var det grådis över kusten, men behagligt vindstilla. Så även idag disbilder. Och sen kan jag redan här säga, att det blev alldeles för mycket bilder.
De senaste omgångarna har jag burit en bekväm utrustning, fågelkameran om nacken och en liten Sony RX100 i fickan, den är ett litet underverk. Platsen vi åkte till var Gropahålet, som ligger vid Helge ås södra utlopp, söder om utloppet gick vi. Där fann jag en trädstam på stranden av ån, den såg fin ut helt enkelt. Bak och över den synes parkslide, en aggressivt invasiv art från Japan. Här har den växt över ett stort område, blir flera meter hög över sommaren och kväver allt i sin väg.
Detta lilla träd har växt mycket långsamt och hunnit samla på sig en större mängd blåslav
klibbalens knoppar sticker ut med sin färg
så länge jag minns har det växt stora bestånd nyponrosor här, dessa är väldigt gamla. överväxta av blåslav
ibland gjorde solen små snabba försök att tränga genom molntäcket
korta stunder kunde det t.o.m. glittra till
och fågelspaningen då, hur gick det med den? Några flockar änder som drog iväg i diset, på åmynningens pir satt de vanliga skarvarna, lite vårdräkt
sen fick vi syn på det jag hoppas på i Februari Mars, en ishavsfågel
alfågeln ja, blir inte mycket till bilder långt ut i diset och max beskärning
syns ju vad det är, flocken låg så långt ut att ögat med svårighet alls kunde urskilja dem, här blev det en bild när det ljuset plötsligt glimtade
skäggdopping i vinterdräkt, inte riktigt lika långt ut i vattnet
sen in i tallskogen, mörkt med närapå max ISO, trädkrypare som var ovanligt undflyende
den hade sällskap av kungsfåglar
det var allt
Funnit igår
Det bästa fyndet var nog i luften, själva vårkänslan, lite mildare, ljusare och mer liv. Hoppet. Så jag trampade iväg mot dammarna i gråvädret, allmänt disigt och kontrastlöst. Så bildkvalitén blir lidande, både av dis och höga ISO med kort slutartid. Men så är det ju, som tur är alla dagar lite olika och vårkänslan när man står där och bara ser och lyssnar den är det bästa. Storkar sågs i par, vilken som är herr eller fru vet jag ej
i dammarna hade livet vaknat, änder, gäss och svanar flög omkring. Mest märktes att grågässen hade bildat par och börjat välja ut sina områden, det var liv och kiv, tjuvnyp och skrik.
vigg
knipa
sångsvan
till sist fann jag årets första nyckelpiga, inomhus. Den satt på den stora hibiscusen, köpt på Amager i Danmark förrförra året. Det ser ut som en harlekinpiga, en invasiv art som betraktas som farlig. Kommer ursprungligen från östasien och är giftig för andra nyckelpigor, används som biologisk lusbekämpning i världens växthus. Ser ut att äta mina bladlöss som fått för mycket av pyretriner i sig, så jag får se hur det går för nyckelpigan, skall inte släppa ut den.
Kråka
Ja, grå kråka här i Sverige. En intelligent fågel med livslång partner, familjen håller sedan samman i flock. Förmåga till logiskt resonemang, informationsutbyte, med mera t.ex. samlas till "begravning". Mycket anpassningsbar, finns i hela landet även om norrlandskråkor föredrar att flytta en bit söderöver om vintern. Har ansetts som Odens fågel, men sjönk sedan i anseende till Hins fågel.
Idag
Tog en cykeltur ut till ängarna, mulet väder, men ganska ljust och behagligt. Tänkte se vad jag fann för motiv. Ovanligt mycket människor att prata med, inte bara jag som pensionär rörde på mig, det brukar vara helt folktomt annars vid denna årstid. Och vattnet hade sjunkit undan så det gick att ta sig fram. Först såg jag bara himmel och vatten att fotografera (bilder i kronologisk ordning)
sen kom räddningshelikoptern, ute och får flygtimmar, alltid samma sträcka varje dag
sen passerade höken långt bort i diset
en ensam stackars gås stod mitt ute i vattnet, inga andra i närheten, så ensam. En med stor kikare hade sett två rävar para sig nere vid sjön, blir inte bra för gåsen om den står kvar i natt, sen hade 7 tofsvipor passerat också fick jag reda på
våtmarkslandskapet
fick ett till tips och stannade till vid dammarna som ligger på vägen hem
storskrake och vigg, det stämde
sen cyklade han hem och somnade
Vadare
Helt enkelt bara bilder på sensommarens vadare, blandade arter, mer eller mindre vanliga, vill bara visa varför jag tycker om att se på dem, visa livet i kanten av det stora blå.