Stefans bilder
Tosteberga ängar 13 Maj - 2
Så fortsätter jag med lite detaljer ur landskapet. Sädesärlan var så fin, att den bara måste få en bild, bilden tagen senare på morgonen, bättre ljus trots molnen
En svan passerade, i början av promenaden då det var gryning och tjocka moln, så trots ljuset blev det bilder.
vit svan mot blå himmel är en klassiker, men med molntäcke blir det lite grått.
en liten sångare
sedan lite hur landskapet kan se ut
sen lite blommor
Tosteberga ängar 13 Maj - 1
Tillbaka till vårblommorna på Tosteberga ängar. Där är allt från öppen torrbacke till beteshage, från havsstrand till lundar. Givande med andra ord. Startar med själva lundarna, ofta hassel, getapel och andra mindre träd och buskar, men även stora som ek och bok.
fann denna blomma i lunden, nu har jag fått hjälp med arter denna gång.
det är tandrot (dentaria bulbifera) den är flerårig och förökar sig med groddknoppar vanligtvis, eller via jordstammen. Har tydligen inget större behov av genetisk diversifiering. Namnet kommer av tandlika knoppar på jordstammen.
gulsippor växer också i lundarna
på en mandelblomsäng kan man känna tonerna av Evert Taube, nästan så det rycker i benen
blandat med gullvivor
någon kattfot fick jag inte med, och blå viol borde jag haft med bild på
gullvivans blomma är svårfotograferad, men så här ser den ut
orkidéerna smög sig in överallt
brunörten är vanlig, av många sedd som ogräs i trädgården, en ört som anpassar sig till det mesta, egentligen fin att se på
jungfrulinet växte långt ned i gräset, såg så fint ut att det bara måste bli en bild. Hette från början jungfru Marie lin. Färgen kan variera från rödaktigt till vitt. Blomman är myrmekofil, dvs myror gillar fröna och bär iväg med dem så de sprids, fröna innehåller energirik olja och liknar till det yttre en liten insektslarv. Samma med t.ex. vitsippor. Heter på latin polygala - mycket mjölk - för att man trodde korna gav mer mjölk om de åt blomman. Tillhör ärtsläktet - inte lin.
till sist skörbjuggsört som växte i strandkanten där korna trampade lera. Det är en städsegrön kustväxt. Bladen har en egen kryddig smak till matlagning. Den innehåller mycket c-vitamin, grön året om, växer vid havsstränder, och hjälper mot skörbjugg.
del 3, det sista från pansarskjutfältet
Startar med en blomma känd av alla, liljekonvaljen. Tillhör familjen sparrisväxter, brer ut sig med både jordstam och frö, kan trivas mycket bra i trädgården. Som bekant giftig, mest irriterande för magen, men även hjärtrubbningar. Idisslare brukar undvika dem, men andra husdjur har blivit påverkade av gifterna.
Aklejan här är nog också kommen av dumpat trädgårdsavfall, som det lätt kan bli i ett skogsavsnitt nära villabebyggelsen. Aklejan är en perenn ranunkelväxt, men ofarlig för den som vill smaka. Införd av munkar för att smörja på skabb.
någon spirea, kanske kvastspirea, nog från trädgård också. Spireor är rosväxter.
rågvallmon är en sommarens färgprick i det gröna. Lysande intensivt röd. Producerar mängder med pollen attraktivt för insekter, bra för biodlare. Sädesfält kan se fantastiskt vackra ut fulla med denna vallmo, men kanske inte bonden gillar det.
rosmarinvide kan också ses i trädgårdar, har passande buskstorlek. Också måttligt rotsystem som inte förstör rör och husgrunder. En ursprunglig krypvideart i landet.
nog smörblomma med insekt
här råkade sommarvicker komma på återbesök
insekten igen
och till slut några skogsmyror
Sommar
Några fler bilder från pansarskjutfältet, tagna 28 Maj. Startar med midsommarblomster, för vi är ju snart där. Heter också skogsnäva, och tillhör ju (såklart) släktet näveväxter - geranium. Geranium sylvaticum, och sylva betyder just skog. Vanlig i hela landet, tvåkönade blommor, och skulle blomman vara riktigt liten är det nog en enkönad hanblomma, sällsynt.
och nästa blomma är sommarvicker, ganska vanlig, gillar öppen lite omrörd mark. Tillhör ärtväxterna som synes på de typiska bladen, bildar därför också fröbaljor.
sedan tror jag det är trädgårdsveronika, men den har inte riktigt öppnat sig i blommorna ännu, det ger osäkerhet
åkerviolen ser varken stor eller imponerande ut, men den reder sig ändå. Ej helt utslagen blomma på bilden, utslagen liknar den en liten pensé. Förekommer i hela landet, från den vildaste vildmark till odlingsområde och villakvarter. Korsningar med andra violarter är vanligt. Räknas i jordbruket som ogräs, och innehåller metylsalicytal, speciellt får som äter den blir dåliga. Hos människan kan den påverka huden, och har i folkmedicinen använts till att smörja på mjölkskorv hos barn.
fältsippan tillhör som andra sippor ranunkelväxter. Fridlyst, finns i södra halvan av landet. Finns normalt på torrbackar.
sen blir det lite insekter, här små spindelbarn, de var svårfotograferade och pyttesmå
denna insekt vet jag inget om, testade för första gången med Google bildsök, och fick fram en massa olika steklar, men tror inte att insekten på bilden är en stekel. Så det hjälpte inte alls. Men den lät sig sig fotograferas.
det var bilden under jag sökte med först, testade sen övre bilden, då kom det bara upp flugor, och en fluga är det inte.
Pansonic GX7 med Olympus 60mm
Tosteberga ängar 6 Maj - 3
Nu blir det blommor hela vägen, och på landskapsbilderna för en månad sedan var det ju hela fält med gullvivor. På första bilden vet jag inte säkert, har ingen specialist att fråga bredvid mig just nu, det krävs en titt på hela växten, plats, årstid av en kunnig person, men det liknar ängsbräsma litegrann, fanns stora ytor med dem, vackert. Som så ofta är det morgonbilder, denna bild klockan kvart i sju.
slån är bra för de som vill anlägga ogenomträngliga häckar och har gott om plats, t.ex. en större tomt gränsande mot betesmark. Det är en buske jag tycker är mycket vacker om våren, lyser lång väg. Tillhör häggsläktet och rossläktet.
en del vitsippor fanns ännu kvar då
men det som förvånade mig var orkidéerna, det var tidigt på året och de fanns i mängd vart jag än gick eller såg, en havsnära betesmark med mycket buskar och träd
ogödslad betesmark med örter, fina saker det!
vilka arter det är på orkidéerna, det har jag ingen aning om. För många år sedan, när jag var yngre och hade energin, hade jag en 70-80 olika orkidéer inomhus (många ute på sommarlov utomhus) varav en hel del rena arter, intressant att odla var och en efter dess ursprungliga växtplats, men ack så jobbigt.
det är vackert att vara i en sådan hage
fina färger tillsammans, naturliga buketter (får ej plockas!)
Panasonic 100-400 och Olympus EM1 (II)