Stefans bilder
Att svälja en spigg
En skäggdopping sväljer en spigg, inte ovanligt eller dramatiskt, men fågeln har en tålig matstrupe uppenbarligen. Skäggdoppingen har fått sitt namn efter tofsarna på huvudet som jag personligen tycker mer liknar lite långa polisonger. Spiggen är nog en storspigg, med ryggtaggar, en fisk där hanen bygger ett bo som honan skall godkänna, liksom att hans dans vid boet skall vara korrekt utförd. Själv har jag aldrig kunnat dansa, men har åtminstone byggt delar av boet.
Blandat från 3 Juli
Storkungarna i ett av bona på taket till byns gårdsbutik, 2 överlevde i år då det var hyfsat varmt och torrt efter att äggen kläckts. .
och lite på avstånd. Som synes en plattform, det behövs, då andra storkar försökte bygga på takåsen i närheten och det boet föll ihop på mitten när det var halvfärdigt.
Blommor från trädgården, björnbär
Rosa Mundi, vacker, tålig mot allt och sprider sig som kvickrot, det är bra
En av de sorter av mormorsrosor jag har, det är bra rosor, storvuxna buskrosor de också, tål allt, och deras rotskott flyttas från trädgård till trädgård generation efter generation i århundraden, kanske årtusenden. Doftar fantastiskt alla sorterna. Just denna växer under ett stort körsbärsträd (omgivit av dagliljor) och blir några meter hög upp i grenverket. Att det är körsbärsträd ser ni på den karaktäristiska tvärstrimmiga barken.
Sen till insektsvärlden, korsspindel
Denna ser intressant ut, sitter på min arm, bryr mig inte om om de biter, det är en broms (blinning), s.k. blindbroms eller Guldögonbroms (Chrysops relictus) vanlig i hela Europa. Hanarna är veganer (nektar), medan honorna är blodsugare för att äggen utvecklas bättre med mer proteiner i kosten.
Närsynt på Långa Bengtas udde
Gick för några dagar sedan en promenad (med hinderbana) i snårskogen på Långa Bengtas udde, 300 meter enkel väg, hade endast ett makroobjektiv på kameran, och detta är vad jag fann i fotoväg.
Först en helt naturlig installation, ett riktigt konstverk
Mossan i den lilla världen, som är så fascinerande
Mönsterlekar
de bilderna blir bäst i litet format, eller lite på håll
en skrämmande figur dök upp
tja.....struktur?
svampar var det jag letade efter, men det fanns väldigt lite av den varan
ganska mörkt bak stubbar, svampen under är som en jäst deg där man lakat ur allt utom glutenskelettet
sen in i skogens spindelvävsmystik
som neuroner sträckande sig mot himlen, eller vända ögonen inåt - det mesta tomt?
fotografera inte rakt in i solen? jo, det gör jag ofta.
Tallskogen
Fler bilder från den planterade tallskog där spillkråkan m.m. fotograferades, nu handlar det som fanns på marken. Först själva skogen
Inga mattor av bärris som i norr, här är det gräs, örter och buskar. Som t.ex. det här storvuxna exemplaret av backsippa, växande på det som en gång var en sanddyn.
och på lite närmare håll
sen baggar på en blöt ros, baggen är mörkstrimmig blombock (som det fanns märkvärdigt lite information om)
Åkervädd är en flerårig ört, vanlig i södra Sverige. På den sitter en kamgräsfjäril
samma, men med blombockar
Ängskovallen på bilden under är vanlig i hela landet, gillar magra skogar.
till sist bergkorsörten, en ganska kal växt i södra landet som föredrar sandiga skogar.
Fåglar i tallskogen
Utanför Gualöv (20 minuter från Kristianstad) har det för länge sedan planterats tall mot sandflykten, det har blivit en fin tallskog, mest platt, men även med överväxta dyner. Var där (3 Juli) egentligen för att se på växtligheten (kommer senare), men fann även fåglar. Först en profil som var hona av rödstjärt
Sedan en hackspett som direkt liknar en större hackspett, men den har även inslag av mellanspett i dräkten, men får väl räknas som större hackspett?
Här kryper en figur uppe i grenverket, en typisk trädkrypere
långt där borta en figur med svart rock
Se där! En spillkråka minsann, en vuxen hona