Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

Blandat från 3 Juli

Storkungarna i ett av bona på taket till byns gårdsbutik, 2 överlevde i år då det var hyfsat varmt och torrt efter att äggen kläckts.                                                                              .

och lite på avstånd. Som synes en plattform, det behövs, då andra storkar försökte bygga på takåsen i närheten och det boet föll ihop på mitten när det var halvfärdigt. 

Blommor från trädgården, björnbär

Rosa Mundi, vacker, tålig mot allt och sprider sig som kvickrot, det är bra

En av de sorter av mormorsrosor jag har, det är bra rosor, storvuxna buskrosor de också, tål allt, och deras rotskott flyttas från trädgård till trädgård generation efter generation i århundraden, kanske årtusenden. Doftar fantastiskt alla sorterna. Just denna växer under ett stort körsbärsträd (omgivit av dagliljor) och blir några meter hög upp i grenverket. Att det är körsbärsträd ser ni på den karaktäristiska tvärstrimmiga barken. 

Sen till insektsvärlden, korsspindel

Denna ser intressant ut, sitter på min arm, bryr mig inte om om de biter, det är en broms (blinning), s.k. blindbroms eller Guldögonbroms (Chrysops relictus) vanlig i hela Europa. Hanarna är veganer (nektar), medan honorna är blodsugare för att äggen utvecklas bättre med mer proteiner i kosten. 

Inlagt 2021-10-23 16:05 | Läst 1048 ggr. | Permalink
Spännande bilder både på stork och insekter. Den där korsspindeln gör verkligen ordentlig akrobatik!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Vibybo 2021-10-23 16:26
Tack Bjarne, när det gäller fysikens lagar under akrobatik - då har storleken verkligen betydelse!
Så kul att få se storkungar. Jag har ju bara sett vuxna storkar på försommaren och har varit lite sugen att åka ner till Flyinge mitt i sommaren för att se ungarna. De behöver en plattform att bygga på, det kan man förstå. Så ilsket gröna ögon den har, bromsen.
Hälsningar Lena
Svar från Vibybo 2021-10-24 10:45
Tack Lena, de kläcks ju tidigt storkungarna. Ibland slår vädret tillbaka med kyla nära noll, blåst och regn, då går det illa, det är väl det som bestämmer nordgränsen. Jag är helt fascinerad av de fina bromsarna, men inte när de biter mellan skulderbladen, läste någonstans att Linné gav dem sitt latinska namn för de vara svåra att ta död på.
Hej Stefan - det var en meget fin blanding, som du viser os her.
Det er dejligt at se og høre, at storkene har klaret sig godt. Men macro fotografierne af bremserne er utrolige.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Vibybo 2021-10-24 10:47
Hej Erik! Tack ska du ha, storkar har sitt nordliga område här, sen blir det för kallt för ungarna. Bromsen såg fascinerande elak ut, måste bara ta en bild.
Mycket snyggt här. Storkarna, spindeln o bromsen. Fin ros också, vi hade någon liknade som var väldigt snygg och såg ut som en polkagris
Svar från Vibybo 2021-10-24 10:50
Tack så mycket Peter, har förstått att det finns mer än en sorts polkarandig ros, men just Rosa Mundi är väldigt tacksam. Har en annan sort hemma, men det är en kräsen rackare, inte mycket att ha. Bromsens ögon fastnade jag för när den landade på mig.
Trevliga rutor men bromsarna står inte högt på min kompislista..
HaD/Gunte..
Svar från Vibybo 2021-10-24 10:52
Tack Gunte, bara de inte biter mellan skulderbladen, eller anfaller som ett svart moln (om man kommer nära en flock skogsren en varm dag) så är de helt o.k.