Stefans bilder
Strandlandskap
Åhus strand för någon dag sedan. Det hade blåst och malt på länge österifrån, så jag förväntade mig högt vattenstånd, men det var extremt lågt, jag förstod inte det riktigt, men det gör ju inget. Just vid vattenkanten hade ingen snö lagt sig, den väntade tills den nådde skogen.
Startar svartvitt, det passade bäst. och så här såg det ut i färg.Här syns det låga vattenståndet. Normalt går det till där sanden blir ljus, sanddynen till vänster.Denne likasinnade man hade en teori: Vattnet hade pressats ut genom Öresund, därför stod det så lågt idag. Det lär vettigt i mina öron.
Strukturer
Strukturer, mönster, färger. Plötsligt bara finns det där, bara att ta upp kameran. Dessa strukturer fann jag på stranden nyligen.
Ekorren
En ny bildserie; nu en ekorre. Den är visserligen inte en fågel, men kan hoppa bra. Också tagit dessa bilder i skogen för en vecka sedan. Jag har ju haft en ekorrfamilj här hemma, men en granne uttryckte sina åsikter om ekorrar, och sedan försvann alla korrarna. Om det var av mänsklig hand, eller de flyttade vet jag ej, men en av dem led efter att fått armen amputerad i en fälla. Jag är lite misstänksam mot människor som är grymma mot djur, för steget vidare är kort, mycket kort. Denna kurre i skogen såg välmående ut, och var säkert van vid människor. För övrigt: Ekorrar äter inte fågelungar eller ägg.
Ett hopp. Se hur framsidan breds ut undertill, det ger bättre bärighet.
Större hackspett
En stannfågel som lever allmänt utspridd; inte bara i landet, utan från Europa till Ochotska havet. På bilderna är det en och samma individ; en hanne (röd fläck i nacken). Den har sitt revir i ett klibbalskärr, där den också är fotograferad. Själv upplever jag dem som mindre skygga då de serveras mat på vintern. Nötbehållaren i trädgården är en favorit. Året om går det att lokalisera hackspett genom näbbens trumvirvel på trädstammen, och i häckningstider kan de ha många högljudda rop, speciellt om flera par har revir intill varandra.
Nötväckan
Sitta europaea med fint namn. Stannfågel som kilar upp och ner för trädstammen som den vill. Har sitt fasta revir där den gömmer jordnötterna jag gav den i skogen. Flyger iväg sådär 50 meter, kilar in nöten i en springa, sedan samma om igen. Minns nästan alla nötter genast, men har glömt många mot slutet av vintern. Men det gör inget, den gömmer inom en begränsad radie på favoritställen, så den vet ändå var den skall leta. Vid vårhäckningen är den högljudd, det går knappast att missa om det finns en nötväcka i skogen. Av färgerna att döma, är det möjligen både hane och hona på bilderna.