Stefans bilder
Och nu - svartvit makro.
Går det med svartvit makro? Det får ju naturligtvis betraktaren avgöra. Men jag tyckte det var värt ett nytt försök. Så samma bilder igen, men nu mer enfärgat.
Startar med två löv Livets ådror GetingenFlugan, här liknar jag känslan av blank metall, terminatorfluga?Nästa flugai förstoring. Förstora gärna hemma.
Flugor och getingar
Nu har insekterna haft sin topp och börjat minska igen. Tog några bilder först.
Först en harkrank, sitter på en målad vägg. På skånska långben, på småländska skrangelben, latin Tipulodea. Flyger illa och krokigt, går lätt sönder. Äter inget, dör ung. Har en för mig okänd, lite märklig anatomi. Vad är det som ser ut som 2 instuckna nålar i ryggslutet? Är ryggsköldens innehåll muskler eller körtlar? 2 små spröt i nosen är infällda, annars spretar de ju ganska mycket. Deras larver kan göra skada med att på våren äta upp gräsmatterötter, sedan kommer kråkfåglar, sliter upp gräset och tar larverna. // Efter att ha läst på, är de infällda spröten maxillära palper (säger mig inget) och jag kan få väldigt detaljerad information om delarnas namn, men inget om funktionen.
En blomsterflugaGeting som sitter mitt i plommonsylten då någon vänlig fågel öppnat frukten. Framifrån. Den har ett vackert mönster, getingen. Det finns ett otal arter, men jag benämner denna "vanlig geting". Det känns bra. Så en grön fluga på ett plommon som legat lite längre. Möjligen heter flugan Lucilia, det låter fint. Ser på vingen och tänker mig följande: Den kläcktes fuktig, fällde ut vingen, och så torkade den i denna fasta position. Praktiskt och bra. Men jag vet ju inte, om det är riktigt. En annan flugvariant som också uppskattar kombinationen sol och frukt. Förstora gärna och studera huvudet. Grön metallik på ljust gulgrönt. Men jag tror inte färgerna skär sig.Och nu, sett från andra sidan.
Amiralen kommer vid samma tid varje år
Amiralen, Vanessa atalanta, kommer till trädgården varje sensommar. Det är ingen tillfällighet, det sammanfaller exakt med när de sötaste plommonen börjar falla till marken. De suger i sig det godaste, och trivs väldigt. Har i år varit ovanligt många. På morgonen flyger de upp på de vita vindskivorna och får värme, sedan är de i gång. Avslutar på kvällen med vindskivorna åt väster.
De flesta är nog födda i närheten, deras föräldrar lade ägg på nässlor. Men många har kommit flygande söderifrån också. Klarar endast frostfria vintrar.
Här vilar en på plommonträdets stam. Väldigt vackert mönster på hopfällda vingar, väl överensstämmande med stammen. Bra kamouflage. Här passar jag på när den klipper med vingarna ett ögonblick.Samma i svartvit, även här ser man att strukturen på mönstret i vingarnas undersida går väl ihop med underlaget. Solar sig, hämtar kraft och energi.Hallon går också fint att vila sig på. En färgrik bild i svartvitt.PausLiknar visset löv också i viss mån.Sitter mätt på ett vinbärsblad under plommonträdet.Och samma på närmare håll. Vingen veckad som en solfjäder. Antennen varannan svart, varannan vit. Tycker namnet på bokmål, sommerfugl, egentligen är bättre än fjäril. Men det var det om det. Gå ut och förundras.
Fåglar dyker upp plötsligt
Var ute i trädgården och försökte ta bilder på amiralfjärilar med mitt 90mm makro.
Plötsligt, när jag tittar upp, sitter där en liten sångare tvärs över rabatten. Blir ju ingen närbild med 90mm direkt. Men lika bra att ta en bild.och se, det gick fint att förstora.Riktigt skarpt, tycker jag. Fast optik är bäst. Kan vara törnsångare. De har häckat i en buske intill, där jag låtit naturen ha sin gång i sommar. Sen ville jag ha en ännu närmare bild, och går in och byter till 150-600mm. Men då är pippin borta, så klart. När jag ändå har objektivet på, ser jag mig om. Rakt upp flyger tranor, lätta att spana in. De är ju stora och låter mycket. Lite soldis, gjorde om bilden till svartvit, för det var det ju närapå ändå. Skärpte upp så gott det nu gick. Sedan ser jag på marken, där sitter en unge till sädesärla. Den behöver äta upp sig. Låter en del äpplen ligga så fåglar och insekter får sitt. Och sedan, längst uppe i min 8 meter höga jasmin, hör jag en grönfink. Den spanar en kort stund. Det går ju i svartvitt också, men inte lika bra.
Sådant som finns på träd
Nu blir det frukt och löv i nämnd ordning, lite ordning är trevligt, åtminstone ibland.
Det går ju mot höst nu, och saker händer på träden. Deras frukt mognar, och sedan tar de tillvara näringen ur löven före de faller. De flesta löv ändrar då färg, en del dramatiskt. Något år minns jag en morgon då jag cyklade till jobbet, att allt plötsligt var stenfrusit direkt i sensommaren. Gröna löv föll i drivor frusna ned, och töade inte förrän i April nästa år. Men det var länge sen nu. 20 år eller så.
Först ett Ingrid-Marie, som träffas av dagens första energitillskott. Varje foton ett energikvanta av absolut ren energi. Det sägs att vissa människor i ett absolut mörkt rum kan registrera enskilda fotoner, med andra ord se en elementarpartikel. Inte illa.Ett okänt plommonen annan plommonsort jag glömt namnet på, det är sena sorter. Förr kunde jag köpa alla tänkbara ympkvistar för 4 kr st, men det är förbi sen länge. Utveckling. Men attan så goda har dom varit, de här plommonsorterna. De senare sorterna är ofta lite större, sötare. Och så över till bladavdelningen, här ett helt vanligt höstblad.Före solen torkat bort daggen.Och ett grön blad mitt i alltsammans, mullbär tror jag. Detta blad ser lite olika ut med ljus - skugga. Något/någon har haft sin väg här.Ett litet körsbärsblad, med bara lite ljus på.Samma blad nära i fullt ljusoch samma igen, mot sol och himmel, fullt ljus. Det är skillnad,det.