Stefans bilder

Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

665 - oerhört odramatiskt ofärgat område

Funderade på det här med bilder, och har alltmer börjat uppskatta vardagsbilderna har jag märkt. Så jag tog mod till mig, skall minsann våga jag också. Så jag gick just en liten hälsorunda i byn, lite snö i luften och mycket behagliga minus 4 och lätt vind, rena värmeböljan jämfört med i förrgår. I fickan låg kameran, min Huawei mobil med svartvitsensor, det blir JPEG bilder med den. Tog bilder längs med vägen, och enda bildbehandlingen är att jag krympt bildstorlekan, annars är det direkt ur kameran. Som vanligt fotograferar jag tämligen planlöst hejvilt.    

   Här kommer jag ut på gatan, där framme finns en brevlåda till att skicka iväg sin post.      Sen in på gångvägen       Det finns många öppna områden i byn, och nere till vänster mitt finger, objektivet sitter ända ut i hörnan av mobilen, och uppenbarligen har jag svårt att lära mig det.      En del med lekplats       Där framme bor en f.d. arbetskamrat         Några lite nyare hus       Här byggs det bostadsrätter, markplan       Återvinning har vi       och en idrottsförening, d.v.s. fotboll.      Fint underlag att gå på      Bokbussen och förskolan       Pulkabacken min farbror lagt upp, och mina barn åkte pulka på för många år sedan      Här fanns en riktigt bra livsmedelsaffär med enastående charkdisk. Den byggdes om till hyreslägenheter.      Ett helt vanligt hus. Till höger om det en större odlingslott där den förre ägaren varje år hade ett stort land med penséer, ibland blommade de i December, det var fint att se när jag cyklade till jobbet.       Min vän veterinärens hus       och nu är jag nästan hemma.   

Postat 2018-03-02 10:31 | Läst 2275 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

622 - om hur kor kan tillbringa en sommarmorgon

Eftersom jag så ofta finner mina motiv på de platser där korna betar sommartid, så får jag en viss inblick i deras liv, har för övrigt växt upp i deras omedelbara närhet också, det var så på landet i min barndom, där fanns kor, och jag gick bland dem. Det kan bli många fler sommarmorgnar hos korna, för jag har i ett antal månader haft en ny märklig åkomma, att varannan natt inte kunna sova, kombinerat med lite feber, svår muskelvärk och lätt skenande cirkulation, de sistnämnda kan tabletter bota, men inte sömnen. Enda lösningen är att utnyttja denna tid, ska försöka göra det framöver på ett planerat sätt, annars är det väldigt trist. I dag har dagen varit samtal samt firmwareuppgraderingar och allmän kameraöversyn, det blir ganska mosigt i huvudet efter sömnlöshet. Men åter till korna, har här fotograferat ett förlopp som borde intressera alla kovänner, en händelse jag sett morgon efter morgon. Har bara sett den förekomma där det finns kalvar i en flock, men att andra kor kan göra dessa sällskap. Just när solstrålarna bryter över horisonten kan en flock betesdjur makligt resa sig och se sig omkring, medan ko-kalv flocken kan bete sig radikalt annorlunda.    

   De första solstrålarna sveper över ett löst sammanhållet sällskap, just uppstigna.        Han har full koll på damerna.        De första börjar röra på sig.        En viss oro i leden när de försöker samlas och i samma riktning också.       Sedan en kort fri jogging.       Här är riktning och bana klar, hela flocken ökar farten        snart maxfart, det går fram och tillbaka vid stranden, kan höra dånet av klövar och se gyttja fara.       Se där! Fullt språng i morgonrusningen, fulla av energi springer de in den nya dagen.        svansarna reses mer, öronen lite bakåt, tarmen kan ibland tömmas. Det går som fortast, ljudet av klövarnas dån och energin är imponerande, de är väldigt vaksamma mot mig. Sedan saktas det ner i samlad tropp mot startplatsen där de ställer sig och betar - kolugnt. Som om ingenting hänt, och allt andas frid igen.  Stod förresten en dimmig gryning en bit från ett gäng Aberdeen angus kor med kalv, som tur var andra sidan stängslet. Det var alldeles tyst i dimman, plötsligt startar klövdånet på håll, kommer mot mig och där på nära håll materialiseras de ur dimman, klövdån, gytttjan flyger - står still andra sidan stängslet, vaksamma och stirrar, andedräkten står som moln ur mularna, och de liknar i beteende på pricken och utseende likt de afrikanska bufflar jag sett på TV. Sedan är de strax lugna igen, dagens bete startar.   

Postat 2018-01-22 14:38 | Läst 2459 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

3

Den 24 Oktober på ängarna, som nu är under vatten. Det var en dag med gråmulet betongljus, kalla vindar och väldigt mycket fåglar. 300 meter bort hade färgerna börjat övergå i gråskala, och små fåglar på marken var svåra att se. Men jag svingade kameran, bilder blev det, har försökt framkalla dem försiktigt och inte ta bort gråljuset för mycket, utan behålla stämningen med magiskt mycket fåglar. Detaljerade bilder under dessa förhållanden är inte möjliga, så när fåglarna kommer man inte, det blir mer stämningsbilder.    

   Gässen drar runt i mängd, här är ett litet utsnitt.      Ibland i formation       Här gick att gå med stövlar, längre fram i kanten av vattnet sitter fåglarna, omöjliga att se.      Tofsviporna var först på plats, kanske 500? vem vet.      Sedan kom myrsnäpporna       sådär 500 till 1000 i timmen.     Underbart var det att se dem      bara ljudet som fyllde rymden.....       fler och fler       Inget problem att stå i timmar, tiden försvinner.    

Postat 2017-11-01 11:21 | Läst 664 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Först om njutningen av fågelfoto, sedan spindelbilder.

Det kan ju verka som en ologisk blandning, men jag har mängder med bilder från de 2 senaste dagarna, det kommer att ta tid att framkalla och reducera, så jag fyller på med bilder från lagret i stället (29 Augusti). Men nu om fågelfoto - (har kommit i form genom en tredje sorts antibiotika som slutligen tog, och har t.o.m. kunnat cykla kraftfullt i motvind, det var längesen det!) - cyklade ut på ängarna utanför byn nu i 2 dagar och har med täta stövlar i den lätt översvämmade våtmarken ställt mig ute i markerna och bara njutit. Det har varit kall! snålblåst, mulet något hemskt och lite ljus, ibland stänk. Där har jag stått i den milsvida utsikten med platt land och vatten och bara känt mig lycklig. I går sträckte mängder med gäss, vipor, stora flockar bläsänder och mycket jag inte såg vad det var. Dessutom fanns framför mig ett par ägretthägrar samt ett par havsörnar. Nu är det inte så där lätt att komma nära fågel där jag går, stora avstånd med helt fri sikt, inga som helst gömslen eller matningar, så jag får stå fullt synlig på ett fält och promenadfotografera på fri hand allt som råkar ske och möjligen passera på rätt avstånd. Det mörka lätt disiga vädret gör det inte lättare. Men det gör inget, för det är fantastiskt att bara vara där, allt liv och rörelse, alla ljud. I dag var det helt tomt där jag stod i går, ställde mig i stället i närheten av en jättepöl på ett tomt fält, och oj vilken upplevelse! Det var precis som i April förutom det mörka vädret: fåglar precis över allt, hela luften fullständigt vibrerade av alla ljud och liv. I pölen stod uppskattningsvis minst 500 vipor när alla landat, och lika många myrsnäppor (en passerande fågelskådare sa det) tror jag. Sedan landade ungefär 500-1000 myrsnäppor i timmen de 2 timmar jag stod i vattnet och såg på. Fåglarna var ett par hundra meter bort, de som satt still såg jag inte för blotta ögat, kikade i kameran, men de som flög syntes ju tydligt. En stor starflock höll till bakom mig, ägretthägrarna skymtade långt bort vid sjön, och på himlen flög gäss i ett sällan skådat antal. Vid ett tillfälle skrämdes de upp i ett parti av sjön (örn?) och flocken som lyfte färgade ett avsnitt av himlen svart innan de spred ut sig. Det var dagens upplevelse.  

   Korsspindel snett bakifrån      och mitt på kroppens mönster.      Denna var förskräckligt liten och till synes genomskinlig      en annan minispindel        och en tredje.       Gillar plommon      det gör getingen också.      Sen korsspindel igen.       

Postat 2017-10-24 15:45 | Läst 2852 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Färggranna förföriska fåglar från fjärran

Helsingborgs djur och lekpark är föga känt över landet, ett ganska litet eller lättöverskådligt område. Där finns mest fåglar, små keldjur att klappa, samt lekanläggning. Även ett litet tropikarium.  Alltsammans lagom  stort så barnen inte tröttnar, och föräldrarna orkar med resten av dagen. Fåglarna är i både burar och voljärer, keldjuren kan barnen gå in till. De enda som går fritt är, liksom i Ystads djurpark, dvärgsilkesaporna som springer fritt i områdets träd. Och besökarna förstås.  Bilderna tagna 27 Juli.    

  Ett ofattbart vackert par   synd de inte kan leva i våra skogar       men vad hette denna?      minns inte namnet på alla      Flamingo med nässlor      rosenkakadua      kakaduor har respektingivande klor      för att inte tala om näbben       skarp blick - så håll inte inte i burens nät och stå och där och dröm, då kan man få en riktig överraskning kan kan jag lova       en parakit?       Kookaburran - Australiens nationalfågel enligt en del.    

Postat 2017-10-19 13:44 | Läst 1697 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
Föregående 1 ... 3 4 5 ... 13 Nästa