Stefans bilder
Idag
Idag gick jag också lite utanför min bekvämlighetszon, tog bilder jag inte brukar ta.
Idag var vädret dis med en grad varmt på termometern, men fingrarna blev värkande ispinnar när de höll kameran.
Trött, blött, dött, mörkt och en liten söt höna!
Så har jag då kommit ut idag med cykeln, ända till kanten av byn, det är nog en hel km. Där finns en skogsdunge, inte mycket, men lite lä i blåsten. 6 grader varmt, nermulet och naturen synbarligen befriad från liv. Men i trädgårdarna finns fågelmat och fåglar.
Här slutar byn, som synes på den ljusa himlen är där öppet vatten där bakom; det är sjön. Underlaget just här är en blandning av ler och sandjord; stövlar anbefalles.Skogsdungen och en djurstig. Av stig och spår att döma finns här mer vilt än jag anat; de är skygga. Den gröna mossan (husmossa?) är den enda färgklicken, nästan bisarrt grönt i verklighetens beiga fuktiga kyla. En traktorstig; lite ved tas nog ut ibland. I nedankant syns den andra färgklicken, komplementfärgen till det gröna; orange spån och snittytor från klibbalen. Hemma väntar en av fasanerna som uppskattar min lite risiga (läs: djurvänliga) trädgård. Hönorna gömmer sig i risbuskarna, och passar väl in där. Ska de över gräsmattan är det fullt språng som gäller. Hon kikar misstänksamtmen lägger sig ner.Det är vackra fåglarsom pickar lite frö sparvarna missat.HögISObilder, 3-glas, skitiga rutor, men det gick ganska bra ändå att ta bilder märkligt nog. Nu har hon tröttnat på uppvaktningen och går.
Från stranden del 1 av 2
Mer lagerbilder, nu från vintern, men utan något som frusit. Det var en strandpromenad där fåglarna var långt borta, så blicken vändes mot andra motiv, det som fanns runt omkring helt enkelt. Inget häpnadsväckande, men det får duga.
Ute har det just börjat snöa, ska försöka ta ett varv runt huset och se hur det känns.
Sista veckan i Oktober 2016
Då var jag ute på promenad med en vän, ner mot havet, över betesängarna. Han har varit artinventerare på växter, och är en sann vän och tillgång. Vädret var mittemellan, humöret gott. Ned till vattnet, upp till bilen, en enkel väg att gå. Naturligtvis strök jag genom "säkra" lokaler för fåglar som kungsfågel, större hackspett, trädkrypare m.m. Men det hade jag inte mycket för, en del dagar är som om det vanliga fågellivet evakuerats.
Men nära bilen fanns denna lilla vän, som ännu inte rest. Som synes på bladen, är hassel en vanlig växt här. Fågeln skulle kunna vara en lövsångare. Halvvägs till havet stod en stor (för att vara denna art) solitär getapel, ett sällsynt vackert exemplar. Där var havet, genom buskarna skymtade denna häger, de brukar se mig och flyga iväg en bra stund innan jag ser dem. Således är det en ovanlig en, som satt i 3 sekunder och därmed kunde avbildas. Men fåglar utmed havet såg jag inga, vi gick längs med stranden, och jag spanade in i nötbuskarna in mot land med koncentrerad blick inriktad på möjliga hämplingar. Då, utan att den ringt mig och meddelat sin ankomst i förväg, kom plötsligt denna utifrån havet, och jag kunde inte se den förrän den passerat rakt över huvudet. Överraskning, minsann, men jag fick iväg 2 bilder. En örn är det med all säkerhet, och havsörn patrullerar området, det kan vara en sådan. De brukar vara måttligt skygga. Snygga klor åtminstone. Hej och adjö! säger örnen. Innan vi nådde bilen snurrade en glada över ängen. Sen bar det hemåt.
Soluppgång del 2
Detta är nog de sista solbilderna i mitt lager jag sparat inför vintertröttheten. Och lagret är snart färdigframkallat. När jag ser på datumen ser jag nu i efterhand, att dessa bilderna är tagna i slutet av Oktober. Något att drömma om, det är grått utanför och ont om fåglar. Denna morgon gick jag som vanligt ut för att fylla på fröautomaten, då satt sparvhöken 10 meter bort och såg på. När jag sedan såg upp en gång till, och gav den en intresserad blick, då flög den omedelbart.
Nåväl, åter till Oktobersolens gradvisa uppgång.
Lite uppmjukat först, gäller att variera sig. Stillsamma vågor Gyllene sandLjuset når ilandflutet sjögräsUtseendet förändras ständigtpå min favoritdel av stranden