Stefans bilder
978 - På galgbacken
Vårpromenad en lördag morgon på traktens gamla galgbacke, belägen i Fjälkinge. Området är nära staden men verkar orört och obesökt, därmed intressant. Inga vägar passerar igenom, det brukar ju vara bra för viltet. Det var något kylslaget i snålblåsten, men utsikten var fin där backen började.
Längst ned på bilden syns hur jordförbättrarna (vildsvinen) sköter området. Backsippor växte där, hukade sig i vinden
De allra första för året
Fanns en del andra växter också, av det mindre slaget, som prickar i gräset
Ovan vårfryle (som också är ett vackert inslag i min gräsmatta), samt under nagelört.
Uppe på backen fanns ett slätare litet jordområde med två fyrkanter markerade av stående stenar. Kanske kopplat till backens forna användningsområde? I övrigt var där stenigt där uppe, med urberg i dagen. Även stora stenblock, bilden under.
Myrstackarna hade vaknat, de var samlade i en helt rund kaka med 20 cm diameter
Övriga växter av intresse
Ovan och under: slånlav
Ovan en mossa jag inte kan identifiera, under vårspärgel, en nejlikeväxt. Min växtkunnige vän som var med på promenaden kunde ge mig alla namn, utom mossan.
Fåglar fanns där, svarthättehanen såg och hörde jag, men den var för snabb. Stjärtmesen var där helt perfekt nära, men då fumlade jag med kameran. Dock fastnade följande på sensorn:
Första nötväckan jag hört och sett i år, den är ju inte direkt diskret nu på våren.
Gransångaren smög bland tuvor och snår, men till sist flög den upp på en gren
Det var allt. Samtliga bilder tagna med Panasonic motsvarande 800mm, utom landskapsbilderna som togs med normalzoomen. Alla bilder är obeskurna.
873 - insekter, insekter och....insekter.
Sommarhuset var omgivet av blomsterängar, och den minst ansträngande fotograferingen var att ta på sig ett par gummistövlar och gå 50 meter från dörren med kameran i hand. Sandaler utan strumpor går också bra, då gör det inget att fötterna blir blöta. Och rubriken? nu har jag endast insektsbilder kvar, de kommer efterhand.
Vet ej riktigt vad de flesta har för namn, de flesta insekterna där uppe var inte alls samma som här hemma. På bilden härunder ser en myra och en fjäril på varandra.
Den som är liten får gömma sig
Triss i fjärilar
Liknar blåvingar, men....
749
Så blir det nu de sista bilderna från en av Norrlands minsta orter - Veniksel. Min blick är nu vänd nedåt, det blir marken som avbildas. Som vanligt har jag sökt detaljer, något som fångar mitt öga och sinnet. Och organismer jag gillar, lavar t.ex.
Det är bara så vackert alltsammans, det öppna, riset och allt som är där. Denna skogen är 100 år gammal, det brann då nämligen. Sagolik skönhet i skogen, så tyst, så rent. Mossor och nu kommer jag till ämnet - lavarna. Det finns ett antal arter bägarlav. En härlig liten värld där min fantasi får flyga fritt. Här växer lavarna i ring på gnejs tror jag. Det är algen i dem som står för mesta energiinsamlingen, medan svampen parasiterar på algerna, men bygger upp strukturen, kroppen. Stenar som dessa faller jag pladask för. Känns som ursprunglig skönhet. Röda lavar är min favorit. Tror det är svampens energilager, fettrikt, som gör laven röd istället för grön. Det är i vart fall ett tecken på att den lever i yppersta välmåga, annars försvinner färgen efter hand.
737
Nu blir det lite högst blandat, några av de bilder jag tagit de sista dagarna, högst aktuellt. Utvalt lite kors och tvärs i högen.
Startar med en vild ros, doftar fint. Sen hem i trädgården, en kryddoftande vit pion en liten kornvallmo, tål att ses på även om folk räknar dem som ogräs, och så får de stå hemma detta här under, kan ni gissa? Det är en blomma, ganska vanlig, men inte vid denna årstiden. Julrosens ( RÄTTELSE - julstjärna heter det säger frun, säljs till jul) blomma, så liten. Sedan brer getramsen ut sig i rabatterna, de här får mumsa på den bäst de vill, de gör jobbet fint och nu får vegetationen under plötsligt sol igen. Denne lille krabat sprang iväg över vattenkannan och sen satte jag upp en holk här för ett par veckor sedan, och redan har en Doris byggt ovanpå den, samt lagt sig. Vi får hålla tummarna att de lyckas med häckningen i år. Hämplingungarna är utflugna, byggde i buxbombusken Denna tärna tog en fisk snabbt och tveklöst, men är det fisktärna? Sedan hade det kläckts en ny omgång trollsländor, de verkar turas om arterna att komma i omgångar. Denna gång var det bruna med gröna ögon. Kan inte artbestämma. Men fördelen med denna art är att de plötsligt någon gång kan stå still ett par sekunder, Och då gäller det att vara kvick. 9-punkters autofokus 1/640 sek här 1/2000 sek som fryser vingarna Till sist en blöt liten en med mat till ungarna. Med tanke på att detta var e.m och långvarig torka, så måste den funnit larverna i vattenbrynet. Vet inte vad det ser ut som denna tufs, vilken sångare det är , lövsångare?????
720
Lite hemmavid bilder, inget speciellt. Det tycker jag om att ta, bilder hemmavid på något som ser fint eller intressant ut. Det är allt för mig i fotoväg. Börjar bli trött på alla fototidningar, har läst mängder, alla dessa superfantastiska bilder, det blir bara för mycket till sist. Så här kommer helt vanliga bilder.
Frun där hon trivs Sen tar jag bilder med mobilens svartvit sensor ibland, spännande. Det blir bäst på människor, detta är ett ganska utmanande motiv, men det blev användbart. och här - det är vägar jag älskar att gå på, speciellt nu med alla småfåglar och näktergalar som ger full hals alla på en gång. gullrips - ribes aureum Myosotis scorpioides - förgät mig ej