Stefans bilder
2
Från 6 Oktober, känns avlägset nu när löven rasslar ner, 5 grader kallt i natt och mycket avvikande väder. Har bott här i 37 år och aldrig sett högt vattenstånd på hösten, men nu är det väldigt högt, staden här ligger ju under havsnivå. Sjön har stigit till nivåer som endast ses normalt på våren då snösmältning och regn får hela Småländska höglandet att tömma sig i sjön här. Stadens styrande fortsätter bygga i sankmarkerna och jag kliar mig i huvudet. Men nu över till bilderna, trollsländor.
Värmer sig på ett blad porträtt en face eller vilande helikopter mer morgonvärme platt ansikte och hängiga ögon, så kan man känna sig på morgonen här syns kamouflaget tydligt, de kan vara svåra att upptäcka motor och kontrollenhet till sist smög en pytteliten fluga in.
Trollsländor - och lite till från 9 Oktober
Det var fortfarande ganska varmt när bilderna togs, så trollsländorna var i farten. Inte så mycket fåglar, landskapet inspirerade inte så värst, så det fick bli insekter. Har f.ö. denna dag varit i Lund, stadsparken, men inte sett Bobs fåglar. Matade änder i stället med minsta barnbarnet, det tog hela uppmärksamheten. Resten av tiden blev i restaurangen och lekparken, får bli fåglar och ekorrar en annan gång. Men nu över till trollsländor m.m.
Tycker om att stå och se på denna del av dammen, på våren är här mycket småfisk också. De varma färgerna hade börjat komma. En riktigt röd mindre röd På ett par meters håll är de väl kamouflerade, svåra att se. 400 mm objektivet, f 11, går fint till insekter. En svart en Det är en fenomenal konstruktion Både stor och vacker
Några höstpromenadbilder
Från 18-19 Oktober, inte så länge sedan, och inga komplicerade/avancerade bilder. Alla framkallade i Silkypix Developer Studio 8. De första 4 bilderna tagna med billig utrustning - Panasonic GX1 samt Sigma 19mm - således helt befriat från bildstabilisering.
Som lockande stigar ska se ut, slingrande med äventyr bak hörnet. Något större äventyr fanns inte, som tur var, men trevligt att se på. Jag reflekterade över en bit av himlen och hade stövlar på så jag slapp bli blöt av daggen. Sedan hem i trädgården. De äpplen som inte äts upp eller blir mos, återgår till naturen. Kan inte lagra någonstans, antingen lockar det in möss som förstör för mycket pengar i förrådet, inte i skjul för då springer mössen runt bland äpplena och lämnar vidriga visitkort överallt. Detta är Dronning Louise. Golden Delicious i regn, ganska hårda ännu, men goda. Löv av Transparent Blanche. Under ett Belle de Boscop hade denne figuren funnit skydd för regnet. Tagit med blixtrande extra ljus. Päronlöv, Pyrus pyrifolia. Ett regnvått höstlöv på trädgårdsstolen, ett sant hösttecken, Boscoplöv är det.
Först om njutningen av fågelfoto, sedan spindelbilder.
Det kan ju verka som en ologisk blandning, men jag har mängder med bilder från de 2 senaste dagarna, det kommer att ta tid att framkalla och reducera, så jag fyller på med bilder från lagret i stället (29 Augusti). Men nu om fågelfoto - (har kommit i form genom en tredje sorts antibiotika som slutligen tog, och har t.o.m. kunnat cykla kraftfullt i motvind, det var längesen det!) - cyklade ut på ängarna utanför byn nu i 2 dagar och har med täta stövlar i den lätt översvämmade våtmarken ställt mig ute i markerna och bara njutit. Det har varit kall! snålblåst, mulet något hemskt och lite ljus, ibland stänk. Där har jag stått i den milsvida utsikten med platt land och vatten och bara känt mig lycklig. I går sträckte mängder med gäss, vipor, stora flockar bläsänder och mycket jag inte såg vad det var. Dessutom fanns framför mig ett par ägretthägrar samt ett par havsörnar. Nu är det inte så där lätt att komma nära fågel där jag går, stora avstånd med helt fri sikt, inga som helst gömslen eller matningar, så jag får stå fullt synlig på ett fält och promenadfotografera på fri hand allt som råkar ske och möjligen passera på rätt avstånd. Det mörka lätt disiga vädret gör det inte lättare. Men det gör inget, för det är fantastiskt att bara vara där, allt liv och rörelse, alla ljud. I dag var det helt tomt där jag stod i går, ställde mig i stället i närheten av en jättepöl på ett tomt fält, och oj vilken upplevelse! Det var precis som i April förutom det mörka vädret: fåglar precis över allt, hela luften fullständigt vibrerade av alla ljud och liv. I pölen stod uppskattningsvis minst 500 vipor när alla landat, och lika många myrsnäppor (en passerande fågelskådare sa det) tror jag. Sedan landade ungefär 500-1000 myrsnäppor i timmen de 2 timmar jag stod i vattnet och såg på. Fåglarna var ett par hundra meter bort, de som satt still såg jag inte för blotta ögat, kikade i kameran, men de som flög syntes ju tydligt. En stor starflock höll till bakom mig, ägretthägrarna skymtade långt bort vid sjön, och på himlen flög gäss i ett sällan skådat antal. Vid ett tillfälle skrämdes de upp i ett parti av sjön (örn?) och flocken som lyfte färgade ett avsnitt av himlen svart innan de spred ut sig. Det var dagens upplevelse.
Korsspindel snett bakifrån och mitt på kroppens mönster. Denna var förskräckligt liten och till synes genomskinlig en annan minispindel och en tredje. Gillar plommon det gör getingen också. Sen korsspindel igen.
Vid havet den 6 Oktober
Fler bilder från den bästa tiden på dagen - morgonen. En promenad vid havet, Åhus närmare bestämt.
Startar tidigt, de första fåglarna har just börjat flyga. Så uppenbarade sig korset. Stararna satt lugnt på en sten och vaknade till. Solstrålarna hade bara nått stenens kant. Gässen fick symbolisera Friheten. Skulle tro det är bläsänder som värmde upp vingarna en runda. Solen når dem så knappt baktill, en utmaning för kameran. Marken var gulprickig över hela fältet i fågelskyddsområdet. Säv i kraftigt morgonsolsmotljus. men här är morgonljuset mildare. Grönfinken satt stolt i toppen av klibbalen, tror det är en klibbal för bladen är tämligen rundade och kottarna har individuella skaft.