Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

I skogen i dag

Det är torrt i mina trakter, mycket torrt i markerna. Blev en liten skogspromenad idag utanför en närliggande by. Inga djur att se inne i skogen, men gott om viltstigar. Blockterräng och bokskog, ganska varmt och mycket mulet med höga ISO. Hyfsat stadiga bilder trots avsaknad av bildstabilisering. 

Tordyveln var slö idag, namnet betyder ungefär smutsvivel. De släpar sig fram så långsamt och sniffar sig till djurbajs som komockor och lägger äggen under så larverna får mat. Kraftiga ben att gräva med, just denna är skogstordyvel som är vanligast.  Under sitter skalbaggskvalster. 

tordyveln är en av de insekter jag minns mest från barndomen

brun skogssnigel kan råka illa ut när folk tar den för mördarsnigel. Färgen kan vara från albino till brunsvart. Den ägnar sig åt att kompostera och gör ingen skada.  Svansen är veckad, under är krypsulan, det släta framtill är manteln där andningshålen sitter på mantelns bakre del. Framtill är det fyra spröt, de undre är tentakler och på de övre sitter ögonen i spetsarna på spröten. 

den svarta skogssnigeln äter mest svamp

som denna kanske? en märklig svamp vid namn fjällsopp som gillar våra sydliga bokskogar, ett udda artfynd

en ticka, möjligen klibbticka

gul rottryffel, oätlig, växer på rester av gamla ekstubbar, gillar det vackra mönstret

en sorts bläcksvamp, fann inte arten, men den var fin

till sist dessa två ömt hopslingrade vitbokar, såg så fint ut, men tyvärr växte de under en kraftledning och tio meter bort under några löv låg en motorsåg i tiotusenkronorsklassen och väntade

Inlagt 2023-09-20 15:55 | Läst 207 ggr. | Permalink
Hej Stefan.
Du kan detta och har även kunskap om det.
Det är en biolog på tv som visade och förklarade skillnaden mellan brun skogssnigel och mördarsnigel. Det har även funnits kunskapsbrist bland trädgårdsägarna här i DK.
Med många vänliga hälsningar från Erik
Svar från Vibybo 2023-09-22 14:12
Hej Erik, det är bra TV-program när de visar fakta på ett underhållande sätt. Annars är där inte så mycket att se. Tack för kommentaren!
Tordyveln är tyvärr lätt att man trampar på om man inte tittar var man sätter fötterna.
Fina bilder på den och man ser att den går i blått.
Som tur är så har vi varit skonade från mödarsniglar i år, trots allt regn. Jag tror att torkan i början av sommaren satte stopp för dem.
Svampar i massor i skogen nu, synd ( eller tur ) att man inte har koll på alla ätbara. Risken är väl att man samlade på sig för mycket då. Räcker gott och väl med alla kantareller som man plockat i år. Tyvärr dåligt med Karljohan här.
Ing-Marie
Svar från Vibybo 2023-09-22 14:21
Tack för kommentaren! Jag vet inte hur mycket jag trampat på i min gubbfärd genom naturen, bäst att inte veta. Många insekter är både spännande och vackra, ibland osannolika. Svamp ser jag inte mycket, vi har kruttorrt, vattnar mina hallon idag, de hade förkrympta bär och vissnande buskar när allt skulle vara som bäst, tror det är torrt en hel meter ner. Fruktar för vintern om det skall tas igen med kyla och snö, jag avskyr skottning, har ett fult EKG.
Trevlig och intressant läsning med bra bilder. Håller med om att tordyveln mest hör till barndomens minnen. I vårt tidigare hus kunde vi sitta ute i trädgården under sensommarkvällens skymning och se hur tordyvlarna flög runt våra fruktträd. Väldigt speciellt upplevelse.

Hälsningar Jörgen
Svar från Vibybo 2023-09-22 14:30
Tack Jörgen, spännande att höra, hos mig är det morkullornas sträck om kvällen som är ljudminnet.
Mycket fint du hittade i skogen, alltid lika trevligt att ta med sig kameran på en skogspromenad, brukar vara fint ljus och spännande motiv som du visar här
Svar från Vibybo 2023-09-22 14:33
Tack Peter, det finns hur mycket som helst. Ljuset har varierat de sista dagarna, redan nu när det är riktigt mulet och längst in under träden så kan ljuset bli lite utmanande. Torka är här också, nödd och tvungen att vattna hallonen idag, de höll på att vissna ned.