Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

Gott nytt år med blogg nr 600 och gråsiskan

Tredje delen av promenaden, här visas gråsiskan, nästa och sista del blir grönsiskan. Men det får vänta tills nästa år. Ett par av bilderna är lite brusiga, det kan bli lite höga ISO en mulen Decemberdag inne i skogen under snåren säger jag som ursäkt, å andra sidan är det kanske jag som kluddat med framkallningen.   

  Plötsligt fanns hela flocken där runt mig, de åt under relativ tystnad, men hade mycket kontaktläten när de flög en bit. Trots att gråsiskan är färgrik smälter de väl in i landskapet, denna ser stolt och vacker ut.       Det gäller att hänga i! Hälften åt av alkottarna, hälften gav sig ner mot marken, som var vatten i sumpskogen.    Lite brusigt      här med, men det kan ju bero på beskärning kom jag att tänka på.     Först undrade jag varför så många fåglar såg ut att dricka vatten länge och väl, de verkade inte sjuka ju.     Men så såg jag mängder av orange frön som låg på vattnet, vet inte vilket träd de kommer ifrån, men här växer i huvudsak klibbal och ask.        Det är ju lättåtkomliga frön i mängd och liten risk för angrepp bland allt ris och vatten.       Snipp snapp snut och sen var året slut

Inlagt 2017-12-31 11:21 | Läst 1877 ggr. | Permalink
Fin fågel med det röda högst upp! Gott nytt år till dig!
Svar från Vibybo 2017-12-31 11:34
Gott nytt år till dig också! Gråsiskan är en julfågel med tomtekeps.
Önskar dig ett Gott Nytt År också
Ha det gott/Stig
Svar från Vibybo 2017-12-31 12:53
Tack Stig och gott nytt år!
Riktigt bra bilder, fyran och sista blir mina favoriter här! Jag störs inte alls av bruset, tycker det är väl kontrollerat. Jag tycker att vi ofta är onödigt rädda för lite brus och vill ha "kliniskt rena" bilder. Lite brus kan ge bilderna karaktär.
Ha ett Gott nytt år!
BJarne
Svar från Vibybo 2017-12-31 14:34
Tack Bjarne och gott nytt år!
Fina bilder på gråsiskan Önskar dig också GOTT NYTT ÅR Hälsningar Gert
Svar från Vibybo 2017-12-31 14:34
Tack och gott nytt år Gert!
Fina bilder på de små! Gott Nytt År, LO
Svar från Vibybo 2017-12-31 18:19
Gott nytt år min gode herre, ikväll blev det toast Skagen, hummer, biff och pilsner.
Intressanta fröätare.
Gott Nytt År!
- hawk
Svar från Vibybo 2018-01-01 00:26
Så sant. Gott nytt år!
Hej! Trevligt att du också har siskor nere hos dig! Dom livar upp i den här mörka årstiden! Dessutom är dom ju ganska orädda många gånger, men lite nervösa i flock! Tänkte på det här med att fota och även redigera bilderna som är tagna nu när det är 'hög ISO' tider. När jag ser dina bilder på Gråsiskorna så är dom lika ljusa som om dom varit tagna under den ljusa årstiden.. Det syns inte att det är den här mörka årstiden, det tycker jag att det borde få göra! De vita/ljusa siskorna ser nästan utfätta/överexponerade ut! Jag vet inte om bilderna är tagna så här ljusa redan vid exponeringen, eller om det gjorts vid redigeringen efteråt? Jag tror du skulle kunna hålla ner ISO (auto ISO?) rejält om du istället underexponerade bilden redan från början så att den blir mörk som i verkligheten, den ljusa siskan kommer ändå synas bra i den för övrigt mörka terrängen! Titta på Ing-Marie S. fantastiskt fina fågelbilder! Hon gör dom ibland mörkare än i verkligheten och låter bara fågeln bli ordentligt synlig, kanske lite 'uppljusad' t.o.m. eller också mörkar hon ner fågeln så att det blir som en 'profilbild' bara, det blir ju fantastiskt fint! När jag fotar fåglar i terrängen så ligger jag alltid på mellan minus 1,0 till minus 2,7 i exponeringskompensation för att fågeln ska bli rätt exponerad, har jag 0,0 i exponeringskompensation så blir bilden alltid för ljus! Sitter fågeln på en mörk gren med ljus himmel bakom blir det så klart tvärtom.. då behöver jag ofta ha plus 1,0 till plus 2,7 i exponeringskompensation, och 'auto ISO' får själv välja vad den vill ha..

Har du minus 1,0 till minus 2,7 i exponeringskompensation när du fotar mot mörka buskage eller marken, så kan kameran gå ner rätt mycket i ISO och du slipper mycket brus och bilden blir bättre redan fån början! I redigeringen kan man ju så klart göra mycket efteråt också, speciellt i RAW formatet. Våga göra bilderna mörkare! Det är ju mörka tider nu! Men det här kan du säkert, ville bara nämna hur jag tänker.. Det är nog bara den 1:a och 2:a bilden här som känns rätt exponerade, de andra är för ljusa.. Ursäkta!
Hälsn!
Svar från Vibybo 2018-01-01 14:13
Nä, du behöver inte be om ursäkt, jag har sett det själv, inga problem, är medveten om det. Allt beror på olika saker: När jag går ut för att ta bilder har jag ingen aning om innan vad motivet kommer att bli och när jag är på plats tar jag bilder i olika riktningar och ljus precis i stundens ingivelse, så jag har inte kört med några speciella inställningar, det är oftast P. Ska jag ta på en blomma i trädgården kan jag gå in och välja kamera, optik och sen sätta ner 1 till 3 bländarsteg, välja övriga inställningar, och då blir det ack så mycket bättre. Just denna dag hade jag 3 olika kameror med olika objektiv med mig, bara att ta upp och knäppa av när något uppenbarar sig, och just vid fågelfoto här - först ett skott upp i trädet mot himlen, sen ner mot marken och upp igen med kort tid emellan, då är det knepigt att ändra bländarsteg, jag håller hela tiden ögonen på naturen och inte på knapparna, tycker tillvaron är mer spännande så. När det sen gäller ljusa bilder, ja då beror det på latfrakallning, tryck på "auto" och ändra i övrigt bara minimalt på skärpa och klarhet, så går det snabbt, mycket snabbt. Så visst såg jag att det såg overkligt ut, inte alls som December, men jag tyckte inte jag hade tiden att fundera också och bedöma varje bild: såg det ut så här när jag stod där? vilket ju är det rätta. Så det är kanske jag som ska be om ursäkt, har publicerat mängd med sämre framkallning i stället för lite med kvalitet. Men här finns ett litet bekymmer jag har: Om jag går ut och tar ex 259 bilder så är det ett visst jobb efteråt. Först sortera så bli det kanske 83 kvar. Sedan måste jag framkalla klart alla 83 annars kan jag inte avgöra riktigt vilka som blev bra, det tar tid. Sedan sortera bort 26 av dessa, och efter någon dag en sortering till, 19 bort och då är det 35 kvar att visa. Tid kort sagt, tid. Å ena sidan tar jag hobbyn inte speciellt hårt, tar till mig kritik men blir sannerligen inte kränkt eller ledsen, det står jag över. Å andra sidan är slarv ingen egenskap att uppmuntra, så jag ska försöka låta bli "auto", sortera bättre och så, om tiden finns där. Faktiskt borde jag bli bättre på att sortera, då kan jag lägga mer tid på enskild bild., det har jag tänkt många gånger, men det kan vara stor skillnad på vilja och förmåga, vi har våra brister. Tack för din långa och utförliga kommentar, snällt av dig.
ehrsa 2018-01-01 15:32
Hej! Ja, det är inte lätt att fota fåglar, det ska gudarna veta.. Ibland sitter pippin på en gren med massor av ljus himmel bakom, eller nere på mörka marken en mulen dag i slutet på december.. detta klarar ingen kamera på egen hand! När jag växlar mellan de här två varianterna så MåSTE jag ändra exponeringskompensationen rejält mellan plus minst 1,0-2,0 (för ljusa himmelsbilder med mörk fågel, och minus 1,0-2,0 (för samma fågel i mörk buske eller mark), ofta ännu högre värden dessutom.. Gör jag inte detta kan bilden bli alldeles för över eller underexponerad för att bli bra! Jag tycker inte heller att 'spotmätning' för exponeringen fungerar bra, jag använder hellre ett mellanting mellan spotmätning och 'matrismätning'. Men mycket går också att rädda tack vare RAW, men hade blivit så mycket bättre om bilden varit någorlunda rätt exponerad från början.. På mina två Nikonkameror så sitter knappen för exponeringskompensation nära avtryckaren för att ta bilden, så det är enkelt och går fort att växla mellan plus eller minuskompensation! Gäller bara att komma ihåg det.. och det gör jag långt ifrån alltid.. då blir det som det blir.. och bilden kanske måste kasseras.. detta bara för att jag glömt att ändra exponeringskompensationen! Jag vet inte hur din exponeringskompensation sitter, men kommer man bara ihåg att exponera bilden mörkare när motivet/bilden är mörk och exponera bilden ljusare när motivet/bilden är ljus då har man vunnit mycket! Mina 'displayer' på baksidan av kamerorna är också väldigt 'ärliga' med hur bilden blivit exponerad efter det att den är tagen, om jag har displayens ljusstyrka inställd på +-0 ! Då räcker det att titta på en tagen bild för att se om den blev för ljus eller för mörk! Jag brukar inte använda mig av histogramet för bilden, det behövs inte och det har man sällan tid med när man håller på att ta bilder på en fågel tycker jag.. Men ett kort avbrott för att bara titta på senast tagna bild, det brukar jag hinna.. I redigeringen efteråt (Lightroom) använder jag aldrig 'auto', har provat någon gång på skoj, men det blir inte skoj..

Du har så fina motiv, och tar också många fina bilder, bilder som man kan tycka borde få bli ännu så mycket bättre! Jag har också oftast en mängd bilder efter att jag varit ute en sväng i närområdet! 300 bilder upp till 500 bilder är inget ovanligt när jag går ut ett par timmar, men hälften går ofta bort i grovsorteringen. Sen redigerar jag mycket mer bilder än vad som läggs ut i min blogg, så jag sorterar rejält bland de som ändå blev bra.. innan jag bloggar! Men allt tar sin tid, så är det.. Men det är sällan som en tagen bild är bra redan från början.. men jag tycker det är roligt att redigera också, det är ju där man ser hur bra en tagen bild faktiskt kan bli! Ute i fält kan jag snabbt se på displayen att bilden blivit rätt exponerad och att skärpan finns där, men den slutliga bilden gör jag hemma.. Ha det bra, ut och slit! :-)
Hälsn!