Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

Gåsariket

De senaste 30 åren har jag kallat trakten runt mitt hem för Gåsariket, inte oväntat för att det finns så mycket gäss här. Dock är de mycket färre än vanligt i år. Förr var grågåsen mest ensam herre på täppan, sedan har den vitkindade ökat väldigt. Ibland smyger en och annan ovanlig gås sig in i mängden. Vanligtvis den kallare årstiden drar de mellan sjön och havet, det är över byn det, vid gryning och skymning. Det är mäktigt att stå ute, se och höra flockar på hundratals flyga lågt över tomten, vingpennorna får ett riktigt högt ljud, och kakafonin är närapå bedövande. En gång hörde jag hur en av dem nuddade nockpannorna. Men som sagt, i år är de klart färre, har ingen förklaring. 

Dessa bilder är tagna vid havet, just efter soluppgången när ljuset är horisontellt.

          

Inlagt 2016-11-20 19:44 | Läst 867 ggr. | Permalink
Du fick "gåsarna" fint på bilderna!
Svar från Vibybo 2016-11-20 20:29
Tack så mycket Dan!
Det har hänt en hel del med fågelfaunan de sista 50 åren. Tänker på den vitkindade som bara var en genomsträckare som passerade Gotland på väg mot den Ryska tundran. Nu finns den över allt. Lika med skarven. Fördelen är väl att örnarna klarar sig bra.
Det negativa som jag upplever det är att många andra fåglar minska. Främst skogsfåglar. Trastarna är något som minskat drastiskt här hos mig. Fanns bon överallt tidigare men nu hittar jag dom väldigt sällan.
Sten
Svar från Vibybo 2016-11-20 20:41
Tack Sten, förändringarna har varit dramatiska den tid jag följt utvecklingen runt hemmet, i 35år. Inte med allt på en gång, utan med enstaka arter (ganska många faktiskt). En del kommer, andra går. Ibland går det sakta, ibland fort. Orsakerna vågar jag inte spekulera i. Men samtliga gäss, speciellt grågåsen har minskat rejält i år. Det är det mest tydliga 2016 hemmavid. Andra har ökat långsamt hela tiden, som gladan t.ex.
Du levererar fantastiskt fina bilder tillsammans med ditt Tamron och din dsjua! Njutbart värre! I mina trakter har vi haft ovanligt mycket grågäss senaste sommaren. Annars är det kanadagässen som dominerar. De vitkindade lyser ännu med sin frånvaro.
Svar från Vibybo 2016-11-20 22:33
Dom har nog flyttat till dig, Sture, grågässen. Kanadagässen har minskat för många år sedan här. Tack för berömmet!
I slutet av 1990-talet åkte vi till Matsaluviken i Estland vår och höst för att beskåda vitkindade gäss, som rastade i 10 000-tal. Numera hittad lika stora flockar i Finland, både med de som häckar här, och genomflyttare.

Och grågåsen som nästan var utrotad har kommit tillbaka som häckfågel längs kusten. Och storskarvungarna som föder havsörnarna ...

Förlorarna är de som Sten B nämner, arter som är beroende av riktig skog, skogsmesar, skogshönsfåglar, skogslevande ugglor och rovfåglar. Det senare är resultatet av ett industriskogsbruk.

- hawk
Svar från Vibybo 2016-11-20 22:41
Tack Håkan, människors åtgärder påverkar säkerligen fågelbeståndet mycket, medvetet som gifter eller stödutfodring, eller omedvetet som monokulturer (endast indirekt riktat mot det vilda). Klimatet förändras, markutnyttjande förändras. Sedan finns de naturliga variationerna, icke att förglömma, som sjukdom t.ex. eller artutbredningar (ofta orsakade av människor), eller klimat.
Vad fint med så många vitkinade gäss! Så kanadagåsen dominerar inte?
Svar från Vibybo 2016-11-21 08:12
Nej, kanadagåsen tippades en gång dominera, men så har det verkligen inte blivit.
Tack!