Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

Färgbilder

Och nu färgbilder. Från mina omgivningar.Några av dem har visats i svartvitt, men det är ganska stor skillnad i färg, så därför visar jag dem också.

Först 3 blombilder i gult och lila. Inte så mycket bildbehandlade, tycker sällan det blir bra i färg, men lite extra måste jag ta i här, för just gul färg tycker jag är svår. Det krävs lite mer för att få formen i det gula att klart teckna ut.GulvickerFibblaEn vallmosort jag frösådde för många år sedan dök plötsligt upp i trädgårdenEn karaktärsväxt i våtmarkerna, fackelblomstretDenna gula blomma växer i botten på ängarna, väldigt kort skaftOch så till insektsriket. Måste erkänna, att jag tar inte på just dessa larver, och tyckte det var fascinerande äckligt att ta bilden. Men nu har jag visat en äcklig bild utan föregående varningstext. Så är ju livet. Det är larver av påfågelsögat, de äter här nässlor, det är väl all näringen de vill åt. Kväve och mineraler och vitaminer. Mums mums.Och nu en närgången bild, hur närgången får fotografen bli? Hur långt upp i kedjan?Den här hade ett intressant huvud.Humlor på rad. De är många och strävsamma. Här stensnylthumlan, misstänker jag.En gång till. Den var ganska stor till växten.Tycker det liknar en mosshumlaOch vallhumlanLiknar åkersnylthumlan, som kör sugröret rätt in i godiset, kråkvickernektar.Och nu ett snäpp upp i den eukaryota stegen. Djur. Lövsångaren i typisk position djupt inne i snåren.Fältpiplärkanoch dess ungeTill sist haren, som funderar över vägvalet.

Inlagt 2016-07-09 19:43 | Läst 1547 ggr. | Permalink
Bilderna är ju bra i färg också, men ett par av dom är nästan bättre i svartvitt! Aha, så dessa taggiga larver är Påfågelögans, tack för den informationen! Fotade och såg en massa såna på ett begränsat område nu i veckan, men har inte hunnit kolla upp vad det kunde vara..? Nu vet jag!
Hälsn!
Tack! Jo, du har rätt. T.ex. gulvickern blev tydligare och snyggare i svartvitt. Haren tog jag med här för att denna bild är obeskuren, så skyltarna upptill tillför en tanke om vägvalet.
Natur och blommor bilder göra sig oftas bäst i färg. Speciellt om man måste kunna avgöra blomarter.
Jag har alltid haft mest problem med den röda.
Nummer 2 och 16 är mina favoriter.
Hälsningar från Erik.
Svar från Vibybo 2016-07-09 21:40
Tack Erik! Det är bara så spännande att ibland försöka med svartvitt, men det tar tid tyvärr. Artbestämningar tar också tid, och där drabbas jag ofta av osäkerhet, eftersom jag bara gör egna efterforskningar, och vet att verkligheten alltför ofta skiljer sig från läroboken. Men jag kan bara inte låta bli att ta bilder. Har en vag plan att ut och lufta några gamla m42objektiv, får se hur det går.
Lärorik vända! Fina bilder, fastnade mest för förmodade stensnylthumlan.

(Jag kopplade inte haren till vägskyltarna. Hade behövt tydligare pekpinne, att bara haren och skyltarna syntes.)
Svar från Vibybo 2016-07-10 09:35
Tack! Att lära sig och iaktta gör saker intressantare, men ålderns trötthet gör att inlärningen nu går i måttlig takt. Men livet och dess grundläggande regler och funktioner tröttnar jag nog aldrig på att fundera över. Och det är passande att få in foto och bilder som en del i detta.