Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

Fåglar i dimma

Så var det slut på svartvitbilderna, men med tanke på rådande dimma, blir det ingen dramatisk skillnad i färg. Fåglar hörde jag mest när jag gick, att få syn på dem var värre. Och allt som var mer än ett par meter bort påverkades av dimman i ökande grad. Men skam den som ger sig, här är ett försök. Bildkvalitén är höggradigt påverkad av vädret, stundtals inget vidare.

Vad är detta för fågel? Den finns varje år ganska riklig på denna plats, men jag vet inte vad det är. Den har likhet med vinterhämpling och skärpiplärka, och det är fullt möjligt att dessa arter kan övervintra här. Själv tror jag vinterhämpling, med tanke på att de är alldeles när stranden och äter fröer från torra växter, ibland upp till 100 meter från vattnet i täta bestånd av hassel m.m.Vitkindad gås har mer eller mindre tagit över på 10-15 år just denna lilla sträcka.  Hägrar hörde jag fler än normalt här, svårt att säga hur många när de försvinner i de höga vassbältena.           Slutligen en helt annan bild, jag kallar den "iskallt bemötande".

Inlagt 2017-01-28 16:45 | Läst 2503 ggr. | Permalink
Just dessa hade ju varit grymt fina i just svv. :-) Vid dåligt väder tycker jag svv funkar skitbra.

Fina bilder trots allt.
Svar från Vibybo 2017-01-28 19:35
Tack! vet inte om jag hinner det, har mycket nu.
Trevliga bilder som vanligt, hägern är alltid tacksam. Den översta är en ängspiplärka. De kan samlas längs kusterna på vintern, de som övervintrar. Många sträcker ju söderut per automatik. Kanske är det sydligt häckande som företrädesvis stannar medan nordligare drar vidare på senhösten. mvh Johan
Svar från Vibybo 2017-01-28 19:38
Tack Johan! Jag uteslöt ängspiplärkan, hade ingen aning om att de övervintrade. Har gott om dem utanför byn, och visst såg det ut som en sån, men jag kunde inte tro det. Men nu har jag svaret, Tack!
Fotograf Johan Andersson 2017-01-30 08:03
Ingen orsak. Tänk på att Vinterhämpling är en annan typ av fågel, mer lika gråsiskan eller grönsiskan med en väldigt liten, kort och så här års gul näbb, de har också en skär övergump, men kanske lättast så uppträder de nästan aldrig ensamma, en typisk flockfågel vintertid. Faktum är att jag lärt mig skilja ut vinterhämplingsflocken på håll från gråsiske/grönsiske flocken då den förra är väldigt tät och koordinerad. Jag har haft en flock här i vinter vid gårdstånga som jag också fotat. Ängspiplärkan vintertid kan i o f s hänga ihop med andra men de går rätt ensamma och födosöker längs tång eller på fälten också. Jag hade några ängspip som hängde ihop med vinterhämplingarna sist jag kollade dem (upptäcks då genom flyktlätet, några vassa lock. Vinterhämplingens lock är rätt likt gråsiskans). Skärpiplärkan är enklast att tänka på de mörka benen, nästan svarta, som skiljer sig tydligt från ängspipens ljusa ben. Skärpipens näbb, om man ser den tydligt är liksom överdrivet lång och bastant. mvh Johan
Fint med dina bilder idag Stefan!
Svar från Vibybo 2017-01-28 19:39
Tack ska du ha Dan!
Så du har också denna deprimerande dimma..
Härligt du ändå gör så positivt som kikar på fåglar..
Sista bilden ger många tankar kan tolkaspå många sätt
I denna värld.
Gun-Inger
Svar från Vibybo 2017-01-29 08:03
Jo, det var det jag tänkte med sista bilden, och det är betydligt mer deprimerande än dimman.
När jag började mitt fågelintresse på 60-talet upplevde jag att vissa fåglar flyttade, Ofta långt bort. Men under årens lopp har det ändrats, allt fler stannar vid gränsen för vad arten tål. Minns gladan t.ex. Några stannade vid något ställe där dom hittade mat och efter några år stannade de flesta. Minns inte exakt vad det var.
Ängspiplärkan var den vanligaste på fågeln på " min " orrmyr. Har ändå inte många bilder på den. Gillar bilden på taggtråden. Tagit många bilder på stolpar med taggtråd. Som tur är så försvinner den allt mer.
Sten
Svar från Vibybo 2017-01-29 08:10
Tror du har rätt om fåglars övervintring; varför göra en riskabel flytt om det inte behövs?
Taggtråd är otrevligt, helt klart. Men en gång räddade den livet på mig när en större flock ko med kalv oväntat gick till attack. Sen har jag tagit en del fina bilder på den i havskanten, när istapparna hänger långt, solen skiner och temperaturen är minus 10-20. Men helst såg jag att den straffbeskattades helt enkelt.