Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

En stilla morgon i förrgår

Vaknade kl 03, var uttråkad en timme senare, packade kameror i ryggsäcken, upp på hojen och iväg till hamnen, ut på piren för att äntligen kunna få göra en av mina favoritsysselsättningar - se när solen går upp och lyssna till hur naturen vaknar, alla fåglar. Använde bara kameran med teleobjektiv och sedan mobilen till resten, det har blivit så alltmer, mycket lättare att bara gå med en kamera och sedan plocka upp mobilen ur fickan för det den klarar. 

på ena sidan piren, i hamnbassängen stod storskarvarna på sin sten och väntade på ljuset

på andra sidan, i havet, kom mamma svan med ungarna och simmade bort

till pappa svan som kände sig nödgad att stiga upp

sedan åt familjen frukost

en häger hade piggnat till

pappersfabriken var igång som vanligt, dygnet om

och ute på redden låg ett fartyg

i det stillsamma sker de stora sakerna

Inlagt 2024-08-04 10:49 | Läst 356 ggr. | Permalink
Mycket fina bilder!
Svar från Vibybo 2024-08-05 14:09
Tack så mycket Peter!
Njutbara bilder !
Trodde jag skulle komma iväg på många morgonturer nu när jag är evigt ledig, men i stället har det blivit färre än vad det var när jag jobbade.
Mobilen är verkligen en tillgång då man bara har telet med sig.
Svar från Vibybo 2024-08-05 14:13
Tack så mycket Ing-Marie! Här blir det inte alls så många morgonturer jag tänkt mig, men ibland så..... Förr kunde jag ha 4 kameror och 2 extra objektiv i ryggsäcken, men det får vara nu. Har börjat fundera på varför jag har så många kameror, men objektiven vill jag nog ha alla.
Härligt! Anar den stilla och lugna tillvaron i bilderna.. Men jag ser aldrig soluppgångar längre, däremot väldigt fina solnedgångar som kompensation.. När båten stals försvann också tidiga uppgångar, och när jag slutade jobba, och det gillar i alla fall kroppen och 'vakenheten' resten av dygnet! Njuter fortsatt av Tornseglarna som drar förbi nära i grupp ett flertal gånger under dagen, men anar att dom mest kanske gör det för att bromsa in nära deras boplatser, och troligen locka ut ev. kvarvarande men flygfärdiga ungar.. Det är kanske bara 10 dagar kvar så är dom borta härifrån.. Försöker nu i slutet 'f'ånga' dom med långsam slutartid på c:a 1/20 sek. och minsta bländaröppning f/22 och lägsta ISO med 24 mm. Tanken är att få lite roliga 'suddbilder' på dom när dom far förbi nära och snabbt, och med åtminstone någon detalj på dom i skärpa, eller på bakgrunden/omgivningen.. Suddiga Tornseglare är ju annars lätt att åstadkomma, det har 'dom' liksom inbyggt!
Hälsn!
Svar från Vibybo 2024-08-05 14:21
Har inte sett tornseglarna på minst en vecka, undrar om de dragit söderut? De brukar vänta till senast om en vecka annars, märkligt tidigt nu. Du får se hur dina experiment utfaller, spännande prova något nytt! Tack så mycket Jan!!
ehrsa 2024-08-08 18:53
Hej! Såg ingen Tornseglare här igår den 7/8 och ingen här idag den 8/8.. Jag brukar säga att 'mina' Tornseglare försvinner under andra veckan i augusti.. Och det är ju nu, även om det är tidigt i andra veckan! Sen vet jag att jag kan se enstaka individer på lite höjd några dagar senare, individer som kanske kommer lite från norr, där ljuset fortfarande finns längre under dygnet, men det gäller att det finns insekter i luften också för dom, annars svälter dom ju.. 'Mina' Tornseglare kan man identifiera med att dom tar en runda just här i kvarteret, gärna 2 - 3 varv dessutom i hög fart.. Inga Tornseglare som bara passerar förbi här är intresserade av en runda just här.. Så jag tror faktiskt just nu att mina Tornseglare har dragit söderut redan.. Men det ligger inom 'normalspannet' för dom att ge sig av.. Dagarna är rätt så rejält mycket kortare nu och därmed också 'insektsaktiviteten' är jag övertygad om! Tänk vad snabbt 2,5 månad går där man fått njuta av deras flygande och skriande varje dag..
Tror jag fått några 'tillräckligt' bra bilder med mina 'suddexponeringar' med långsam slutartid på dom, ser fram mot redigeringar inom kort, nu när dom kanske har lämnat.. Det finns ju inga mer fototillfällen på dom då.. Inte förrän 20:e maj 2025..
Hälsn!
Det är härligt att vara uppe i gryningen och njuta av naturen när den vaknar. Jag bär oftast bara en kamera och mobilen, som får gå i nödfall. Ibland har jag ett extra objektiv med mej, kanske en vidvinkel om det sitter ett tele på kameran.
Hälsningar Lena
Svar från Vibybo 2024-08-05 14:43
Tack Lena, det är helt underbart, har tyvärr blivit mindre morgnar än jag tänkt. Ska nog mer gå över till din modell av utrustning att bära, det känns så när det andra blir liggande i ryggsäcken.
Härliga morgonbilder. Jag tror min favorit blir "svanfrukost". Det spelar inte så stor roll vad man fotar med så länge som utrustningen ger det resultat man önskar.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Vibybo 2024-08-05 14:50
Tack så mycket Bjarne, du har helt rätt, känner mig lite kluven om utrustning sen ett tag.
Fina och harmoniska bilder. Dagen startar med lugn men ändå anar man att det blir en dag där det kommer att hända mycket.
/Ulla
Svar från Vibybo 2024-08-05 14:54
Ja, det börjar i gryningen, sen vet man aldrig vad som händer, var dag är en ny gåva, bara att tacksamt ta emot och öppna gåvan.
Vacker morgon och jag håller med dig om att det måste vara smidigt med utrustning. Personligen lämnade jag systemkameran för några år sedan då jag tyckte att det lite "förstörde" mina upplevelser. Jag la för mycket fokus på vilket objektiv och så tung väska att bära. Jag kör sedan några år tillbaka med en avancerad långzoom. Då har jag med mig utrustning som alltid passar mig och jag hinner njuta mera av naturupplevelsen.
Svar från Vibybo 2024-08-05 15:00
Ja jag hade gärna haft betydligt enklare utrustning om jag nu inte hade böjelse för att fotografera knepiga saker, som tornseglare och fjädermygg. Men tanken har slagit mig mer än en gång. Går därför ut då och då med en i förväg utvald lätt kombination. Ibland tar jag många bilder, ibland står jag mest och tittar. Tack Morgan!
Fin serie i härligt morgonljus. Gillar särskilt den första och andra
Svar från Vibybo 2024-08-05 15:05
Tack så mycket Peter! En av mina ofta besökta favoritplatser.