Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

Dagens promenad - gamlingar i skogen

Det blev Torsebro krutbruk idag, men bruket får komma i bloggen en annan gång, det fanns så mycket annat i skogen, t. ex. de gamla trädens skönhet, karaktär och långa liv.

Kamera Panasonic GM1 med 12-32, så lätt.  

Området har alldeles nyligen blivit naturskyddsområde, tur det för det är så fint. Det går att finna mycket på en kort sträcka. Först en rejäl bok, det mörka bak den är resterna av en ännu större, kanske från tiden när bruket var i full drift. 

På stammen finns många ärr, mer eller mindre naturliga, kan se ut som olika figurer. Men vi går vidare genom skogen

Solsken och härligt. Murgröna med stammar som underarmar klättrade uppåt, är Gotlands landskapsblomma, är grön året runt och en rotklättrande lian. 

Den är fin i skogen murgrönan, pryder träden, men även rötter kan vara fina

Denna rot av bok har många detaljer och fin färg, lite utsatt på gångstigen. Men så har vi de fallna jättarna

som denna, dekorerad med murgröna, till och med bitar av den är dekorativa små konstverk

ur dess mitt

var det som om det rann ut en ström nedbrutet trä. Ja till sist faller de stora, nästa träd såg så friskt ut, men

när jag såg in i hålet var där en stor hålighet under trädet, ett tomrum, men kantringen var frisk, barken vackert dekorerad med lavar och alger. För någon månad sedan ungefär föll detta träd

ett rejält brak, ligger vackert, och när jag såg uppåt

på stammen som svårt angripen av rötsvamp, likt ett bräckligt bygge av klossar, sträckte ut en frisk gren med gröna löv "här är jag, jag lever!". Men till sist en som inte fick denna möjlighet, kapad jäms av, långt gånget är det, men fin ändå.

Inlagt 2024-10-07 16:03 | Läst 205 ggr. | Permalink
Kul, dekorativa, och fina bilder!
Fyran kanske är roten till det onda... :-)
Svar från Vibybo 2024-10-08 14:55
Tack så mycket Peter, det är ju så med träd - en skada och rötsvamp kan spridas, illa för de som lever på planterad gran.
På första bilden fick den grova trädstammen mej att tänka på foten/benet på en elefant. Häftigt med murgrönan som klättrar. Väldigt grönt, inte så mycket höst ser det ut som.
Hälsningar Lena
Svar från Vibybo 2024-10-08 15:10
Jo, de är stora, stadiga och grå med små tår runt de stammarna. Just här med mycket bok och inslag av enorma ekar, så är det grönt länge i skogen, vi har haft fläckvis frost, men nu blir det varmare igen. Vid ån stod en stor lönn som var gul-orange. Murgröna är det gott om i trakten, den kan bli rejäl, men trivs inte i våtmark. Tog för många år sedan en murgrönplanta ur en julgrupp och satte den under stora körsbärsträdet, efter ett antal år var där mest murgröna som blommade fint med vackra blå bär efteråt. Fick gå loss på den med yxa och såg, styvt jobb, klätterrötterna sitter i.
Väldigt fina och häftiga naturbilder! Andra och tredje uppifrån får extra plus av mej...tvåan för att den är verkligen vacker - vilken skog!!! och trean kan man ju inte låta bli att gilla med den klättrande murgrönan.
Svar från Vibybo 2024-10-08 15:16
Bländare 22 på bild 2. Förstår jag är bortskämd, det är en vanlig skogstyp i Skåne, men just här ovanligt gammal och storvuxen pga brukets mark och omedelbara närhet. Murgröna vanlig, se svar till Lena H. Tack så mycket!
Det är vackert med rötter och gamla stammar. Murgröna har jag i ett område på3x40m i Danmark och de klättra upp i alla träd här. I vissa lägen kan de bilda ett blommade parti
Svar från Vibybo 2024-10-08 15:24
Se svar Lena H. Jo, det är en fin växt som känns lite exotisk. Tack så mycket Peter!
Vackert! Gillar den gamla Murgrönan också, har ett par större Lönnar i närområdet som är rejält beväxta med Murgröna, det är nog dags för dom att blomma nu dessutom.. deras blomdoft brukar man känna minst 10 m. ifrån om vinden är rätt.. Dessutom brukar en hel del insekter hålla till där, även längre in i hösten än nu!
Hälsn!
Svar från Vibybo 2024-10-08 15:31
Hej Jan! Se svar till Lena H. Den blommar fint här just nu murgrönan. Området på bilderna har inte avverkats så mycket då bruksbyggnaderna ligger nära, så träden har fått växa - och falla.
Vackra bilder på vackra träd.
På stammen i den första bilden ser två fiskar. Kul!
/Lena :)
Svar från Vibybo 2024-10-09 09:05
Det glädjer mig alldeles särskilt att du kan se det! Försökte med närbilder på figurerna, men det blev inte som jag ville. Tack Lena!
Snyggt med alla former och texturer..
HaD/Gunte..
Svar från Vibybo 2024-10-09 09:06
Ja, det finns mycket skogen på en liten bit, gammal skog är en skatt. Tack så mycket Gunte!
Även det förmultnande kan vara vackert i rätt perspektiv.
Svar från Vibybo 2024-10-10 10:18
Tack Margareta, det är något speciellt med fallna jättar.