Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

993 - gräshoppor

Sen tonåren har jag inte kunnat höra gräshoppor (hörselskydd var inte något man funderade över i min uppväxt), men det går ju fint att se dem, för varje steg över ängens gräs flyr de åt olika håll. Tog idag en promenad på en betesäng där fina Charolais kor gick en bit bort, slöa i värmen. Artbestämning av gräshoppor har jag försökt tidigare sittande på kammaren, men gett upp, har ingen bra guide där. 

De kan sitta fint och lätt tillgängligt, men det är sällan. Att se dem uppförstorade på skärmen är det som är spännande, de är som främmande utomjordingar. 

Inte är de stora på ett grässtrå

framifrån ger kort skärpedjup, brukar använda bländare 8 på makro, trivs bäst med det.

mestadeles gömmer de sig nere i gräset

smälter in i omgivningen

som denna här under, som inte ville låta sig fotograferas från sidan, flyttade jag mig, så vred den sig till denna position gång på gång. Det syns ju varför, den smälter in fint. 

men så fintade jag den och fick en nästan sidobild här under

För övrigt, när vi passerade en liten skog på väg till ängen, så växte det rödekar längs med stengärdsgården, de hade frösått sig också. En nordamerikansk art, någon måste ha planterat några träd där. Kan förekomma i en del parker, eller utplanterad i sydsverige av annat skäl, inte så vanlig.

Stammarnas bark var inte alls som ekbark, och växtsättet var rakt. På hösten blir bladen brandröda, därav namnet rödek. 

Inlagt 2021-07-19 18:42 | Läst 786 ggr. | Permalink
Fotade kryp så jag nästan fick mardrömmar. En del ser ju otäcka ut :)
Den ensam på strå blev kalasbra
Svar från Vibybo 2021-07-20 15:47
Tak Nini, borde sparat bilden från andra hållet där bara en del av benen syntes. Insekter är spännande att se i förstoring när jag djupdykt ner i deras värld. Men det finns inte mycket systematiskt att läsa om dem.
För något år sedan letade jag efter en bok typ, insekter i Sverige, det visade sig omöjligt att hitta någon, förklaring är troligen att varje insektsart har många tusen underarter. Jag har i princip gett upp allt utom fjärilar, där ser det ändå ut att finnas en möjlighet.

Fin serie, det är inte lätt att få gräshopporna att sätta sig på rätt ställe :).
Svar från Vibybo 2021-07-20 15:53
Håller med dig i huvudsak om artbestämningar. Har vid något tillfälle läst på om spindlars anatomi och fysiologi, fann någon artikel på internet, det var spännande, men några systematiska skriverier om artbestämningar har jag inte funnit. Vindstilla och sol och sensommar är bästa insektstiden, särskilt om man har ork att dra sig ut i morgondaggen i Augusti då de klättrar upp på någon mörk sak i söderläge för att torka daggen direkt efter soluppgången.
Hej Stefan.
Jeg kan absolut intet om græshopper, men derfor kan jeg jo godt blive fascineret af dine fotos her.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Vibybo 2021-07-20 15:44
Hej Erik!
Vet inte mycket om dem heller, borde nog läsa på om anatomin. Men tycker de är spännande att se förstorade på skärmen. Tack för kommentaren Erik!