Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

17/5, snabb titt i trädgården

Det var en risig dag, men att gå ut på gräsmattan med kameran en stund fungerade. En liten lätt kombination, Panasonc GX7 med Olympus 60 2.8 makro. Den Panasonicen har skärm som kan vinklas, det har med tiden blivit ett krav vid köp av kamera, fotografera långt ned utan att krypa i konstiga vinklar. Först en förgätmigej från svärföräldrarnas sedan länge sålda sommarstuga, en sorts levande återkommande sommarminne

sedan några nyckelpigor, insekterna kommer i större antal nu

kan tillägga, att varken förgätmigej eller nyckelpigor vill se riktigt skarpa ut på mina bilder, gett upp det kravet. Nästa är läkande kådklumpar vid en avbruten kvist på ett aprikosträd

kanske är jag bara lite för darrig ibland? Nu började jag tjuvkika på tulpanens privata delar, då blev nog handen stadigare. Såg en en utställning med meterstora bilder som dessa tagna av en kvinnlig fotograf från Polen, det blev ett intressant samtal. 

sedan årets första spindelbild, en liten en, men ändock

köttflugor har röda ögon, gråsvartrandiga på mitten och rutiga bak, samt har stora "fötter". De föder levande ungar (larver) som placeras på - kött. 

lagerhägg, väldoftande men sprider sig då fåglarna äter bären. Innehåller låga halter cyanogena glycosider (blåsyra) i bladen, ej bären.

till sist en fluga som liknar en humla. Mycket riktigt - en humleblomfluga. Finns i olika varianter som utseendemässigt härmar olika humlor. 

om du möter en humleliknande fluga i älgskogen, finns det en sak att tänka på, denna länk https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/flugan-som-sprutar-larver-i-ditt-oga-1

Inlagt 2022-05-25 18:04 | Läst 1356 ggr. | Permalink
Den humlan har jag inte stött på, vad jag vet. Däremot älgflugor i massor. Inte heller trevligt. Tycker humlor är ganska svårt. Finns många sorter och dom är svår att skilja åt. Någon förgätmigej har vi inte ärvt men ett prickblad av mina svärföräldrar. Min svärmor köpte den 1975, samma år som sonen dog. Därför minns jag årtalet bra. När vi tog över den var den väldigt hög men framför allt grov. Fick inte plats i vår lägenhet så vi var tvungen att kapa den. La dom kapade delarna i jord och skotten från den ursprungliga har vi fortfarande kvar. Gillar tulpanbilderna bäst. Det är lämplig fotograferingshöjd för mig idag också. Har D750 så jag kan vinkla skärmen men jag har även lite svårt att stå på mina knän nu för tiden.
Sten
Svar från Vibybo 2022-05-26 14:44
Hej Sten, har träffat på älgflugor några gånger när jag plockat svamp, det blir reträtt då, de är omöjliga. Växter man fått av närstående betyder något extra, det finns kärlek i dem. Att fotografera i smärtsamma positioner går inte så länge, men ett annat skäl för mig att inte ligga för mycket i gräset, det är fästingar.
Hej Stefan.
Den kombo virker perfekt.
Bild nummer 1 er min favorit her.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Vibybo 2022-05-26 14:38
Hej Erik, har nog tagit 1000 makrobilder med den kombinationen, men sist var jag lite för darrig, tog 21 bilder på en samling svartmyror, alla suddiga utom en där alla myror vände baken till mig.
GX7 har inte bara vinklingsbar skärm utan också vinklingsbar sökare, mycket praktiskt!

/Gunnar
Svar från Vibybo 2022-05-26 14:36
Tack Gunnar, du har så rätt, använder det när ljuset är för starkt för skärmen.