To stay or not to stay analogue,
Ihagee upp till bevis
Jag skrev i ett tidigare inlägg i maj om en Ihagee-Photoklapp-Patent Duplex 710 från 1927 som jag hittade, eller rättare sagt hittade den mej. Jag försökte googla om kameran men det finns en hel massa liknande så jag kom ingen vart. Sedan hittade jag en väldigt bra Exakta / Ihagee sida och kontaktade Michael Soms som upprätthåller den och det tog bara en timme så fick jag svar. Dessutom fick jag en kopia av 1927 års försäljningskatalog! Här är hans utredning om hur han slagit fast åldern på den:
"die Laufbodenkamera ist die Ihagee-Photoklapp-Patent Duplex 710 (6,5x9 cm). Sie wurde von 1925 bis 1939 gebaut. Die größeren Modelle 720 (9x12 cm), 730 (10x15 cm) und 740 (13x18 cm) gab es schon seit 1914. Frühe Kameras bis 1927 hatten ein Gehäuse aus Holz, später war es Aluminium. Der Brillantsucher war bei frühen Kameras bis 1926 in der Mitte über dem Objektiv, später dann an der Seite der Objektivstandarte angeordnet. Ihre Kamera besitzt noch ein Holzgehäuse aber schon den Brillantsucher seitlich, sie dürfte aus dem Jahre 1927 sein.
Sie kostete in Deutschland (Katalog 1927) 98 Reichsmark mit dem Meyer Doppel-Anastigmat 1:6,8 und dem Ibsor-Verschluss. Eine gute und teure Kamera."
Här finns mer att läsa för den som är intresserad: www.dresdner-kameras.de - die private Homepage zur Geschichte der Dresdner Fotoindustrie
Efter lite putsning osv var det dags att ladda kameran med rullfilm, en kompis råkade ha ett Rollex bakstycke som passar den här. Egentligen skall den köras med glasnegativ men sådana hittar man inte i vaje bybutik längre...
Nå ja, man får åtta 6x9 negativ ur en film så ni förstår säkert att det har tagit hela sommaren att få slut på filmen, men igår var det äntligen dags att framkalla den. Filmen är inte den på bilden ovan utan en Fomapan 400 som jag framkallade i XTOL stocklösning i 7 min 20 grader. Alla åtta bilder var rätt så skapligt exponerade, aningen över vilket tyder på lite för långa tider. Slutartiderna styrs av en luftcylinder (det där blanka "röret" uppe bakom tidsratten) som om jag förstått rätt släpper ut luft den tid man valt och på det sättet hålles slutaren öppen enligt vad man ställt in. Inte direkt nån urverksprecision alltså. Skärpan är det lite si som så med, det var verkligen svårt att ställa skäpan direkt på mattskivan. I solsken är den som en spegel och i övrigt som ett immigt bastufönster. Nu förstår jag verkligen varför fotograferna förr kröp in under ett svart skynke. För att göra det hela ännu knepigare är bilden upp och ner på mattskivan.
Bilderna har varit en sväng via photoshop närmast för att rätas upp lite och så har jag tagit bort en del damm. En aning har jag korrigerat exponeringen och ökat kontrasten, men inget märkvärdigt.
I stark sol blev det en del speglingar och lite ljussläpp som jag skar bort, med det senare skyller jag på filmhållaren. Här är frun i växthuset
På följande bild är det havtornsplockning på agendan. Den här tycker jag blev rätt så bra.
Sedan har jag läst här bland bloggarna att allt utom full öppning är fegt, så jag är väl tvungen att ta med en sådan också ;)
Största problemet är nog att få skärpan rätt... Men resultaten är såpass lovande att det blir nog flera tester framöver. Och så skall göra nån mörkrumskopia också som jag sätter lite mera tid på.
Kantarellstenen
Idag var vi på en tur till östnyland och besökte bl.a kantarellstenen i Lovisa. Stenen har slipats under och efter istiden och fått formen av en jättesvamp. Sjäva platsen var inget vidare, ung ogallrad tallskog som gjorde det svårt att hitta vettiga bildvinklar. Men själva stenen är imponerande och definitivt värd ett besök.
En bild till som ger lite mer perspektiv på det hela.
Bilderna tagna med en Olympus OM-D E1 Mk II. Med var också bladaren, hoppas på att kunna göra nån "riktig" bild (mörkrumskopia) senare.
Riisitunturi Posio
I dag är det tyvärr sista vandringsdagen på den här höstledigheten och i morgon svänger vi framhjulen mot sydkusten. Vi avslutade i dag med en ca 10 km runda runt Riisitunturi i Posio, södra Lappland.
Riisitunturi är väl mest känt för sina ”pinade” granar, men kärren lär ha varit största orsaken varför det blev en nationalpark.
En av de tusentals gamla granarna.
Sista kaffepausen i skogen.
Och till sist en bild ut genom hotellfönstret. En liten slalombacke med en ordagrant ”röd” pist, betydligt rödare i verkligheten än på telefonbilden. Ett sångsvanepar landade på sjön för en stund sedan. Renar har vi sett betande i backen alla dagar.
Alla bilder med iPhone.
Pieni karhunkierros Kuusamo
I dag stod Pieni karhunkierros (ungefär ”lilla björnrundan”) på programmet. Det är en ca 12 km rätt så lättgången led i Kuusamo. Den ”riktiga” Karhunkierros är ca 80 km så den får vänta... Vädret var rätt så skapligt, molnigt men uppehåll. Annars var allt bra förutom mängden folk i skogen, för mycket för min smak. Här kommer ett litet smakprov med iPhone-bilder.
Myllykoski (=”kvarnforsen”). Här malades säd fram till medlet av 40-talet. Nu fungerar den gamla kvarnen som pausstuga.
Vy längs leden.
Jyrävä vattenfall.
Pikku Karitunturi
Vi hade sparat en vecka semester till en höstresa norrut. Tog biltåget från Helsingfors på fredagkväll och vaknade i Kemijärvi på lördag morgon. I dag blev det en ca 15 km tur upp till Karitunturi i Posio. Det finns två av dem pikku (lilla) och iso (stora), den här bilden är från pikku Karitunturi. Vädret var fantastiskt ända tills de sista kilometrarna före hotellet, då kom regnet.
Här är det frun i huset som studerar kartan på telefon. Bilden är tagen med iLuren. Förutom den står en Olympus OM-D E-1 MKII för det digitala och en Noblex 135 sport för den analoga sidan. Återkommer eventuellt med det efter resan.