that is the question, or actually not... en södagsknäppares bilder och tankar härifrån och därifrån.

Hur allt fick sin början

Året var 1981 och jag gick i Karis i högstadiet på åttonde klass. Som klassföreståndare hade jag vår tecknelärare (som det hette då, inte bildkonst) Rolf Grandell. Rolf hade kommit till skolan året före och var en aktiv hobbyfotograf , vi fick bl.a ett mörkrum till skolan på hans tid. Själv hade jag absolut noll koll på allt vad fotografi hette. Men hösten 1981 ordnade SFSI (Svenska Finlands Skolidrottsförbund) sin första "fjällvandrings och fotokurs" i Hemavan i tärnafjällen. Det visade sig att Rolf skulle vara en av ledarna vilket ledde till att några från klassen anmälde sig och jag en av dem. Som jag sade visste jag inget om foto och följaktligen ägde ingen kamera (förutom en Agfamatic 200 som jag fått i födelsedagspresent). Jag frågade den lokala fotohandlaren och fick låna en Praktica med 50 mm objektiv från deras begagnathylla. Vi, ett femtontal ungdomar och tre ledare, startade från Helsingfors tidigt på onsdagmorgonen för att hinna med dagsbåten från Vasa till Umeå. Framme i Hemavan var vi mitt i natten. Vi bodde på Björnbergsgården som tyvärr brann ner nån gång på 90-talet.

Björnbergsgården Praktica, Agfapan 400, Rodinal. Skannat gammalt negativ.

Jag glömmer aldrig första morgonen när jag tittade ut genom fönstret och björkskogen "brann" under en klarblå himmel och norska snötäckta toppar i bakgrunden. jag var såld med en gång och efter det har det blivit många färder norrut, bl.a ytterligare 2 gånger till Tärna med SFSI. På morgonen fyllde vi termosarna, packade med smörgåsar och fick några Agfapan 400. Efter det bar det av till fjälls och första smakproven på att fota med systemkamera...

Inspiratören Rolf som drar en trudelutt på sitt munspel på väg mot Viterskalsstugan. Praktica, Agfapan 400, Rodinal. Skannat gammalt negativ.

En fors nånstans längs vår rutt. Praktica, Agfapan 400, Rodinal. Skannat gammalt negativ.

Efter första dagen till fjälls inreddes ett rum i Björnberggården till mörkrum, där jag framkallade min första film. Följande dag ut igen och på kvällen första gången egna mörkrumskopior, kändes magiskt. Dygnen gick fort, nog blev det väl någån timmes sömn men rätt så sparsamt av den varan. På söndagmorgon startade vi tillbaka hemåt många upplevelser rikare och flera av oss bitna av fjällflugan.

Agfapan 400, Rodinal. Skannad gammal papperskopia.

Bloggaren som 14-åring första gången på fjälltur utstyrd med Adidas vindjacka, Levis jeans, Nokia gummistövlar och lånad Praktica, men bra gick det! Bilden är tagen av någondera av mina kompisar Thomas eller Mikael. Det var redan gamla i gamet, Thomas hade en Canon Ftb (kvar ännu idag) och Micke en Nikon FE2 som kändes nästan utopistiska för en snorvalp i mopedåldern. Men redan året därpå var jag tillbaka med en Olympus OM-10 som införskaffats med egna pengar! Lite harmar det att jag inte minns modellen på Praktican. Jag skulle ha lust att skaffa en likadan bara för att som minne av den här resan.

Trevlig fortsättning på påsken.

Inlagt 2021-04-04 15:42 | Läst 1323 ggr. | Permalink

"Vilken härlig start på fotolivet, förstår att du minns med glädje. Och fina svartvita bilder som stått sig bra! Hälsningar/ Björn"


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Det är många som har börjat med Praktica -- och som uttrycker förvåning över att bilderna så här efteråt är lika bra som med dom "bättre" kameror man skaffade sedan... :-)
Att göra sina första bilder i mörkrummet är förvisso en magisk upplevelse. Jag minns att jag var helt tagen när bilden långsamt började framträda i framkallningsskålen. Jag tyckte att det var trolleri!

Den Praktica du har på magen i bilden är i den kända L-serien. Dom ser alla i stort sett lika ut i den yttre framtoningen. Prövade med att förstora en skärmdump, men inte en chans att se modellbeteckningen.
Svar från sodeto 2021-04-04 19:49
Tackar.
Det är nog så sant som du säger. Kameran är sällan den begränsande faktorn för en söndagsfotograf som jag. Jag hittade en internetsida med alla Prakticas kamerahus, men det finns en sådan mängd av dem Och många tillverkades parallellt med varandra och andra under kort tid, så det omöjligt att försöka lista ut vad det är för en. Enda chansen kan vara om den skulle ha fastnat på nån av kompisarnas bilder och om negativen råkar finnas kvar...

Tommy S.
Hej Tommy
Spännande berättelse och fina bilder.
Jag började med Praktica och en del gamla bilder från den tiden är riktigt bra. Jag har köpt ett antal gamla Praktica av olika modell på senare år. De jag har funkar allihop. De är så billiga, har inget större samlarvärde. Det enda att tänka på är batterierna som inte längre tillverkas. Men det funkar med lithiumknappceller fast värdet kanske inte stämmer till 100 procent. Kan den du lånade varit en TL1000? Det går att använda objektiv av olika märke på den, det är M42 skruvfattning. Carl Zeiss Jena är de bästa men en Pentacon 50/1.8 är också bra.
Ha de gott.
Jerry
Svar från sodeto 2021-04-04 19:51
Tack,
Det skulle inte vara nån större investering att skaffa en och utbud verkar det finnas åtminstone på tyska e-bay. Det finns ju också en del japanska objektivalternativ som inte heller är så värdefulla.

Tommy S.
Här är en till som började med Praktica. Efter första lönen från posten där jag delade ut post på lördagar så köpte jag en Praktica LTL med ett Carl Zeiss Jena 50mm. Den köptes begagnad från den lokala Fotoaffären/ateljén Kükacka (osäker på stavning) i Nyköping ca år 1975.
Intresset väcktes när jag var med en skolkompis från gymnasiet i labbet som tillhörde Nyköpings Fotoklubb och fick se bilderna framträda i framkallningsvätskan.
//Anders
Svar från sodeto 2021-04-04 21:18
Tack,
DDR rules vad det verkar, ja eller rättare sagt ruled.

Tommy S.
Vilken härlig start på fotolivet, förstår att du minns med glädje. Och fina svartvita bilder som stått sig bra! Hälsningar/ Björn
Svar från sodeto 2021-04-06 12:42
Tack, jo det är konstigt hur en del minnesbilder inte suddas ut över huvud taget medan annat (många gånger viktigare) glöms snabbare än man kan ana.

Tommy S.