that is the question, or actually not... en södagsknäppares bilder och tankar härifrån och därifrån.

Holga en leksakskamera, eller?

Det är kanske nån av er andra som också "råkat ut" för en Holga. Holga förknippas ju med oskärpa, ljusläckage, vinjetteringar mm mm så varför fotografera med en sådan kan man fråga sig? Jag har en Holga 120 GN en mycket enkel plastkamera som tar 6x6 bilder på rullfilm. Inställningmöjligheterna är rätt så begränsade. Två tider "N" och "B", hur lång N är vågar jag mej inte på, men på B blir slutaren öppen som den brukar bli också på "normala" kameror. Bländaröppningarna är två "sol" och "halvmulet". Och avståndsinställningen är typen "halvfigur", "helfigur", "grupp" och "bergstopp". Skärpa hittar man vanligtvis mitt i bilden medan det är lite si och så ut mot kanterna... Min kamera råkar dock vara ett exemplar som är rätt så ljustätt.

Holgan är nog inget för mera seriös fotografi, men i vissa situationer passar den bra. Dessutom är det roligt att fota med den, dels p.g.a dess enkelhet och dels för att man aldrig riktigt vet vad som sist och slutligen fastnar på filmen. Här är några holgabilder sedan ett par år tillbaka då det startade ett tiotal varmluftsballonger från Svartå slottsträdgård på valborgsmässoafton, några kilometer hemifrån.

Bilderna är tagna på TRI-X, iso 400 och framkallade i HC110 1:31 i 16 min vid 20°C.

 

Inlagt 2021-03-21 14:32 | Läst 1628 ggr. | Permalink

"Fina bilder! Bra kameravinklar! Beror såklart på fotografen! Men för mig blir det även ett äldre stuk på bilderna! Men som sagt, det här braiga beror mycket på fotografen! :) /B"


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Trevliga bilder!

//Stephen
Svar från sodeto 2021-03-21 16:23
Tack för det!

Tommy S.
Fina bilder! Bra kameravinklar! Beror såklart på fotografen! Men för mig blir det även ett äldre stuk på bilderna! Men som sagt, det här braiga beror mycket på fotografen! :)
/B
Tackar!
Med Holgan handlar det väl om att försöka utnyttja nya möjligheter av bristerna...

Tommy S.
Kameran duger visst för seriöst arbete, men man får anstränga sig lite och hitta på egna lösningar för exponering (gulfilter +1, orange, +2, och röd *3). Sen finns gråfilter också. Den extra bländaren är verkningslös, men jag har lyckats få dit ett mindre hål i svart papp på den klaff som fälls in, på en av mina Holgor. Ja ett par stycken, en med 100ASA film och en med 400, så utökas exponeringsmöjlighetera ytterligare. Att det inte skulle vara en seriös kamera motsägs av att jag fick hedersomnämnande för tre bilder fotade med Holga, i Tidningen Fotos Mästartävlan för något 15-tal år sen. Samma år fick jag min fackförenings Kulturstipendium där flera av bilderna var just Holga-bilder. Så det där med kameran och utrustningen, har inte så mycket med bilders kvalitet att göra. Hoppas du inte tycker jag blev för långrandig ;-)
Ha det fint!
Svar från sodeto 2021-03-21 21:05
Tack! Nej inte alls långrandigt, det är alltid intressant att byta erfarenheter. Jag hade också ytterligare två Holgor. En 120GCFN med fast blixt och några inbyggda färgfilter till blixten som som gav ”psykedeliska” effekter på färgfilm. Den andra också en 120GN men med polariodbakstycke. Jag sålde båda då tillverkningen av packflimen tog slut. Och den med blixt blev rätt så sällan använd.

Tommy S.
Ursäkta mig, men kan du förklara 1:31?

Vänligen

Stephen
Svar från sodeto 2021-03-22 07:26
Det är frågan om förhållandet framkallare / vatten. En del HC110 per 31 delar vatten.

Tommy S.