Allt mellan himmel och jord / Peter
Brev från kolonien 2024:18
Blandade bilder från kolonien i Helsingborg den 6-10/7. På slutet är det också tre mobilbilder tagna i veckan, så det blir några färska tomater också.
I skymningen
Estisk gul tomat, den har väldigt många blommor så humlan har att göra här i flera dagar
Palmlilja
En solros som spanar runt hörnet
Stockrosor
Två olika squash, ovan o nedan. Dessa har gett bra utdelning i år
Sart Roloise en stor svart som blir svart gul som mogen
Lea von Annemarie, bra utdelning
Skördade lite fänkål
Det var egentligen tornseglaren jag fotograferade här
Den stora till vänster heter King Kong, kommer som mogen i sista bilden
Här en viss ordning på dagens skörd, filterna är till för att spara fröna när de torkat för att ha nya frön till nästa år
Här King Kong, 540g och faktiskt riktigt god
Astro
Bilderna togs i våras och har i stackningen blivit sammanslagna med data från tidigare säsonger så att man får in så mycket data som möjligt i stacken, gärna 3-7 timmar total mängd. Att bilderna släpps just nu beror på att det direkt efter astrosäsongen avslut i mars så började fågelsäsongen och vårfotografering med vitsippor mm och allt som det medför, dvs inte tid till redigering av de sista astrobilderna. Men det är inte till någon nackdel heller för redigering är såpass komplex så håller man inte processen igång så glömmer man lätt några steg. Därför bra att ha ett redigeringspass under sommaren, nu när det dök upp ett 2-3v regnväder.
Bilderna nedan har redigerats på två olika sätt, det vanliga är att efter stackning så stretch-ar man fram en färgbild, jag använder Siril och därefter LR, denna metod kan användas på alla typer av deep sky objects DSO.
Den andra metoden jag har använt nedan, är i huvudsak på nebulosor för att få in andra färger i bilden, med den första metoden så blir en nebulosa oftast väldigt röd. Metoden används ibland av de astrofotografer som använder svart/vit kamera och olika filter men även Hubble, James Webb använder denna metod för att få fram en bild där färgen markerar en materia. En mening klippt från NASA ”The colors — blue for oxygen, green for hydrogen and red for nitrogen — help astronomers understand the geometry and dynamics of this complex system. Nebulosor fotograferar jag oftast med ett smalbandsfilter och där är det i huvudsak Ha (hydrogen) och OIII (oxygen) som släpps igenom, därför ganska naturligt att det är dessa man bryter ut till två separata filer.
Själv har jag inte samma utrustning som NASA utan jag använder en metod som Siril erbjuder att jag kan konvertera min färgbild till en svart/vit bild som representerar Ha väte (röd) samt en OIII bild som representerar syre (blå) När jag har två svartvita bilder så bygger jag upp min färgbild igen genom att skapa en RGB genom att R är Ha och G är 60% Ha och 40% OIII samt B är OIII. Efter detta steg har jag tillbaka en färgbild men i en annan palett som oftast kallas Hubble palett. Jag har i princip använt denna guide nedan, hur man gör detta. Men upptäckte att jag fick missfärgade stjärnor när jag hade med stjärnorna i color calibration, därför gör jag nu att jag innan color calibration så gör jag Star removal så att det enbart är den stjärnlösa (nebulosan) där man gör färgjustering på. Stjärnorna läggs sedan på i slutet av processen.
https://youtu.be/fDhOrKvM7GU?si=uxeX137jpZsIJbXZ
IC1396, Elephant trunk, detta är en Hubble palett bild och helt stjärnlös. Snabeln ser man i överkant en svart nebulosa
M45 Plejad, en vanlig framkallning av plejaderna
M78 Nebula in Orion, den stora Orion nebulosan M42 är ganska lättfotograferad men denna reflektionsnebulosa M78 som ligger på andra sidan (övre) av orions bälte är lite krångligare, men är vacker så det är värt det. En vanlig redigering
NCC2237 Rosette Nebula, denna i en Hubble palett
IC410 Tadpoles Nebula, detta också i Hubble. Man ser de två grodynglen i det blå
61 Cygni Double Star, kanske inte så vacker men vissa objekt kan ändå vara kul att fotografera som denna dubbelstjärna
IC348 Cluster, denna gillar jag också, kräver en hel del data men är värt det. Vanlig redigering
IC5146 Cocoon Nebula , vanlig redigering
M60 Galaxy, här en galax som inte är direkt vacker med min utrustning men ändå kul att få den dokumenterad.
NGC3166, samma gäller NGC3166 bild för att få en glimt av hur den ser ut. Efter att ha samlat in någon timma så får man efteråt göra en bedömning vad man vill gå vidare med. Kan vara ett lurigt val. Ska man gå vidare med de bilder man har som är vackra men som kan bli ännu vackrare med mer data eller ska man gå vidare med de något sämre och lyfta dessa något steg till, men de blir kanske inte någon vägghängare för det
sh2-224 Rice hat, ser väl ut som en hatt man har i risfälten
En kväll i våras hade jag båda utrustningarna i gång, den främre är en startracker med Z6ii och ett vidvinkel och den bortre riggen är med astrokameran och ett tele
Tyvärr kunde jag bara använda någon bild från det jag tog med vidvinkel då det var moln i horisonten och att Orion som jag fotograferade låg lågt.
Nu startar snart nästa säsong och det är en hel del förberedelser för vad man ska fotografera under säsongen och vad ska man börja med i slutet av augusti, det är ju inte samma stjärnhimmel man ser i augusti som i mars så det gäller att välja de optimala objekten efter årstid, samt som jag skrev tidigare ska man välja att förbättra sina bästa bilder eller ska man förbättra de sämsta, det är också ett val att beakta
Järavallen
Jag upptäckte förra året att ängen vid Järavallen söder om Landskrona var en bra äng för att fotografera fjärilar, så det blev en tur dit den 27 juni. Det är i huvudsak 300/4 och 105/2,8 makro jag har använt.
Kan vara kamgräsfjäril
blåvinge
Kanske heter den gammafly, en riktigt ful en iaf
Kamgräsfjäril ?
nyckelpiga
gräshoppa/vårtbitare
Skanör
Efter besöket vid biätarna den 25 juni så gick turen hemåt via Skanör. Det började med en vacker tur längs kustvägen mot Skanör, har aldrig kört den vägen tidigare men tack vare GPSen så fick jag en väldigt vacker sträckning. Tyvärr inga bilder därifrån.
Här var det ju tänkt det skulle vara hundratals skärfläckor, som det var för några år sedan, men här var intet.
De pittoreska badhusen som finns längs kusten i Falsterbo och Skanör.
Bron fick också komma med
En tornfalk
några måsungar
och en tornseglare, det var typ allt av intresse sett till fåglar
En test
Samma plats som i går. I trädet där biätaren satt i maj, där satt denna gång en lövsångare. Bilder från den 25 juni. Min tanke var att ta med mig det stora telet för att få lite närbilder på biätaren när den satt och åt i trädet, men det blev istället flygbilder på biätaren på längre håll. Lövsångaren fick utgöra en liten test.
Visst kommer man ”lite närmare” med 500mm och TC men frågan är om det är värt den skillnaden i beskärning kontra bekvämlighet med 300/4 pf, som är 3X lättare och 3X mindre
Dessa bilder nedan är med D850 och 300/4+TC1,4
Detta var ifs inte en test utan på göken, skulle ha varit med igår
Dessa bilder nedan är med D850 och 200-500 samt TC1,4 dvs 700mm
Dessa bilder nedan är med Z6ii och 200-500 + TC1,4 dvs 700mm