Allt mellan himmel och jord / Peter
Rydebäck
Några bilder hemomkring.
Färjan från Oslo till Köpenhamn passerar fönstret på morgonen.
denna låg för ankar några dagar och lyste upp på natten
i fredags så vaknade man till en underbar morgon, sådana färger har man inte sett på länge, brukar vara mest olika nyanser av grått
Lördagen hade både frost och dimma att bjuda på, det var att ta sig ut och se om det gick att få något på bild
nere vid Rydebäcks brygga
dessa träd i Glumslöv har jag fotograferat många gånger tidigare i olika väder o årstider, denna morgon blev det i frost och dimma
Nikon Z6II
Några första intryck av Nikon Z6II. Det råkade bli en Z6II i veckan, tänkte se om spegelfri har utvecklats sedan min Nikon V1. Den manual som följde med vara bara halvfärdig (nästan inget om menyn och inställningar), började därför läsa manualen för Z6, men det visade sig att allt i inställningarna inte stämde med variant II, men hittade en komplett manual på engelska (800 sidor).
Några första intryck:
Den känns ganska gedigen, mindre plastig än D750, men med adapter väger de ganska lika. D750 har bättre plats för lillfingret vid greppet.
Har testat kameran till mer statiska fåglar med 200-500. Har också testat närbilder med Tamron 90VC makro samt Samyang 135/2, fungerar fint med dessa objektiv. Vid makro gillar jag att man kan förstora upp sökarbilden med +, jag har också lagt + på filmknappen så att man snabbt kan nå den vid manuell fokus. Har också lagt på markerade konturer i skärpa så syns det ännu tydligare vilka delar som är fokus, även fokuspunkten markerar grönt när den är i fokus, så för manuell fotografering så finns det många fördelar med Z6 att man får denna hjälp i sökaren.
Jag har anpassat ”i” knappen för att ha de funktioner som jag själv oftast vill komma åt, man ser vad man gör i ”i-menyn” i sökaren. På Fn2 knappen finns AF just nu och på Fn1 har jag lagt markering för motivföljning. För flygande fåglar så tänker jag prova wide-s, autoAF djur samt autoAF med motivföljning, men inget av detta är testat än.
Z6 har ytterligare en variant på USB kontakt, så med fyra hus jag använder så behöver jag tre olika USB-kablar. Man ska visst kunna ladda batteri och driva kameran via USB, men det verkar inte gå med den medföljande USB kabeln om jag har förstått det rätt från manualen, och den kabel Nikon hänvisar till ser ut att ha USBc i båda ändar. Hade hoppats man kunde driva kameran med en powerbank, men får titta mer på det. Lite synd också att USB anslutningen som man oftast ska till ligger högst upp så man måste lossa hela gummiflärpen, inte individuella luckor som på mina DSLR.
Om man väljer att ha visning av tagen bild enbart på skärm (inte sökare) så visas ingen tagen bild alls, i den konfiguration jag valt, med att enbart ha sökaren på. Men väljer jag visningsbild på både sökare och skärm, då visas den även på skärmen, riktigt konstigt utan någon logik.
Jag har lagt AF lås på AF on knappen och istället lagt AF punkt reset på mittpunkt på joysticken (flyttar punkt till mitten). Standard är AF lås på joysticken men har från D500 sett att man lätt flyttar mittpunkten om man använder centrum till något sådant, då tänkte jag det var bättre att lägga reset där
Det som retar mig mest just nu är att sitter man och tittar i sökaren så slocknar den efter stand-by tiden på 30sekunder. Man kunde ju tycka att om ögonsensorn var aktiverad när man tittar i sökaren så skulle den ha igång sökaren. Det är ju inte omöjligt att man sitter och väntar ut en fågel, eller fjäril etc att den ska flyga i upp till 15 minuter, då tråkigt att den sökaren regelbundet stängs av, man får då antingen ändra tiden för avstängning eller hålla fokus igång hela tiden, men det drar ju ännu mer på batteri.
Stativfästet får inte plats på kameran om man använder FTZ adaptern, sätter man fästet på adaptern så får man en något vassare grepp med vänsterhanden då handen tar i kanten på fästet.
Men i stort så är jag nöjd, den kan säkert till fullo ersätta D750 (som är tanken), ska bara testa den som astrokamera också, ytterligare en positiv funktion är att maxtiden inte är 30 sekunder utan 900sekunder, kan vara bra både med ND filer och astrofoto.
Man är ju mer tveksam till att den skulle kunna ersätta en D500, men jag ska testa lite flygande fågel så får vi se. Något man saknar från D500 är att man kan trycka in en Fn knapp och ändra fokusmode, dvs snabbt skifta mellan en punkt till något bredare. Något positivt är att man kan se i sökaren när man hamnat utanför ISO området, då sökarbilden blir ljusare eller mörkare om man hamnar utanför autoISO området.
Brus vid höga ISO ser bra ut, om jag granskar mina jpgbilder, ja just det jpg!
Det visade ju sig att det inte hjälpte med prenumeration på LR för den kunde inte ta rawfilerna från Z6II, och inte hjälpte det att jag försökte med DNG. Jag hade bara ställt in RAW+jpg normalt, så där har jag förlorat en hel del kvalitet på jpg. Kanske går det att använda Nikons Capture NX-D och konvertera rawfilerna där till tiff eller något och ta in dessa i LR, får titta mer på det. Annars är det väl att vänta ut Adobe.
Uppdatering, jo det gick fint att göra en batchkonvertering med NX från Z6II raw till TIF 16 bit filer. Har sedan läst in TIF filerna i LR, borde vara bättre att göra så än att använda jpg filer.
Nedan några bilder direkt från kameran, tagna i verkliga livet. Jag får göra några nya uttalanden när jag fått sett vad rawfilerna går för
ISO 5600
ISO 10000
ISO 6400
ISO 6400
ISO 5600
Bilderna ovan ser bra ut tycker jag. Nedan är det hårdare ISO stress test
ISO 45600
ISO 22800
ISO 12800
ISO 10000
ISO4000
Nedan några bilder i jämförelse med D750, notera att Z6II är jpg från kameran och D750 är redigerade raw bilder
ISO2500
ISO 12800
ISO 51200
ISO 51200
ISO10000
ISO 4000
Nedan D750
nedan en bild med 135/2 där färgmarkeringen för skärpa visade sig i mitten av skalan på stativfästet
Tamron 90 makro med fokus på spetsen
Jordbodalen Helsingborg
Det är inte bara strömstare i Jordbodalen, det finns annat också
grönsiskor
nedan hare som visar upp sig i olika iso, med D750
iso 2200
iso 6400
iso 800
iso 320
rörhöna
hägern
skarv
En tur till Utvälinge
Några bilder från senaste turen
de undrar nog varför jag stannade till
fortfarande många tofsvipor
storspoven kommer nog alltid att gå här
borde vara en flock kustsnäppor, men kan vara något annat också, det visade sig vara kärrsnäppor
några vitkindade gäss i Helsingborg
något urtidsdjur utanför Helsingborg
Strömstare IV
Så då blir det ännu mer bilder på strömstaren :), var i Jordbodalen i ungefär en timma och tog totalt 900 bilder, gallrade ut 210 av dessa i FastStone Image Viewer (som är smidigare än LR för snabbgranskning), dessa importerades sedan till LR och ut fick jag då 50 bilder varav några visas här. Blir mer o mer lockad till de långa exponeringarna som ligger mellan 1/6-1/15, vattnet får den mjuka framtoningen då. Har lagt ut slutartid på några bilder. För dessa bilder har jag använt ett enbent stativ och använt avtrycket på kameran som vanligt och en serietagning på runt 6 bps. Ett trebent stativ blir troligen stabilare så jag ska testa det, dock är det nog svårt att undvika att inte använda avtrycket, en fjärrkontroll skulle kanske gå om man använder live view? får testa lite
Hoppade också på Adobe prenumeration på LR och PS igår, Elgiganten hade 500:- rabatt nu i black week kampanjen. Installationen gick bra och har även fått samlingar att synkas mot Ipad, PS har jag dock inte (vågat)prova än.
1/6
1/15
1/8
1/8
1/20
1/160, man ser ju med en gång att det är en kortare tid, fast 1/160 är ju normalt ganska lång tid om man ser till fågelfoto. Om man tittar på mina äldre strömstarebilder så skulle jag tro att tiderna ligger mer på 1/500 eller mer
1/40
1/10
1/8
1/13
och för er som tycker ni vill se mer bilder på strömstaren, så kan jag garantera att det kommer, har redan en dag till som inte än är redigerade. Så länge strömstaren är kvar så är jag kvar. Igår fick jag också utpekad platsen för kattugglans håla, så nu är det ännu mer där som lockar