Astro

Bilderna togs i våras och har i stackningen blivit sammanslagna med data från tidigare säsonger så att man får in så mycket data som möjligt i stacken, gärna 3-7 timmar total mängd. Att bilderna släpps just nu beror på att det direkt efter astrosäsongen avslut i mars så började fågelsäsongen och vårfotografering med vitsippor mm och allt som det medför, dvs inte tid till redigering av de sista astrobilderna. Men det är inte till någon nackdel heller för redigering är såpass komplex så håller man inte processen igång så glömmer man lätt några steg. Därför bra att ha ett redigeringspass under sommaren, nu när det dök upp ett 2-3v regnväder. 

Bilderna nedan har redigerats på två olika sätt, det vanliga är att efter stackning så stretch-ar man fram en färgbild, jag använder Siril och därefter LR, denna metod kan användas på alla typer av deep sky objects DSO.

Den andra metoden jag har använt nedan, är i huvudsak på nebulosor för att få in andra färger i bilden, med den första metoden så blir en nebulosa oftast väldigt röd. Metoden används ibland av de astrofotografer som använder svart/vit kamera och olika filter men även Hubble, James Webb använder denna metod för att få fram en bild där färgen markerar en materia. En mening klippt från NASA ”The colors — blue for oxygen, green for hydrogen and red for nitrogen — help astronomers understand the geometry and dynamics of this complex system. Nebulosor fotograferar jag oftast med ett smalbandsfilter och där är det i huvudsak Ha (hydrogen) och OIII (oxygen) som släpps igenom, därför ganska naturligt att det är dessa man bryter ut till två separata filer. 

Själv har jag inte samma utrustning som NASA utan jag använder en metod som Siril erbjuder att jag kan konvertera min färgbild till en svart/vit bild som representerar Ha väte (röd)  samt en OIII bild som representerar syre (blå) När jag har två svartvita bilder så bygger jag upp min färgbild igen genom att skapa en RGB genom att R är Ha och G är 60% Ha och 40% OIII samt B är OIII. Efter detta steg har jag tillbaka en färgbild men i en annan palett som oftast kallas Hubble palett. Jag har i princip använt denna guide nedan, hur man gör detta. Men upptäckte att jag fick missfärgade stjärnor när jag hade med stjärnorna i color calibration, därför gör jag nu att jag innan color calibration så gör jag Star removal så att det enbart är den stjärnlösa (nebulosan) där man gör färgjustering på. Stjärnorna läggs sedan på i slutet av processen. 

https://youtu.be/fDhOrKvM7GU?si=uxeX137jpZsIJbXZ


IC1396, Elephant trunk, detta är en Hubble palett bild och helt stjärnlös. Snabeln ser man i överkant en svart nebulosa 

M45 Plejad, en vanlig framkallning av plejaderna 

M78 Nebula in Orion, den stora Orion nebulosan M42 är ganska lättfotograferad men denna reflektionsnebulosa M78 som ligger på andra sidan (övre) av orions bälte är lite krångligare, men är vacker så det är värt det. En vanlig redigering 

NCC2237 Rosette Nebula, denna i en Hubble palett 


IC410 Tadpoles Nebula, detta också i Hubble. Man ser de två grodynglen i det blå 

61 Cygni Double Star, kanske inte så vacker men vissa objekt kan ändå vara kul att fotografera som denna dubbelstjärna 

IC348 Cluster, denna gillar jag också, kräver en hel del data men är värt det. Vanlig redigering 

IC5146 Cocoon Nebula , vanlig redigering 

M60 Galaxy, här en galax som inte är direkt vacker med min utrustning men ändå kul att få den dokumenterad. 

NGC3166, samma gäller NGC3166 bild för att få en glimt av hur den ser ut. Efter att ha samlat in någon timma så får man efteråt göra en bedömning vad man vill gå vidare med. Kan vara ett lurigt val. Ska man gå vidare med de bilder man har som är vackra men som kan bli ännu vackrare med mer data eller ska man gå vidare med de något sämre och lyfta dessa något steg till, men de blir kanske inte någon vägghängare för det 

sh2-224 Rice hat, ser väl ut som en hatt man har i risfälten 


En kväll i våras hade jag båda utrustningarna i gång, den främre är en startracker med Z6ii och ett vidvinkel och den bortre riggen är med astrokameran och ett tele 


Tyvärr kunde jag bara använda någon bild från det jag tog med vidvinkel då det var moln i horisonten och att Orion som jag fotograferade låg lågt. 

Nu startar snart nästa säsong och det är en hel del förberedelser för vad man ska fotografera under säsongen och vad ska man börja med i slutet av augusti, det är ju inte samma stjärnhimmel man ser i augusti som i mars så det gäller att välja de optimala objekten efter årstid, samt som jag skrev tidigare ska man välja att förbättra sina bästa bilder eller ska man förbättra de sämsta, det är också ett val att beakta 

Inlagt 2024-07-29 07:39 | Läst 434 ggr. | Permalink
Vakra och tänkvärda bilder från en förunderlig värld som vi lever i!
/B
Svar från pdahlen 2024-07-30 19:41
Tackar, det är en spännande värld där uppe
Mycket bra, och komplicerad redigering helt klart.. Men det blir ju riktigt bra också!
Synd att ni får så mycket regn och moln där nere i syd, men det går ju inte att göra så mycket åt, så klart.. Det är många fuktmättade lågtryck som rullar in från 'varma' Atlanten nu för tiden.. Själv så undrar jag var mina Tornseglare är just idag, har inte sett en enda.. Igår var det ovanligt täta besök av dom, idag känns ändå vädret lite mer stabilt här än igår!
Hälsn!
Svar från pdahlen 2024-07-30 19:45
Tackar, nä det är inte bilder direkt från kameran här inte. Nu har vädret faktiskt blivit bättre och det har varit fint några dagar nu
Alltid har vi sett mot himlen, men det här är ett steg längre. Mycket vackra bilder, särskilt M45 Plejadernas älvdans. Det ligger mycket arbete och kunskap i dessa bilder.
Svar från pdahlen 2024-07-30 19:47
Tackar, jo det tar ett tag innan man begriper vad man håller på med
Spännande att ta del av dina bilder och kunskap.
/Affe
Svar från pdahlen 2024-07-30 19:49
Tackar, det är intressant att samla in data på något som ser vagt eller inte ser alls
Som alltid är jag otroligt imponerad av dina astrobilder och allt jobb som ligger bakom dem. I synnerhet de fem första är oerhört läckra och jag ser grodynglen tydligt :-)
Jag förstår att ni har haft regn och vi får knappt en droppe. Det finns mängder med små kantareller på mina svampställen, men de orkar inte upp pga att det är för torrt i skogen.
Hälsningar Lena
Svar från pdahlen 2024-07-30 20:04
Tackar, nu har det faktiskt varit soligt i några dagar
Wow! Jag blir lika hänförd varje gång jag ser dina astrobilder och önskar att jag kunde befinna mig ombord på USS Enterprise tillsammans med Jean-Luc Picard och de andra.

Hälsningar Jörgen
Svar från pdahlen 2024-07-30 20:05
Tackar, det är mycket vackert uppe i mörkret