Allt mellan himmel och jord / Peter

av Peter Dahlén

Havssulorna vid Kullaberg

Några fler bilder på havssulor vid Kullaberg. I söndags fick jag också se dem fiska där ute. En av de vackraste havsfåglar jag fotograferat i veckan tycker jag, därför blev det en hel del bilder :).


Det var intressant att se hur snabbt de samlades vid något ställe där det var rikligt med fisk och dök som galningar. Fisken är troligen ganska ytlig eftersom de snabbt är uppe ur vattnet samt att de kan se den ute i det stormiga havet. Kul att se deras pilformade dyk




Ännu ett dyk 



Postat 2020-02-29 06:12 | Läst 2206 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Pilgrimsfalk från Kullaberg

Inget nytt X men ändå ett trevligt möte. Pilgrimsfalken (vandrefalk) har jag sett vid alla de tre besök jag nu har gjort vid Kullaberg i vinter. Den häckar här ute, en av de få platser i Skåne. I söndags så var både honan och hanen ute och flög. Så igen bilder från Kullaberg.



Nedan några bilder som jag redigerat på lite olika sätt



Ytterligare en serie

Nedan bilder från ett tidigare besök. Jag testade att ta bilder med TC1,4 och helt plötsligt dök pilgrimsfalken upp, inte helt optimalt att fotografera en flygande falk med TC, men det gick. Den hängde här över klippkanten ut mot havet.

Postat 2020-02-28 05:53 | Läst 2117 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Sillgrissla, ett nytt X, även tordmule i slutet av bloggen

Fortsätter med rapporter från en fin söndag på Kullaberg. Sillgrisslor (lomvie) gav ytterligare ett X, det passerade också några tordmule (alk), dessa fåglar är ganska lika. Får erkänna att jag la ut sortering till de som kan. Om jag jämför bilderna mellan dessa så är det näbben som man bäst kan gå på, sillgrisslan har en längre spetsig medan tordmulen ser ut som den har flugit rakt in i ett berg, även i andra änden skiljer de sig, där sticker fötterna ut på sillgrisslan, så man kan säga att grisslan är mer spetsig i båda ändar medan tordmule ser ut som en rugbyboll 🏉 . Både sillgrisslan och tordmulen har svart huvud i sommardräkt och enbart svart på överdelen i vinterdräkt. Några har redan skiftat till sommardräkt, eller kanske mer troligt att de aldrig bytte om till vinterkläder, nu när det aldrig blev vinter? Fåglarna är långt ut så bilderna är kraftigt beskurna.

Här ett bra exempel där den undre sillgrisslan kör i sommardräkt

Bilden ovan är en beskärning av bilden nedanför

Här är en bild utan beskärning, tänk då att jag har motsvarade 750mm i brännvidd, ungefär 50mm motsvarar ”utan förstorning” eller om det är exakt 43mm, vilket då motsvarar en förstoring redan i denna bild på 17X. Sillgrisslorna är i mitten av bilden, så de är långt ut och bilderna är som sagt kraftig beskurna. 


Nedan är bilderna på tordmule, enligt Jan E så fanns det möjlighet att locka dem närmare om man viftade med armarna, men det visste jag inte då, skulle ha behövts, nu är de kraftigt beskurna istället. Fast står jag där i kustbandet och viftar så tror väl hälften att jag är i sjönöd och den andra hälft att jag är galen.

Postat 2020-02-27 06:59 | Läst 1952 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Tretåig mås, ett nytt X

Labbarna som jag tidigare rapporterade om från besöket på Kullaberg var ren bonus, inget som jag hade förväntat, däremot tretåig mås (ride) har varit ganska regelbundet rapporterad när det blåst här ute denna vinter. Vid mina tidigare två besök hade jag inte fått se den, men denna gången så såg jag fem :). Som tur är behöver man inte räkna tårna, jag vet inte ens hur många tår en vanlig mås har, kanske fyra? I Sverige häckar den enbart på Nidingen utanför Kungsbacka, men det var först i Skåne jag fick se den, troligen inblåst från Storbritannien. 

En ungmås känner man igen med den svarta kanten på framkanten av vingen 

En vuxen känner man igen med att vingspetsen är helsvart, som denna till höger. Vid mitt första besök så kom jag hem med massa bilder på trut som också har svart på vingspetsen men då inte ända ut på spetsen, som är vit på trut och även på andra måsar

Postat 2020-02-26 06:25 | Läst 1878 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Bredstjärtad labb, ett nytt X

Fortsättning på nya X från turen till Kullaberg. Den bredstjärtad labb (mellemkjove) hade kunnat få vara med i bloggen igår om jag hade upptäckt den, den har försökt att smita förbi två gånger redan. I söndags i Kullaberg så såg jag något komma farande snabbt förbi och jag hann få av tre bilder från höften innan den försvann bakom husgaveln. I min första sortering av bilderna så gallrades dessa bilder bort men eftersom det var några nya X i materialet så gick jag igenom de 760 bilderna igen och hitta 3 bilder på denna labb.  Här är det mer ett X än kvalitén i bilden som räknas. 


Bredstjärtad labb, som är en beskärning från bilden nedan. Det visade sig att min 1600 pixelbredd till bloggen blev större än den fil jag kallade originalfil efter beskärningen

Detta är bilden innan beskärning, skuggan till vänster är från skjulet vi sitter i lä bakom

Postat 2020-02-25 07:56 | Läst 2096 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
1 2 3 ... 6 Nästa