Tillvarons fångade bilder..

Att spegla det jag gillar.

Tärnskär..

Ytterst bland öar ligger denna fantastiska ö..  GPS-spår på c:a 6,2 landmil.

Fortsättning från denna blogg: http://www.fotosidan.se/blogs/ogonblicksstunder/mot-ytterskargarden.htm 

Nästa blogg om Tärnskär: http://www.fotosidan.se/blogs/ogonblicksstunder/tarnornas-o.htm

NO-udden på Tärnskär, som jag rundade.. Ejder är fåglarna som ses.

Här är den fantastiska lagunen, på utsidan av ön..

Ett smalt och grunt inlopp, och sedan djupare.. med en ren och fin sandbotten..

En sandbotten som sakta grundar upp.. och slutar med en fin sandstrand..

Här är sandstranden, sett från lite höjd..  och en selfie..

En till.. med inloppet till lagunen.. och en fri horisont..

Varför kallas då ön Tärnskär..? Fortsättning följer..  Tack för mig!

Postat 2015-05-21 22:57 | Läst 1984 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Hurra! Sommaren är här..

För mig är det en speciell fågel som anger när sommaren är här, och inte eventuella temperaturer eller vädret.. Den fågeln är 'mina' fantastiska Tornseglare som häckar här under takplåtarna, och som bjuder på hisnande förbiflygningar utanför min balkong under sommarkvällarna! Nu är dom här!! Två exemplar flög nyss förbi precis så som dom brukar göra under de tre sommarmånaderna.. En fantastisk fågel med enastående flygförmåga och som varit i luften hela tiden sedan dom lämnade sin boplats i augusti.. det ni!

21:40 på Södermalm, nära Tantolunden..

Tack för mig!

Postat 2015-05-20 22:12 | Läst 1103 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Mot Ytterskärgården..

Så kom då lördagen med utlovat fint väder, som gjord för en båtpremiär.. Och då är det Stockholms södra yttre skärgård som är mitt mål, som så oftast.. Den är bäst tillgänglig från Bullandö ute på Värmdö, där jag har min båt. Det tar ungefär en knapp timme i lagom fart (16-17 knop) så är jag vid de yttersta skären, med fri horisont.. För mig är det viktigt att komma så långt ut i skärgården att jag kan se horisonten.. Innerskärgården eller mellanskärgården är sällan mitt mål, utan det är ytterskärgården som gäller, det är där mötet mellan öppet hav och de karga öarna är som finast och ofta som mest dramatiskt! Det är också där det oftast finns mest att se vad gäller fåglar, så som denna dag rejäla mängder av Ejder. Många flyttande fåglar följer helt enkelt kustlinjen i sin flygning norrut under våren.

Här finns nästa blogg om Tärnskär: http://www.fotosidan.se/blogs/ogonblicksstunder/tarnskar.htm

Här är en hel del bilder från min premiärtur för året, och det är cirka tre landmil ut till den fantastiska 'fågelön' Tärnskär, som nästan alltid är mitt mål. En ö som inte alltid är tillgänglig beroende på eventuell gammal sjö som bryter.. men denna fantastiska dag var alla förhållanden perfekta!

Båtsäsong 34.. är därmed inledd, med en stark prägel av alla dessa vackra Ejdrar..

Djuröbron med Djurö till vänster, där är jag född och uppväxt.. Minns när bron invigdes 1962..

De första Ejdrarna, redan i innerskärgården..

Runmarö kanal..

Ejdrar även i mellanskärgården..

Havstrutar, brukar alltid återkomma till samma skär..

Det är hit ut jag vill..

Elefanten..

Att se upp med..

Här är målet, allra längst ut.. 800 meter lång, smal och låg.. Tärnskär!

Tärnskärs NO-udde med Ejdrar, Storskarv, och Havstrutar, trutar som alltid funnits just där under de 34 år jag besökt denna ö..

Fortsättning följer.. Tack för mig!

Postat 2015-05-18 22:36 | Läst 1729 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Provbilder i lunden..

Köpte en ny kamera i veckan, en Nikon D750. Har länge känt att jag behöver en till DSLR som komplement till min D800E, den är en fantastisk kamera med många pixlar att beskära i, men ibland känns den onödigt stor, och det är inte alltid alla pixlar behövs.. Dessutom låter den lite för mycket vid exponeringen kan jag tycka, det har hänt att ljudet skrämmer iväg t.ex. fåglar, den är inte helt diskret direkt.. Dessutom har jag ibland behov av två objektiv, men miljöerna att byta objektiv i känns inte alltid så bra.. Bättre då att ha med ännu en kamera där det andra objektivet redan är kopplat! 

Efterföljaren till D800E som heter D810 och kom för ett år sedan är betydligt tystare, men lika många pixlar (36,3 milj.) som föregångaren. Den D750 som jag köpt har samma slutare som D810 och är således väldigt mycket tystare än min D800E, men har "bara" 24, 3 milj. pixlar, men det räcker, även om jag märker att det är betydligt mycket mindre att beskära i, och inte lika "späckad" med detaljrikedom som med min D800E med 36,3 milj. pixlar. Men även D750 är ändå en fullformatskamera, med de fördelar det har. Dessutom märker jag att de RAW-filer som D750 levererar behöver mindre med bearbetning i Lightroom för att bli bra, än vad som behövs med RAW-filerna som min D800E levererar. Dom filerna drar väldigt ofta iväg i den blåa färgen, som nästan alltid måste minskas rejält, så är det inte med D750:s RAW-filer! Mina okomprimerade RAW-filer från D800E levererar c:a 75 Mb. i storlek per bild, jämfört med 25 Mb. för D750.

Dessutom var jag utan min D800E i 5 veckor tidigare i våras när jag lämnat in kameran för översyn och lite justeringar hos Nikon i Solna, och det var oerhört frustrerande! Jag hade en del "naturmöten" under den perioden där jag verkligen hade behövt min kamera!!! Det var då jag bestämde mig för att jag måste ha en "reservkamera" att ta till vid sådana situationer i framtiden, för det händer säkert igen! Och D750 verkar vara en kamera som definitivt håller måttet för detta!

Här är exempel från de första riktiga testbilderna av mig med D750 + Nikkor 80 - 400 mm, tagna igår kväll i Tantolunden, Södermalm:

Tack för mig!

Postat 2015-05-15 09:41 | Läst 1577 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Måndagsturister..

Fint väder och ett ärende mot city, blev via Stadshuset i Stockholm. Och som vanligt fanns det en hel del turister här vid Stadshusets Mälarsida, och detta även en måndag! Och finns det turister, så fotas det ju.. och man behöver själv inte vara rädd för att lyfta kameran, åt vilket håll som helst.. Alla andra gör ju också det!  :-)

Tack för mig!

Postat 2015-05-12 21:38 | Läst 1043 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 4 Nästa