Att spegla det jag gillar.

Provbilder i lunden..

Köpte en ny kamera i veckan, en Nikon D750. Har länge känt att jag behöver en till DSLR som komplement till min D800E, den är en fantastisk kamera med många pixlar att beskära i, men ibland känns den onödigt stor, och det är inte alltid alla pixlar behövs.. Dessutom låter den lite för mycket vid exponeringen kan jag tycka, det har hänt att ljudet skrämmer iväg t.ex. fåglar, den är inte helt diskret direkt.. Dessutom har jag ibland behov av två objektiv, men miljöerna att byta objektiv i känns inte alltid så bra.. Bättre då att ha med ännu en kamera där det andra objektivet redan är kopplat! 

Efterföljaren till D800E som heter D810 och kom för ett år sedan är betydligt tystare, men lika många pixlar (36,3 milj.) som föregångaren. Den D750 som jag köpt har samma slutare som D810 och är således väldigt mycket tystare än min D800E, men har "bara" 24, 3 milj. pixlar, men det räcker, även om jag märker att det är betydligt mycket mindre att beskära i, och inte lika "späckad" med detaljrikedom som med min D800E med 36,3 milj. pixlar. Men även D750 är ändå en fullformatskamera, med de fördelar det har. Dessutom märker jag att de RAW-filer som D750 levererar behöver mindre med bearbetning i Lightroom för att bli bra, än vad som behövs med RAW-filerna som min D800E levererar. Dom filerna drar väldigt ofta iväg i den blåa färgen, som nästan alltid måste minskas rejält, så är det inte med D750:s RAW-filer! Mina okomprimerade RAW-filer från D800E levererar c:a 75 Mb. i storlek per bild, jämfört med 25 Mb. för D750.

Dessutom var jag utan min D800E i 5 veckor tidigare i våras när jag lämnat in kameran för översyn och lite justeringar hos Nikon i Solna, och det var oerhört frustrerande! Jag hade en del "naturmöten" under den perioden där jag verkligen hade behövt min kamera!!! Det var då jag bestämde mig för att jag måste ha en "reservkamera" att ta till vid sådana situationer i framtiden, för det händer säkert igen! Och D750 verkar vara en kamera som definitivt håller måttet för detta!

Här är exempel från de första riktiga testbilderna av mig med D750 + Nikkor 80 - 400 mm, tagna igår kväll i Tantolunden, Södermalm:

Tack för mig!

Inlagt 2015-05-15 09:41 | Läst 1579 ggr. | Permalink
D750 har inte likadan slutare som D810. Själv har jag fortfarande en D700 och där kan man snacka om att slutaren låter, eller snarare spegelmekanismen och nedbländningsditot. Slutaren är väl snarast det som låter minst av alltihop.
Svar från ehrsa 2015-05-15 18:39
Hej! Martin. Det stod så någonstans i ett omdöme eller test om den här kameran att så var fallet, men man kanske menade en D810 liknande konstruktion? Men jag bryr mig inte, slutaren är väldigt tyst jämfört med min D800E, det är det viktigaste! Jasså, D700 är också högljudd.. det är faktiskt rätt trist! Det kan störa rätt så mycket i flera sammanhang! Tack!
Hälsn!
ztenlund 2015-05-15 19:06
Det är helt uppenbart olika slutare. Både kortaste slutartid, blixtsynktiden och den uppgivna testade livslängden är sämre på D750. Vill man plåta med stora bländaröppningar när det är rätt ljust har man en viss fördel med D810 i och med att man kan halvera slutartiden och dessutom ställa ned känsligheten något ytterligare jämfört med D750. Ett gråfilter är förvisso billigare, om det bara är det man vill åt. ;)
Roligt, grattis! Och det duger ju att ha en D750 som andra kamera! Utmärkta bilder, och blommor är bra, dom skrämmer man inte iväg i första taget!/ Björn T
PS Gillar stenknäcken, vet mig inte ha sett en sådan live!
Svar från ehrsa 2015-05-15 18:43
Hej! Ja, det känns bra med den här kameran som ett komplement till min D800E! Har märkt att behovet faktiskt finns av två kameror, i flera olika sammanhang, inte minst om den ena eller andra är på service.. Och det känns som den här kameran är väl så kompetent att fylla mina behov! Stenknäckar hör jag nästan varje gång som jag går upp i lunden, men det är inte alltid jag ser dom, dom har en förmåga att ofta försvinna bland löv och grenar, men då finns ofta ändå deras läte där! Tack! Björn.
Hälsn!
Kul med ny kamera och av bilderna att döma så verkar den fungera bra också.
Jag är själv på jakt efter en ny kamera och har så svårt att bestämma mig för vilken. Jag behöver en lättare också men den ska vara Canon.
Svar från ehrsa 2015-05-15 21:16
Hej! Ja, det känns bra med den här kameran som ett komplement till min kompetenta D800E. Hittills känns det som det var ett mycket bra val! När du väljer din nya kamera vill jag bara rekommendera starkt att köpa en som är så tyst som möjligt! Jag antar att det ändå är en systemkamera du tänkt dig, med sökare. Att bara fota via en skärm är nog oftast mycket sämre på de sydligare breddgrader ni reser till. Starkt solljus brukar störa skärmen väldigt mycket.. Tack! Margareta.
Hälsn!
Margareta Cortés 2015-05-15 21:23
Där har du rätt. Förutom min stora systemkamera så har jag en liten spegelfri och nu i Sydafrika när det var sol så såg jag bara mig själv i displayen. Den stora är en fullformat men jag hade tänkt mig en mellan nu bara för att vinna brännviddsförlängningen på objektiven. Få se vilken det blir, en skapligt snabb vill jag ha.
Svar från ehrsa 2015-05-15 21:36
Jag är säker på att det finns någon Canonmodell som passar dig! Mindre än fullformat duger absolut! Jag har också en spegelfri Nikon1 AW1 som är helt vattentät, men där finns bara en skärm och inte någon sökare, vilket inte är så jättebra, men den är helt tyst om jag vill.. det är bra! Dessutom passar alla Nikonobjektiv med en adapter även till den kameran, fast då är den inte helt vattentät längre.. och objektiven får då en brännvidd gånger 2,7 så även om jag skulle sätta på mitt vidaste vidvinkelobjektiv från min D800E, som är 14 mm. så blir det med gånger 2,7 ett objektiv på 37,8 mm.. vilket inte är så mycket vidvinkel längre..! Å andra sidan så blir mitt telezoom på 80 - 400 mm. ett objektiv på 216 - 1080 mm.. Och det går riktigt bra även det, jag har testat! Även bildstabiliseringen fungerar, men är långsammare än när objektivet sitter på min D800E.
Hälsn!
Det finns flera bilder här som jag gillar. Men ettan, sexan och pilfinken på staketet sticker ut i mina ögon. Kul med nya grejor också, det kan ge en lite nytändning.
Svar från ehrsa 2015-05-15 23:22
Hej! Ja, visst är det lite roligt med ännu en kamera, och den levererar med råge bilder till det som behövs för de bilder jag lägger in här på Fotosidan, den har också vikbar skärm (för att ta Live View bilder), vilket borde göra det enklare att ta makrobilder, WiFi finns också, vilket jag egentligen inte vet om jag har nytta av? Men annars så är det ibland skönt att slippa byta objektiv ute i fält på min D800E (skräp på sensor-risk), istället så har jag då redan en kamera till, med det andra objektivet redan färdigkopplat! Imorgon är det ett sådant tillfälle för mig. Troligen åker jag ut med min lilla båt till Stockholms yttre skärgård för första gången denna säsong, vädret ser gynnsamt ut! Då vill jag ha mitt telezoom 80 - 400 mm. kopplat på min D800E för att fota fåglar, med alla pixlar den har så finns det mycket bild att beskära i, om man nu inte kommer så nära. Dessutom vill jag ha med ett vidvinkelobjektiv,det blir ett vidvinkelzoom 14 - 24 mm. för vyernas skull. Den får sitta på min nya D750! Mer än så behöver jag inte i kameraväg och objektiv. De enda brännvidder jag inte tar med är då mellan 24 - 80 mm. Men det behöver jag inte heller! Ja, nu är det läggdags, ska upp hyffsat tidigt i alla fall.. Tack! Ingemar.
Hälsn!
Hoppas du kommer att trivas med nya kameran...det finns nästan alltid två sidor av ett mynt. Häftigt med alla pixlar på D800 när man vill skära...men väääldigt många pixlar att lagra....
jag gillar första och sista bilden bäst idag...den första för att den är verkligen häftig...den sista för att blommorna verkligen är vackra och bilden känns nästan 3D.
Svar från ehrsa 2015-05-15 23:33
Hej! Lena. Den nya kameran känns väldigt bra! Den är så väldigt mycket tystare än den D800E modellen jag redan har, kan nog spela stor roll i gatufotosammanhang att inte kameran hörs.. tror jag! Men även i fågelsammanhang, dom är oftast väldigt vaksamma.. Helt rätt ang. alla pixlar på 800-modellen, det finns verkligen mycket pixlar att beskära i, eller räta upp i, en bild kanske tagen från höften som blivit väldigt sned! Men som du säger, det blir mycket Mb att lagra.. D800E = 75 Mb/bild okomprimerad RAW. D750 = 25 Mb/ RAW...

Håller med om sista bilden, den känns nästan 3D för mig också nu när jag tittar på den! Tack! Lena.
Hälsn!