...direkt mellan mig och min första digitala systemkamera den dag vi möttes.

Kungsängen - Lejondal - Hjälstaviken

I veckan blev det en tur ner till sambons dotter med familj i Kungsängen. Jag tänkte att då kan vi ta två flugor i en smäll och besöka Hjälstaviken dagen efter. Ville inte sova över i Kungsängen då dom skulle iväg på bilsemester neråt i Europa dagen efter. ( Med den nya jobbleasingbilen, vi fick en provtur, ugha ! ) 

 

Tyvärr var det fullt på Ekolsunds slott, så jag bokade rum på Lejondals slott som låg lämpligt till.

Vackert slott med fin omgivning men för övrigt var det inte så mycket att hurra för. Väldigt små rum och det stod i all info, både på webben och på rummet att frukosten serverades kl  7-9. Fint tänkte jag, då hänger vi på låset så vi kommer till Viken i skaplig tid. Men de hade ändrat till kl 8-10 av någon anledning. Nåväl efter en god frukost så kom iväg. 

Väldigt lugnt och skönt vid reservatet, endast en bil på parkeringen. Förstod att det inte skulle vara så mycket överraskningar med fåglar men det är avkopplande att traska runt där på spången.  En gulärla var fint kamouflerad.

Från gömslet skymtade några ungar lång bort, jag tror att det är sothönans ungar. Såg ingen förälder så jag är inte säker.

Svalorna underhöll så man fick jobba lite med kameran. Dom är snabba men funkade rätt bra med Z 8:an här. 

Dom vilade lite vid gömslet emellanåt. 

Sambon fotar lite med min lilla Canonkamera som jag fick som vinst från Cyberphoto för X antal år sedan.

Det kom en liten regnskur ( som snabbt avtog ) så vi tog en biltur till Biskops Arnö, där man åker över på en grusväg, känns som att man åker på vattnet. Där låg en svanfamilj på vägen, körde sakta mot dem men de gjorde ingen antydan av att flytta på sig. Det blev väldigt nära med mitt 300 så några mobilbilder blev det också. Visste inte om jag skulle våga mig ur då svanar kan vara rätt ilskna men de brydde sig inte ett dugg. Fick gira långt ut på kanten för att komma förbi. 

Åkte sedan bort till tornet.

En del fåglar fastnade på bild. Är osäker på art på flera här. 

Men att det här är en häst, det vet jag i alla fall :-) Stall Mattias Djuse har sitt stall här ( ni som är intresserad av trav vet vem han är ) 

Avslutar med en typisk sommarbild, den ljuger lite för det var inte fullt så skönt som det ser ut. Kyligt och väldigt blåsigt.

  // Ing-Marie

Inlagt 2024-07-08 12:29 | Läst 407 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Ett häftigt slott som jag aldrig har hört talas om. Gillar ditt kollage och bilderna på svalorna. De är lite av en utmaning men mycket lättare med en nyare kamera. Kul med svanarna på vägen. De ser ut att bo där, inte så mycket trafik får man anta. Såg att du ledde FS Masters i senaste magasinet. Jag tycket att det såg konstigt ut i förra numret och att du borde ha mer poäng. Då var det alltså fel. Kul, du har god chans att vinna.
Hälsningar Lena
Svar från imse 59 2024-07-10 08:55
Tack Lena !
Jag sökte boende mellan K-ängen och Ekolsund då kom detta upp. Jag hade inte heller hört talas om det.
Den här vägen går ut till folkhögskolan, så det är kanske inte så mycket trafik.
Köpte förra numret och reagerade också på poängräkningen där. Men det kan ju snabbt förändas då det är dubbla poäng i den sista omgången. ( varför, kan man undra ? )
Ing-Marie
Vackert, fint kollage på svalorna. För boende är det slott som gäller förstår jag, jag är nog mer inkörd på Scandic, men det är klart med ett slott så får man en annan upplevelse med Scandic så får man samma upplevelse var man än är, det kan ifs vara skönt det också. Du har inte skaffat någon TC1,4 till 300’an jag har nästan alltid min monterad
Svar från imse 59 2024-07-10 09:05
Tack Peter !
Det var bara en slump att det blev ett slott, jag sökte på boende i området och detta kom upp. Och jag tror nog att det har varit bättre på Scandic jämfört med detta. Och "stammisrummet" på Ekolsund är väl inte det allra lyxigaste, men praktiskt på alla sätt. Så ordet slott låter bara lite lyxigare än det är :-)
Jag har ett 1,7 men gillar inte det. Så det får bli lite långskott och just i den här miljön så gör det inget.
Ing-Marie
pdahlen 2024-07-10 09:51
Nä, TC1,7 är inget vidare man förlorar för mycket i skärpa. Med TC1,4iii och med ytterligare ett steg i bländaren dvs f/6,3 så ser jag egentligen ingen skärpeförlust mot utan TC. Man förlorar lite i AF hastighet men helt OK om man inte ska fotografera svalor och trollsländor då plockar jag av TC. Vad jag inte vet är hur denna kombo fungerar på en Z, med min Z6ii så är 300 med TC väldigt långsam, jag vet inte hur det är med Z8 och med tex Z6iii (om jag nu köper en sådan). Har du jämfört med TC1,7 på Z8 om det blir markant sämre i AF hastighet, kanske jämfört med Z6 eller D500?
Många fina bilder intressant område dit jag aldrig varit trots att jag ser att det inte är så långt från mig.
Kan kanske bli...
Svanar med ungar kan vara ganska sura då man kommer nära dem, de här var kanske vana med att folk kom där.
Svar från imse 59 2024-07-10 09:10
Tack Margareta !
Vackert slott med fin omgivning men inte något ställe jag övernattar igen.
Vägen går ut till Biskops Arnös folkhögskola så det är nog lite trafik. De måste vara van med människor för de reagerade inte alls på vår närvaro.
Ing-Marie
Slkön sommarkänsla i dina bilder här, det är väl så det ska vara rent naturmässigt nu.. Ett visst lugn helt enkelt! Det lugnet gillar jag.. Fåglar blir knepigare när det är 'ungindivider', gissar på Ängspiplärka på andra 'staketbilden'..
Hälsn!
Svar från imse 59 2024-07-10 09:13
Tack Jan !
Det var bra fotoljus den här dagen.
Några har jag gissningar på och ängspiplärkan är jag rätt säker på.
Ing-Marie
Kyla, blåst och skvättande vatten från himlen, det hör svenska sommaren till, vi bor ju geografiskt på en sibirisk halvö. Utflykten ser mycket givande ut, en hel mängd bra bilder, mycket bra svalbilder och söta svanungar. Håller med Jan om ängspiplärkan, den är vanlig hemmavid.