Iakttagelser....
En konst(ig)fundering
Vems är bilden?
Den här bilden har jag tagit. Och jag tycker den blev bra!
Men är det min bild? Jag har inte gjort skulpturerna, jag har inte arrangerat placeringen av statyetterna. Jag bara såg bilden och måste ta den. Den är fotograferad i Hamra, Gotland.
Konstnären som skapat statyetterna heter för övrigt Svante Gärdek.
Vore roligt att få lite synpunkter på denna typ av fotografi. Den är inte olaglig vad jag förstår, men kan man använda bilderna på något sätt, t.ex. i tävlingssammanhang?
Forbondetåg
I mitten av 1800-talet brukade bönder i Jämtland, Härjedalen och Hälsingland fara med häst och släde till norska Röros för att byta varor.
Till minne av detta arrangeras varje år i februari en forbonderesa mellan Klövsjö i Jämtland och Röros i Norge. Resan tar en vecka med vilodag och är en begivenhet att titta på där de drar fram i den vackra naturen. Alla ekipage är tidsenligt utstyrda och alla deltagare är klädda som på 1800-talet i skinn och vadmal och med tjocka pälsar ytterst. I Röros ansluter forbondetåg från flera andra håll i Norge och Sverige.
Jag passade på att fota forbönderna när de passerade Hedeviken i Härjedalen, där de tog en rast på Trosavik kafe som ligger inrymt i den gamla byskolan.
För den som vill veta mera besök www.forbonden.se
Loppisfynd
Jag hittade en bok på loppis en dag. Den kostade tio! kronor och var en tjock fotobok från Naturfotograferna, utgiven 1985.
Naturfotograferna hade på den tiden 62 medlemmar och samtliga deltar i boken med en liten artikel på en eller två sidor, illustrerad med egna bilder. Där finns namn som Sven Hörnell, Claes Grundsten, Edvin Nilsson, Sven Gillsäter, Bertil Pettersson.
Många av fotograferna är fortfarande verksamma, men ett antal av de 62 är ju inte i livet längre då flera av dem var födda på 20-talet och tidigare. Men deras minne och deras bilder lever vidare, bl.a. genom denna förnämliga och tidlösa bok. Man ser ju att den tekniska bildkvaliteten inte är i klass med dagens alla gånger (alla bilder är ju analoga och många tagna med småbildskamera), men man slås samtidigt av hur många andra kvaliteter än skärpa och briljans det finns som gör en bild bra. 62 fotografer som var och en på sitt sätt ger sin hyllning till den natur som är vårt livsrum här på jorden.
De flesta artiklarna behandlar den nordiska naturen ur många olika synvinklar, men där fanns även artiklar från andra delar av världen.
Boken är ju också ett tidsdokument då vissa arter som det skrivs om har gått tillbaka sen 80-talet medan andra har gått framåt. Många förändringar har skett i vår natur på dryga trettio år.
Boken heter "Naturfotograferna" och är utgiven på Bra Böckers förlag. Den finns att köpa begagnad på http://www.bokborsen.se/ med ett prisspann på 30-150kr c:a.
Härliga Härjedalen
Sonfjället är för mig symbolen för Härjedalen
Härjedalen har kommit att bli mitt andra hemlandskap.
Där har vi vårt vinternöje på Sonfjällscampen, Härjedalens vackraste campingplats. Många fina utflyktsmål och vacker natur som inbjuder till fotograferande. Man vill ju gärna ta med sig en del av upplevelsen hem, (och kanske dela med sig av på bloggen).
Havsörn som jagar bort irriterande kråka. (Fotat från campingen).
Solnedgång över Ljusnan (April)
Det blir ju mest på vintern man njuter av skidåkning, vackra vyer och naturupplevelser, men nu skulle jag få uppleva våren och fågellivet tillsammans med tre kamrater från Hudiksvalls fågelklubb. Ljungdalen, Flatruet och Mittåkläppen var några av platserna vi besökte med fågelskådning som huvudtema.
Musöron på björkarna nere i Ljungdalen
Våren var sen och inga löv hade slagit ut på fjället. Rätt mycket snö låg kvar, och på vissa av tjärnarna på Flatruet hade inte isen släppt helt. Förutom fågellivet och att det mesta av snön var borta var det sälgens blomning som indikerade att våren ändå var på väg.
Man behövde inte gå långt för att studera fågellivet.
Gott om fågelfotografer.
Vädret hade kunnat vara bättre, men ingen klagade.
Vintern har inte helt släppt sitt grepp.
Den smalnäbbad simsnäppan gäckade oss länge innan den äntligen visade sig
Rätt mycket fågel fick vi se, även om jag inte fick bra bilder på alla, men vad kan man begära? Fick ändå några nya kryss, både livskryss och fotokryss.
Ängspiplärka, stenskvätta, lappsparv, alfågel, fjällripa, kärrsnäppa, ljungpipare, brushane var några av arterna vi observerade (har säkert glömt några). För mig var kärrsnäppa och alfågel nya.
En kärrsnäppa letar mat.
När vi kom ner på lägre nivåer blev också vädret bättre och där fick vi njuta av flera olika fågelarter och även däggdjur. Älg, räv och hare och bland de flygande arterna bergfink, blåhake, forsärla, sjöorre, silvertärna. Tre fjällvråkar seglade över våra huvuden ett tag vid Mittåkläppen. Har säkert glömt en del, men sammantaget var det en upplevelserik och, för mig, lärorik tur.
Två silvertärnor släppte mig väldigt nära. Kanske var de utmattade efter den långa resan från Antarktis.
Fjällens näktergal
Sveriges vanligaste fågel sägs det
Helt orädda svarthakedoppingar fann vi i den lilla dammen vid Storsjö kapell. ett tacksamt objekt för oss fotografer.