genom min kameralins

Härliga Härjedalen

Sonfjället är för mig symbolen för Härjedalen

Härjedalen har kommit att bli mitt andra hemlandskap.

Där har vi vårt vinternöje på Sonfjällscampen, Härjedalens vackraste campingplats. Många fina utflyktsmål och vacker natur som inbjuder till fotograferande. Man vill ju gärna ta med sig en del av upplevelsen hem, (och kanske dela med sig av på bloggen).

Havsörn som jagar bort irriterande kråka. (Fotat från campingen).

Solnedgång över Ljusnan (April)

Det blir ju mest på vintern man njuter av skidåkning, vackra vyer och naturupplevelser, men nu skulle jag få uppleva våren och fågellivet tillsammans med tre kamrater från Hudiksvalls fågelklubb. Ljungdalen, Flatruet och Mittåkläppen var några av platserna vi besökte med fågelskådning som huvudtema. 

Musöron på björkarna nere i Ljungdalen

Våren var sen och inga löv hade slagit ut på fjället. Rätt mycket snö låg kvar, och på vissa av tjärnarna på Flatruet hade inte isen släppt helt. Förutom fågellivet och att det mesta av snön var borta var det sälgens blomning som indikerade att våren ändå var på väg.

Man behövde inte gå långt för att studera fågellivet.

Gott om fågelfotografer.

Vädret hade kunnat vara bättre, men ingen klagade.

Vintern har inte helt släppt sitt grepp.

Den smalnäbbad simsnäppan gäckade oss länge innan den äntligen visade sig

Rätt mycket fågel fick vi se, även om jag inte fick bra bilder på alla, men vad kan man begära? Fick ändå några nya kryss, både livskryss och fotokryss.
Ängspiplärka, stenskvätta, lappsparv, alfågel, fjällripa, kärrsnäppa, ljungpipare, brushane var några av arterna vi observerade (har säkert glömt några). För mig var kärrsnäppa och alfågel nya. 

En kärrsnäppa letar mat.

När vi kom ner på lägre nivåer blev också vädret bättre och där fick vi njuta av flera olika fågelarter och även däggdjur. Älg, räv och hare och bland de flygande arterna bergfink, blåhake, forsärla,  sjöorre, silvertärna. Tre fjällvråkar seglade över våra huvuden ett tag vid Mittåkläppen. Har säkert glömt en del, men sammantaget var det en upplevelserik och, för mig, lärorik tur.

Två silvertärnor släppte mig väldigt nära. Kanske var de utmattade efter den långa resan från Antarktis.

Fjällens näktergal

Sveriges vanligaste fågel sägs det

Helt orädda svarthakedoppingar fann vi i den lilla dammen vid Storsjö kapell. ett tacksamt objekt för oss fotografer.



Inlagt 2015-06-14 15:29 | Läst 5073 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Passande namn på inlägget till dina vackra bilder! =)
Ha det så gott!